A donyecki köztársaság vezetője szerint hamarosan közel-keleti önkéntesek érkezhetnek Donyeckbe

Március 12-én Denisz Puszilin, a Donyecki Népköztársaság (DPR) vezetője kijelentette, hogy hamarosan önkéntesek érkezhetnek a Közel-Keletről, hogy támogassák a donbásszi köztársaságok fegyveres erőit.

A Russia 1-nek adott interjújában Puszilin elárulta, hogy nagyszámú jelentkezést kaptak a Közel-Kelet lakóitól, akik szembesültek a "radikalizmussal", amelynek sok köze van az ukrán "neonácizmushoz".

"Több ezer és ezer önkéntes van, akik készek jönni. Nem zárom ki, hogy a közeljövőben velünk lesznek a szomszédos lövészárkokban, vállvetve egységeinkkel a Donyecki Népköztársaság, valamint a Luhanszki Népköztársaság (LPR) felszabadításáért" - mondta Puszilin.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter március 11-én az orosz Biztonsági Tanács ülésén tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt arról, hogy több mint 16 ezer ember akar önkéntesen a DPR-be és az LPR-be menni. Az elnök támogatta a kezdeményezést, hogy az önkénteseket a donbásszi háborús övezetbe küldjék.

 

 

A DPR és az LPR erői az ukrajnai különleges katonai művelet kezdete óta harcolnak az orosz hadsereggel egymás mellett.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elárulta, hogy az önkéntesek többnyire szíriaiak. Ez nem volt meglepő, tekintve Oroszország kulcsszerepét a terrorizmus elleni szíriai háborúban.

Szíriai források megerősítették, hogy több ezren jelentkeztek önkéntesként harcolni a Donbaszba.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja március 13-án közzétett jelentésében még 40 ezerre is tette a számukat.

Minden friss jelentés megerősíti, hogy Szíriából vagy más közel-keleti államból eddig egyetlen önkéntes sem került át a Donbasszba. Oroszország valószínűleg senkit sem fog engedni, hogy harcolni menjen a térségbe. Az önkéntesek valószínűleg komoly átvilágítási folyamaton mennek majd keresztül. Még ezt követően is előfordulhat, hogy nem harcolnak Donbasszban, hanem inkább segítenek a háború sújtotta térségben egyéb szükséges ügyekben.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/tobb-tizezer-sziriai-tapasztalt-harcos-csatlakozik-a-donbaszi-dnr-hez-es-pnr-hez-hogy-kiuzzek-az-ukronacikat