Az ellátási lánc válságát, amelyet az okozott, hogy egy 99,5 százalékos túlélési arányú vírus miatt egész országok hónapokra leálltak, most az ukrajnai háború és néhány termelő országban újabb zárlatok súlyosbítják, és néhány országnak már akkora gazdasági feszültséget okoznak, hogy nem fizetik ki adósságukat.

Srí Lanka, ahol jelenleg tömeges zavargások zajlanak a gazdaság mélyrepülése miatt, bejelentette, hogy annak érdekében, hogy megőrizze azt a dollárkészletét, amellyel élelmiszert és energiát tud vásárolni a népének, felfüggeszti adósságainak kifizetését, ami valószínűleg olyan teljes fizetésképtelenséget vált ki, amely dominóhatást idézhet elő.

"Srí Lanka példátlan nemteljesítésre figyelmeztetett, és leállította a külföldi adósságok kifizetését, ami egy rendkívüli lépés, hogy megőrizze a fogyatkozó dollárkészletét az alapvető élelmiszer- és üzemanyagimportra" - jelentette a Bloomberg Quint a héten, miközben az ázsiai országban romlott a helyzet.

Egy keddi közlemény szerint a kötvénytulajdonosoknak, a kétoldalú hitelezőknek és az intézményi hitelezőknek jelenleg fennálló összes kifizetést felfüggesztették, amíg a pénzügyminisztérium nem tud egy adósságátütemezési tervet kidolgozni.

Nandalal Weerasinghe, aki a Srí Lanka-i központi bank újonnan kinevezett kormányzója, egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány megpróbál tárgyalni a hitelezőkkel, de arra is figyelmeztet, hogy nemfizetés is bekövetkezhet. A most meghozott intézkedések "végső megoldásként szolgálnak annak érdekében, hogy megakadályozzák a köztársaság pénzügyi helyzetének további romlását" - közölte a pénzügyminisztérium.

"Most már nyilvánvaló, hogy minden további késlekedés azzal a kockázattal jár, hogy maradandó károkat okoz Srí Lanka gazdaságának, és potenciálisan visszafordíthatatlan károkat okoz az ország külső államadósságának tulajdonosai számára" - tette hozzá a minisztérium.

A bejelentés a Gotabaya Rajapaksa elnököt és testvérét, Mahinda Rajapaksa miniszterelnököt lemondásra szólító felhívások közepette történt, bár eddig mindketten elutasították ezt. Gotabaya ehelyett "egységre és jobb megértésre" szólított fel a hét elején, amikor a szingaléz és tamil újév alkalmából köszöntötte a polgárokat, miközben egyre nagyobb aggodalomra ad okot az egekbe szökő infláció, amely jelenleg 20 százalékos éves szinten, és a napi áramkimaradások, amelyek gyakran három órán át tartanak.

Gotabaya pártja elvesztette parlamenti többségét, és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott mentőcsomagról szóló tárgyalások valószínűleg tovább késnek - írja a Bloomberg Quint.

 

 

A pénzügyminisztérium közölte, hogy a kormány tárgyalásait az IMF-fel felgyorsítják, miközben az ottani tisztviselők azt mondták, hogy el akarják kerülni a kemény fizetésképtelenséget. Rajapaksa kormánya megpróbál pénzügyi segítséget kapni Indiától és Kínától is, utóbbi jelenleg Srí Lanka egyik legnagyobb hitelezője.

"Kína mindent megtett, hogy segítséget nyújtson Srí Lanka társadalmi-gazdasági fejlődéséhez, és ezt a jövőben is folytatni fogja" - mondta a külügyminisztérium képviselője egy keddi tájékoztatón.

A jelentés szerint Srí Lanka júliusban esedékes dollárkötvényei 3 centtel új rekordalacsonyra, 45,73-ra estek a dolláron. Emellett a rúpia is esett, miközben az ország tőzsdéje a héten az ünnepek előtt zárva volt, miközben a napi áramkimaradások miatt amúgy is csonka volt a kereskedés.

"A piac számított erre a nemteljesítésre" - mondta a Bloomberg Quintnek Carl Wong, az Avenue Asset Management fix kamatozású kötvényekért felelős vezetője, aki már nem tart Srí Lanka-i kötvényeket. "Most azt kell megnéznünk, hogy az új kormány hogyan kezeli a szárazföldi káoszt, miközben az IMF-fel tárgyal".

Az országnak nagyjából 12,5 milliárd dollárnyi eurókötvénye van, és a következő kifizetések április 18-án esedékesek a Bloomberg által látott adatok szerint. Akkor várhatóan 36 millió dollár kamatot fizet ki a kormány egy 2023-ban lejáró kötvényre, valamint 42,2 millió dollárt egy 2028-as hitelre. Srí Lanka számára idén még egy sor más kifizetés is esedékes, köztük 1,03 milliárd dollárnyi tőke és kamat egy július 25-én lejáró kötvényre.

A nemzetek globális eladósodottsága egyre romlik, köszönhetően az egyre súlyosbodó infláció közepette zajló ellátási válságnak. Az összeomlás csak idő kérdése, ha a pálya változatlan marad.

A források a következők:

BloombergQuint.com

NaturalNews.com

https://www.pokolafoldon.hu/great-reset/a-kormanyok-az-osszeomlas-fele-tartanak-a-globalis-ellatasi-lanc-valsaga-es-az-inflacio-sulyosbodasa-miatt