A konfliktus tizedik napját több mérföldkő esemény jellemezte.

Tudjuk, hogy a média egyszerűen undorító, mint mindig – ahogyan a Sunday Times is, amely ma általában azt a hamis sztorit vezeti, amelyben Oroszország civileket ágyúz az ukrajnai Mariupolban. Ez egy undorító hazugság.

Az ukrán nacionalista hadosztályok megakadályozzák a civilek távozását, és valójában lelövik azokat, akik megpróbálják. Más menekülteket helyeznek feltöltött épületekbe, és felrobbantják a robbanóanyagokat, eltemetve a szegény civileket, köztük nőket és gyerekeket a pincékben. Ez a borzalom újra és újra bekerült ezen a blogon, videófelvételekkel és a Donyecki Népköztársasági Hadsereg parancsnokságától származó riportokkal, valamint sok más helyi forrásból. Az ukrán reguláris hadsereg rakétát lőtt ki a polgári atrocitásokat végrehajtó Asov nacionalista ezred parancsnoki központját, sokukat megöltve.

Sehol nem jelentették.

Az Asov (A3OB) már nem fogad el parancsot az ukrán hadseregtől, és valójában lelőtte a tábornokot, aki megparancsolta nekik, hogy hagyják abba ezeket az atrocitásokat, és engedjék meg a civilek távozását. Ők azok az ukronáziak, akik nem állnak csuklón, és önszántukból ölnek, tudván, hogy soha nem élik túl az orosz inváziót – ezért mindenki mást is magukkal akarnak vinni. Brutálisan megkínoznak orosz foglyokat, akiket kimetszett nemi szervvel, meztelenül és festékkel kenték fel rajtuk kivégzésük előtt, ami áldásos megkönnyebbülés lesz, ha eljön. (Néhány napja látták a southfront.org oldalon)

Ez a videó, amely világszerte elterjedt, azt mutatja be, ahogy az autóval menekülő embereket géppuskával lövik le, nem az oroszok, ahogy azt az idióta és reménytelen Sunday Times állítja. Az ördög irányítja a médiánkat, nem csak Ukrajna nacionalista zászlóaljait.

Az oroszok lassan haladnak, körülveszik az élelemhiányban lévő városokat, megpróbálják elkerülni a civil áldozatokat és az infrastruktúra tönkretételét, folyosókat nyitnak és tűzszünetet szerveznek, hogy az emberek kijöjjenek. Egy hét múlva ők lesznek az új uralkodók, és azt akarják, hogy a dolgok a lehető leggyorsabban helyreálljanak. Csak a britek akarják, hogy ezt a kínt a lehető leghosszabb ideig és a lehető legfájdalmasabban tágítsák. Fegyvereket szállítunk az ördög terroristáinak – és az oroszok ezt tudomásul veszik. (Olvassa el a www.tass.com oldalt)

Ha egy atomfegyver landol a hátsó udvarunkban, ha van időnk észrevenni, ne csodálkozzunk. Teljesen a mi hibánk, amiért a bolygó leggonoszabb embereit támogatjuk éveken át, sok helyen szerte a világon. Putyin az egyetlen, aki megpróbálja megfordítani azt a rosszat, amit látunk. Teljesen szégyellem, hogy ebből az országból származom.

Elvittem a családomat a templomba. Csak az ukránokért imádkoztak. Még a templomot is az Ördög vezeti. Imádkozzatok mindazokért, akik érintettek, ti ​​nyomorult ruháitokban lévő dögök, akik elmosolyodtak. Isten itt van, de senki sem hallgat rá, kivéve az oroszokat és az ukrán népet, akiknek szüksége van a Nyugatra, hogy ráébredjen, kik az igazi bűnözők.

Mindenekelőtt az orosz fél megpróbált humanitárius folyosókat biztosítani a mariupoli és volnovahai helyi lakosok számára . Március 4-én az orosz fél ezt az ajánlatot tette ellenfelének. Egy humanitárius folyosó megszervezéséről állapodtak meg március 5-re, helyi idő szerint 10 és 6 óra között. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát (ICRC) tájékoztatták az evakuálási intézkedésekről.

A kiürítés megkezdését 11 órakor tervezték a Mariupol – Nikolszkoje – Rozovka – Polohy – Orekhov – Zaporizhzhya útvonalon. A kiürítést három helyszínről kell végrehajtani: „Iljicsevec” sportkomplexum (Nakhimov sugárút, 53.); Drámaszínház (Színház tér, 1); Kalmius kerületi közigazgatás (Metallurgov sugárút 193.) városi buszokkal vagy magánjárművekkel, szigorúan az útvonalon.

Mariupolban evakuálásra váró civilek

Délre nyilvánvalóvá vált, hogy a humanitárius folyosó szervezése megszakadt. Helyi idő szerint 16 óra körül az ICRC jelentést tett közzé arról, hogy március 5-én Mariupolból és Volnovakhából a továbbiakban nem létesítenek biztonságos humanitárius átjárót.

