Senki sem tudja biztosan, hogy mi történt azokkal a radioaktív forrásokkal, amelyek a szovjet időkben Ukrajna rendelkezésére álltak. " Sok szovjet korabeli radioaktív forrás nincs senki radarján, még Ukrajnában sem " - riogat Vitalij Fedcsenko, a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet nukleáris biztonsági szakértője. Ukrajnában sok radioaktív forrás van, háborús időkben rendkívül érzékeny anyagok, olyan anyagok, amelyek elcsábíthatják azokat, akik az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktust fel akarják gyorsítani, és nukleáris forgatókönyvvé akarják változtatni.

A Szovjetunió összeomlásával, 1991-ben Ukrajna mintegy 5000 nukleáris robbanófej felett rendelkezett a stratégiai és taktikai fegyverek között, ami a világ harmadik legnagyobb nukleáris arzenálja Oroszország és az Egyesült Államok után. Egy bizonyos belső ellenállás rovására az ország kezdettől fogva a denuklearizációt választotta, az 1994 decemberi Budapesti Memorandummal összhangban. 1996 júniusára minden nukleáris fegyvert (és vektorát) leszereltek vagy átadtak Oroszországnak.

A szakértők azonban még ma is több ezer olyan helyszínt számolnak össze Ukrajnában, amelyek radiológiai anyagokat tartalmaznak. Ezen anyagok többsége az ukrán nukleáris szabályozó hatóság felügyelete alatt áll. De a legtöbb, ezekben az esetekben nem elég. Mert a nukleáris opció a konfliktus kezdete óta a kockázatok listájának élén áll, Moszkva és Kijev egymást vádolja azzal, hogy piszkos bombát használnak, olyan bombát, amelynek robbanóanyaga nukleáris anyagokkal szennyezett.

Egy olyan forgatókönyv, amely könnyen kicsúszhat az ellenőrzés alól. Ezért a közösségi csatornákon gyűjtött információk nagy aggodalomra adnak okot. A Telegram nem mindig megbízható forrás, de már napok óta keringenek olyan pletykák, amelyek szerint a kijevi hatóságok a konfliktusban felhasználandó piszkos bomba építésének előkészületeiről beszélnek.

Az ukrán telegram-csatornákon a következő információ jelent meg: "Az elnöki adminisztrációban dolgozó forrásunk azt mondta, hogy az elnöki hivatal kész piszkos atombombát kész készíteni Oroszország elrettentésére. Bankovában már felállítottak egy főhadiszállást atomtudósokkal és katonatisztekkel, akik sürgősen felkészítik a nukleáris fegyver kifejlesztésére szolgáló csapatot".

Ez csak propaganda, vagy van benne valami igaz? Lehetetlen biztosan megmondani. De egy ilyen akció következményei, ha valaha is igaz lenne, elképzelhetetlenek lennének az egész bolygó számára. Nem sokat számít, hogy ki nyomhatja meg először a nukleáris gombot: nem számít, hogy taktikai eszközről vagy piszkos bombáról van-e szó.

Egy nukleáris támadás a másik fél azonnali reakcióját vonná maga után. A kutatóknak és tudósoknak nincsenek kétségeik. Ez lenne az első lépés az eszkaláció felé. Egy nukleáris háború, még ha regionális kiterjedésű is, olyan hatással lenne az éghajlatra, amely a termés drasztikus csökkenését okozná, és a világ nagy részét éhínségre ítélné, a halálos áldozatok száma pedig néhány százmillió és 5 milliárd között változhatna.

Az európai nukleáris konfliktus következményeiről szóló legfrissebb tanulmányt tavaly írta a New Brunswick-i Rutgers Egyetem. A kutatók hat lehetséges nukleáris konfliktus forgatókönyvét hasonlították össze. A vizsgált hipotézisek egyike éppen az Európa szívében bekövetkező nukleáris összecsapás, amelynek epicentruma az orosz-ukrán határon lenne. A legrosszabb forgatókönyv, amely az USA és szövetségesei, valamint Oroszország közötti konfliktus esetén következne be, 150 millió tonna kormot és globális méretű nukleáris telet eredményezne. A világon az élelmiszerek elérhetőségének csökkenése körülbelül 90%-os lenne, és több mint 5 milliárd ember halna meg az éhezés következményei miatt.

"Összefoglalva, az elhomályosult fény, a globális lehűlés és a nukleáris háborúk utáni valószínűsíthető kereskedelmi korlátozások globális élelmezésbiztonsági katasztrófát jelentenének" - írják a kutatók.

https://southfront.org/nuclear-nightmare-dirty-bomb-alert-and-growing-risk-of-escalation-in-heart-of-europe/