Az öltözködési szabályzat módosítása már régóta esedékes volt, mondják a hatóságok

A kanadai hadsereg engedélyezi a katonák számára a szoknyák és a hajfestés használatát.

Kanada változtatásokat vezetett be az ország katonai öltözködési szabályzatában, lehetővé téve a katonák számára a hosszú körmöket, az arctetoválásokat és a hajfestést. Az új szabályok a férfiak számára is engedélyezik a szoknyák viselését.

A kanadai hadsereg által kedden kiadott GYIK szerint az öltözködési szabályzat felülvizsgálata már régóta esedékes volt, de a változtatásokat nem könnyelműen hajtották végre.

"A Kanadai Fegyveres Erők (CAF) megjelenése nem tartott lépést a kanadai társadalommal, amelyet szolgál" - olvasható a dokumentumban.

A CAF szerint a 2022 szeptemberében életbe lépő reform célja, hogy a szabályok befogadóbbá és nemileg semlegesebbé váljanak.

Az egyik legfontosabb változás, hogy az egyenruhák nem lesznek többé "férfi" és "női" kategóriákra osztva. Ez azt jelenti, hogy a magukat férfiként azonosító katonák is viselhetnek majd szoknyát, mivel a nemre való minden utalást eltöröltek az olyan tárgyak tekintetében, mint a szoknya, a nejlon és a pénztárca.

 

 

"Mindkét katalógus nyitva áll minden tag számára, és keverhetőek egymással. A CAF tagjai választhatják azt a mintát, amelyik a legjobban illik hozzájuk, feltéve, hogy az öltözködési utasításoknak megfelelően viselik" - közölte a hadsereg, kivételek a különleges alkalmakra, például a felvonulásokra vonatkoznak.

Ezenkívül az újoncoknak többé nem kell leborotválniuk a fejüket az alapkiképzésen, és a hajhosszra vonatkozóan sem lesz korlátozás, kivéve, ha az akadályozza a teljesítményt. A katonáknak az is megengedett lesz, hogy befestik a hajukat, hosszú körmöket és fülpiercingeket viseljenek, ha ez nem akadályozza őket a feladataik ellátásában.

Hamis "kanadai ukrán önkéntes" profil nagy port kavar

Bővebben

 

 

Az arctetoválás is elfogadható, kivéve, ha az bűnbandákhoz köthető vagy másokkal szembeni diszkriminációra utal.

Az öltözködési utasítás új változatából töröltek egy bekezdést, amely tiltotta a rágógumizást, a görnyedést és a kéz a kézben járást. A GYIK azonban azt mondja, hogy minden katonatisztnek egyenruhában "pozitív katonai megjelenést kell sugároznia".

Wayne Eyre tábornok, Kanada vezérkari főnöke elismerte, hogy a lépés vitát válthat ki, miközben dicsérte a katonai sokszínűség tiszteletére tett erőfeszítést.

"Egyesek ezt előrelépésnek fogják tekinteni, míg mások indokolatlannak tarthatják" - mondta Eyre.

"Óvakodnunk kell attól a hamis kettősségtől, hogy választanunk kell, hogy megváltoztatjuk az öltözékünket és a megjelenésünket, vagy erősnek kell lennünk"."


https://www.pokolafoldon.hu/blog/bohocvilag-a-kanadai-hadsereg-engedelyezi-a-katonak-szamara-a-szoknyat-a-hosszu-kormoket-es-a-hajfestest