Alexander Mercouris először is végigvezet minket azon, hogy Janet Yellen miért jutott arra a következtetésre, amire jutott; hogyan kapitulált az EU Putyin követelése előtt, hogy rubelben fizessenek a gázért és az olajért; és miért nincs szó egyelőre egy ostoba uniós importtilalomról.

****

VIDEÓ MEGJEGYZÉSEK

Alexander Mercouris az alábbi videóban (a 34. percnél kezdődik) áttekinti az EU változó álláspontját az orosz energiával kapcsolatban, emlékeztetve arra, hogy az EU hajlandó volt betiltani az orosz gázt, de nem a (mai) francia elnökválasztás előtt, hogy Macronnak ne essen baja az emelkedő gázárak miatt. Azonban még ez is kútba esett, és Yellen tanácsát, hogy ne tiltsák be az orosz olajat és gázt, általánosan megfogadták. És hogy az EU, még Boris Johnson is a brit energiacégekkel együtt engedélyezi, hogy a gázcégeik fontban/euróban vásárolják az orosz gázt, amit aztán átváltanak rubelre. Ez egy teljes kapituláció.

Mercouris emlékeztet bennünket arra, hogy a Putyin által kitalált "gáz rubelért" rendszer (először euróban fizetnek, amit aztán a Gazprom Bankon keresztül rubelre váltanak át) pontosan az, amit az EU most csinál, anélkül, hogy megemlítené, hogy Putyin volt az, aki először kitalálta. Ahogy Mercouris megjegyzi, minden más terv, mint például az amerikai cseppfolyósított földgáz túlzott importja, vagy más országokból, például Katarból, összeomlott. Sőt, Mercouris úgy véli, hogy csak idő kérdése, hogy Putyin (az új szerződések értelmében) mikor követeli meg, hogy a fizetést előre, rubelben fizessék ki. Az EU-nak tehát először a valutát kellene megvennie, mielőtt megvásárolná a gázt.

Úgy tűnik tehát, hogy az orosz energiára vonatkozó importtilalom elmarad, legalábbis egyelőre. Yellen tanácsait megfogadják, de a saját tanácsai a novemberi félidős választások előtt a magasabb gázárak miatti amerikai idegességről szólnak.

45:30-kor Mercouris Biden döntéséről beszél, miszerint az árak alacsonyan tartása érdekében lényegében az USA stratégiai olajtartalékát LEADOLJÁK, amely olaj már Európába került. Talán Yellen azt tanácsolja, hogy az EU helyzetét erősítsük meg, hogy megakadályozzuk az amerikai olaj további kimerülését. Mercouris nem optimista, tekintettel a jelenlegi hisztériára, amely az orosz gáz importtilalmának visszavonásáról szóló uniós döntés miatt alakult ki. A dolgok még változhatnak.

Valóban idióták kormányoznak minket.

 

Az EU Bizottsága és az USA behódol a valóságnak

Minden energiafogyasztás az USA-ban és az EU-ban mostantól feláras lesz. Ez recesszióba fogja taszítani az EU-t és az USA-t. Mivel Oroszország növelni fogja azon áruk exportárát, amelyekben piaci erővel rendelkezik - gáz, olaj, búza, kálium, titán, alumínium, palládium, neon stb - az infláció emelkedése világszerte jelentős lesz.
...
Február 4-én Oroszország és Kína többpólusú világot hirdetett, amelyben ők a két partneri pólus, amely az amerikai pólussal szemben áll. Oroszország ukrajnai bevonulása ezt demonstrálja. Azt is mutatja, hogy az USA nem hajlandó nagy harc nélkül feladni szupremáciai törekvéseit. De míg az USA az elmúlt 20 évben arra költötte a pénzét, hogy összekuszálja a Közel-Keletet, addig Oroszország és Kína arra használta az időt, hogy felkészüljön a nagyobb konfliktusra. Több agymenést fordítottak a kérdésre, mint az USA.

Az európaiaknak ezt tudomásul kellett volna venniük ahelyett, hogy segítenek az USA-nak fenntartani az egypólusú hatalom önképét.

Eltart egy ideig, amíg az új gazdasági realitások beilleszkednek. Valószínűleg meg fogják változtatni Európa valódi stratégiai érdekeinek jelenlegi megítélését.

Bevallom, szórakoztató volt számomra a fentebb megjósolt folyamatot a folyamatosan változó szalagcímeken keresztül követni:

Európa elutasítja Putyin követelését a rubelben történő földgázfizetésre - 2022. március 24., Bloomberg.

(Bloomberg) - Az Európai Unió vezetői elutasították Vlagyimir Putyin azon követelését, hogy a földgázért rubelben fizessenek ...

-
Az EU rubelben fizetne az orosz gázért, ez sértené a szankciós rendszert - dokumentum - Apr 14, 2022, Reuters
BRÜSSZEL, április 14. (Reuters) - Az orosz gáz rubelben történő kifizetése az európai uniós vevők részéről megszegné az EU Moszkvával szembeni szankciórendszerét - áll az Európai Bizottság belső feljegyzésében.

-
Az EU módot lát arra, hogy a szankciók megsértése nélkül fizessenek az orosz gázért - Apr 22, 2022, Reuters
BRÜSSZEL (Reuters) - Az uniós vállalatok megkerülhetik Oroszország azon követelését, hogy a gázért rubelben fizessenek anélkül, hogy megszegnék a szankciókat, ha euróban vagy dollárban fizetnek, amelyet aztán átváltanak az orosz valutára - közölte pénteken az Európai Bizottság.

Még az USA-nak is be kellett hódolnia a valóságnak:

Yellen figyelmeztet, hogy az orosz energia európai tilalma árthat a gazdaságoknak - 2022. ápr. 21., rfi / AFP

Washington (AFP) - Az orosz olaj- és gázimport európai tilalma nem szándékolt gazdasági következményekkel járhat - mondta csütörtökön Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter. A nagyobb európai országok, köztük Németország is, azzal a felhívással szembesültek, hogy az ukrajnai invázió megtorlásaként - amely miatt több mint ötmillió ember menekült el - állítsák le az energiavásárlást Oroszországtól, és éheztessék ki a gazdaságát.

A Denisz Smihál ukrán miniszterelnökkel és Szergej Marcsenko pénzügyminiszterrel Washingtonban folytatott megbeszélése után újságíróknak nyilatkozva Yellen úgy vélte, hogy egy ilyen tilalom végső soron több kárt okozna, mint hasznot.
...
Egy európai energiatilalom megemelné a globális olajárakat, "és, ami ellentmondásos, valójában nagyon kevés negatív hatással lenne Oroszországra, mert bár Oroszország kevesebbet exportálna, az exportjáért kapott ár emelkedne".

A javasolt tilalomra utalva Yellen azt mondta: "ha ki tudnánk találni egy módot arra, hogy ezt anélkül tegyük meg, hogy az egész világot károsítanánk a magasabb energiaárak révén, az ideális lenne".

Az olyan emberek, mint Yellen, és az EU Bizottság gyalázatos elnöke, Ursula von der Lying, sokkal többet kapnak a munkámért, mint amennyit én valaha is kapni fogok az olvasói adományokból (köszönet érte, egyébként!). Mégis, nekik és nagyon tudatlan, de jól fizetett tanácsadóiknak hetekbe telt, mire megértették az élet legalapvetőbb realitásait.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/az-eu-es-az-usa-kapitulal-putyin-elott-a-rubelert-cserebe-kinalt-gazert