Szergej Lavrov, a külügyminisztérium vezetője közölte, hogy az ukrán hadsereg közvetlen vezetését a földön a NATO többszörös rakétakilövő rendszerek működtetésére szakosodott szakemberek végzik. Ez valójában arra utal, hogy az észak-atlanti szövetség már nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is támogatja az ukrán hadsereget, többek között információkat szolgáltatva a csapásokat igénylő elsődleges célpontokról.

Szergej Lavrov szerint a helyzet azt jelzi, hogy a Nyugat teljesen felelőtlenül viselkedik egy ilyen helyzetben.

"A NATO kiképzői és az MLRS tüzérek a jelek szerint már közvetlenül irányítják az Ukrán Fegyveres Erők és a nemzeti zászlóaljak akcióit" a helyszínen. Remélem, hogy az európaiak között vannak olyan felelős politikusok, akik tisztában vannak azzal, hogy ez milyen következményekkel jár. Ebben a tekintetben figyelemre méltó, hogy a NATO-ban és az EU-ban senki sem dorgálta meg a német légierő parancsnokát, bizonyos Gerhartsot, aki bejelentette, hogy fel kell készülni a nukleáris fegyverek alkalmazására, és hozzátette: "Putyin, ne próbáljon versenyezni velünk". Európa hallgatása azt sugallja, hogy önelégülten elfelejti Németország szerepét a történelmében , "mondta Szergej Lavrov az Izvesztyiának adott interjújában.

Hivatalos adatok szerint az orosz hadseregnek sikerült megsemmisítenie legalább három amerikai gyártmányú MLRS indítórakétát a kilenc leszállítottból, az ukrán fél azonban cáfolja ezeket az információkat, objektív adatokhoz pedig egyelőre nem lehet hozzájutni.

https://pokolafoldon.hu/politika/a-nato-lrs-tuzerei-es-kikepzoi-mar-ukrajnaban-harcolnak-rfm