2022. július 27., szerda

Oroszország 2024 után elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

 

Moszkva saját űrlétesítmény építésének megkezdését tervezi, mondja a Roszkozmosz vezetője

Oroszország 2024 után elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

Oroszország 2024 után kilép a Nyugattal közös Nemzetközi Űrállomás (ISS) projektből - közölte kedden Jurij Boriszov, az ország űrügynökségének, a Roszkoszmosznak az új vezetője.

Moszkva az ISS-projekt keretében teljesíteni kívánja a külföldi partnerekkel szemben vállalt összes kötelezettségét, de "megszületett a döntés arról, hogy 2024 után kivonulunk ebből az állomásból" - közölte Boriszov Vlagyimir Putyin elnökkel a Kremlben tartott találkozón.

"Úgy gondolom, addigra elkezdjük egy orosz orbitális állomás összeállítását" - tette hozzá az űrfőnök.

Boriszov elképzelése szerint az orosz emberes űrrepüléseknek egy szisztematikus tudományos program részét kell képezniük, hogy minden egyes küldetés új ismeretekkel lássa el az országot.

A Roszkozmosz előző vezetője, Dmitrij Rogozin azt jósolta, hogy az ISS, amelyet a NASA 2030-ig tervez üzemeltetni, addigra "szétesik", hacsak nem fektetnek "hatalmas összegeket" a javításába.



Az űrállomás pályán tartására irányuló erőfeszítések azonban a jelenlegi geopolitikai környezet miatt már nem hatékonyak Oroszország számára - mutatott rá.

Boriszov áprilisban azt is elismerte, hogy az orosz állomásmodulok kimerítették élettartamukat.

Az ISS-t 1998-ban indították útjára az orosz, amerikai, japán, japán, kanadai és európai űrügynökségek közös erőfeszítésével. Orosz és amerikai részlegre van osztva, az utóbbit az Egyesült Államok és a projekt más résztvevői működtetik.

A Roszkozmosz már korábban megosztotta az ISS-t helyettesítő orosz űrállomás, az Orosz Orbitális Szolgáltató Állomás (ROSS) vázlatait. A tervek szerint az állomás automatizált lesz, az űrhajósok csak a berendezések karbantartására és cseréjére érkeznek oda. A ROSS négy modulból és egy űrhajó-karbantartó platformból áll majd. A tervek szerint 2-4 fős legénység befogadására lesz alkalmas.

https://pokolafoldon.hu/blog/oroszorszag-2024-utan-elhagyja-a-nemzetkozi-urallomast

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése