Medvegyev ismét figyelmezteti a Nyugatot - figyel valaki?

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök határozottan figyelmeztette a nyugati államokat, hogy ne próbálják "megbüntetni" az országot a szomszédos Ukrajnában zajló katonai művelet miatt.

"Az ötlet, hogy megbüntessünk egy olyan országot, amely a legnagyobb nukleáris arzenállal rendelkezik, önmagában is abszurd" - mondta Medvegyev szerdán a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A megjegyzéseket a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) azon törekvésére utalva tette, hogy megbüntesse Moszkvát a volt szovjet köztársaságban a törvényszék által feltételezett lehetséges bűncselekmények miatt.

Az Oroszország megbüntetésére irányuló lépés "potenciálisan veszélyt jelent az emberiség létezésére" - figyelmeztetett Medvegyev, rámutatva egy nukleáris konfliktus valószínűségére.

Oroszország február végén indított katonai műveletet Ukrajnában, miután Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, és Moszkva nem ismerte el a szakadár Donyeck és Luhanszk régiót.

Vlagyimir Putyin orosz elnök akkor azt mondta, hogy az általa "különleges katonai műveletnek" nevezett akció egyik célja Ukrajna "nácimentessé tétele".

 

 

'Az USA történelme vérrel átitatott'

Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetőjeként tevékenykedik, bírálta az Egyesült Államokat, amiért az nemzetközi bíróságok elé akarja állítani Moszkvát, miközben elkerüli a büntetést saját háborúiért, amelyek szerinte világszerte 20 millió ember halálát okozták.

"Az egész amerikai történelem, az indiánok elnyomásától kezdve, véres megsemmisítő háborúk" - mondta Putyin 56 éves szövetségese.

'Az orosz olajra vonatkozó bármilyen korlátozás az egekbe szökhet az árak miatt'

Korábban a nap folyamán Medvegyev elítélte Fumio Kishida japán miniszterelnök jelentett megjegyzéseit, aki azt javasolta, hogy az orosz olaj árát a jelenlegi szint mintegy felénél szabják meg.

Az olaj világpiaci ára meghaladhatja a hordónkénti 300-400 dollárt, ha az árplafon-javaslatok megvalósulnak - mondta.

Medvegyev arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország esetleg elkezdi megtagadni Japántól az energiaexportját, és felhagy a Tokióval való együttműködéssel egy közös olaj- és gázprojektben, amely az Oroszország keleti partjainál fekvő Szahalin-szigeten van folyamatban.

Japánnak "nem lenne sem olaja, sem gáza Oroszországból, valamint nem lenne részvétele a Szahalin-2 LNG-projektben" egy ilyen felső határ következtében, ami nyomást gyakorolna a Mitsui & Co és a Mitsubishi Corp részvényeire - mondta Medvegyev, rámutatva a projektben részt vevő japán vállalatokra.

 

 

Szintén szerdán a Kreml hasonlóképpen megrovásban részesítette Japánt az Oroszországgal szembeni "nagyon barátságtalannak" nevezett álláspontja miatt, mondván, hogy ez akadályozza a gazdasági kapcsolatok fejlődését, többek között az energetika területén.

Japán csatlakozott nyugati szövetségeseihez, akik átfogó gazdasági szankciókat hoztak Oroszország ellen az ukrajnai hadművelet miatt.

"Japán nagyon barátságtalan álláspontot képvisel Oroszországgal szemben. Egy ilyen barátságtalan álláspont semmiképpen sem segíti a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok, köztük az energetikai párbeszéd megkönnyítését" - mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

"Tegnap megvitattuk Kishida úr javaslatát, és elmondtuk, hogy ez csak egy bejelentett kezdeményezés, nem születtek konszolidált döntések" - mondta Peszkov. "Őszintén szólva kétséges, hogy ilyen döntések születhetnek-e".

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/moszkva-buntetese-nuklearis-haborut-valthat-ki-figyelmeztet-a-volt-orosz-elnok