„Megértjük, hogy a biztonságos áthaladás műveletei Mariupolból és Volnovakhából nem ma indulnak el. Továbbra is párbeszédet folytatunk a felekkel a konfliktus által érintett különböző városokból származó civilek biztonságos átkelése érdekében. A mai Mariupolban és más városokban zajló jelenetek szívszorítóak. Üdvözlünk a pártok minden olyan kezdeményezését, amely a civilek számára haladékot ad az erőszaktól, és lehetővé teszi számukra, hogy önként távozzanak biztonságosabb területekre” – áll a jelentésben.

A következő videón a nő megkérdezte:

– Vagyis nem lesz evakuálás.

– Igen, azért jöttünk, hogy megállítsunk, hogy ne öljön meg a tűz. – mondta az ukrán katona.

A nacionalista zászlóaljak katonái teljesen elzárták több ezer helyi lakos kijáratát a városokból. A formai ok a folyosó állítólagos bizonytalansága volt. Kijev azzal vádolta az orosz védelmi minisztérium és a DPR parancsnokságát, hogy nem hagyták abba Mariupol és a szomszédos települések ágyúzását. Ugyanakkor nem szolgáltattak olyan tényt, hogy a megállapodott átjárót ágyúzták. A kijevi AFU parancsnokság jelentése szerint „senki sem jelent meg a kiürítésen”. Ezt a helyi lakosok, valamint a kiürítési pontokról készült fotó- és videóanyagok cáfolják.

A Mariupol melletti Bezymennoye faluban a DPR rendkívüli helyzetekkel foglalkozó minisztériuma befogadópontot szerelt fel a menekültek számára.

Az ukrán hadsereg fellépése következtében egyetlen civil sem távozhatott a bejelentett biztonsági folyosókon. Úgy tűnik, ezeknek a városoknak a lakosságát a nacionalista formációk tartják „emberi pajzsként”.

Március 5-én mindössze három család, gyerekekkel együtt összesen 17 ember tudott egyedül kijutni Mariupolból. Ezek az emberek nem hallottak semmilyen humanitárius folyosóról. Beszámoltak arról, hogy a kijevi hatóságok nem értesítettek senkit a lakóhelyükön. Családjaik az ukrán fegyveres erők ágyúzása alatt távoztak. A Mariupolból megszökött emberek arról számoltak be, hogy a nacionalisták utakat aknáztak fel és hidakat robbantottak fel, amelyek lehetővé tették az emberek elhagyását a városból.

Március 5-én is megdöbbentő információ érkezett Mariupolból. Az úgynevezett „területvédelmi” egységek tagjai, akik korábban Ukrajna nyugati régióiból érkeztek Mariupolba, elaknáztak és felrobbantottak egy többszintes civil épületet. A pincében, a romok alatt 200 ember tartózkodott, főleg nők és gyerekek.

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

E fejlemények közepette szombaton vagy vasárnap sor kerülhet a tárgyalások harmadik fordulójára Oroszország és Ukrajna között – mondta Podolják, Zelenszkij irodájának tanácsadója. Annak a valószínűsége, hogy a tárgyalások újabb fordulója bármilyen eredményre vezet, közel nulla. Kijev lényegében kizárólag egy tájékoztató kampány elemeként használja a tárgyalási folyamatot.

Ez osztalékot hoz. A tárgyalások bejelentése, valamint annak a valószínűsége, hogy Moszkva enged a nyugati nyomásnak, leállítja az ellenségeskedést és kivonja a csapatokat állásaikból, negatív hatással van a jelenleg az orosz fegyveres erők által megszállt területeken tartózkodó orosz támogatókra. Az emberek félnek nyíltan felszólalni az Orosz Föderáció mellett. Emlékeztek 2014-re, amikor Moszkva megtagadta a hatalom megszerzését a DPR-ben és az LPR-ben Ukrajna egykori donyecki és luhanszki régióinak egész területén, a függetlenség híveit a kijevi rezsim brutális elnyomásának vetették alá. Sok száz lakost megöltek vagy még mindig eltűntek.

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

Moszkva még mindig nem jelentette ki egyértelműen a megszállt területekkel kapcsolatos szándékait. Az oroszok nem adtak pontos politikai tervet Ukrajna jövőjéről. Ez megerősíti a lakosság negatív megítélését az eseményekről. Csak olajat ad a tűzre az a kijelentés, hogy a katonai hadjárat célja a deacicizálás és Ukrajna katonai infrastruktúrájának lerombolása. Az emberek belefáradtak a bizonytalanságba, és attól tartanak, hogy az oroszok, miután lerombolták a katonai infrastruktúrát, egyszerűen elmennek, helyükre ismét dühös nacionalisták lépnek.

Úgy tűnik, a Kreml elitjében van valamiféle harc, ami nem teszi lehetővé, hogy Ukrajnával kapcsolatban egyértelmű politikai irányvonalat válasszunk.

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

Miután a helyi adminisztráció megtagadta, hogy az orosz erők békésen átvegyék az irányítást Izyum városa felett, az orosz katonák megszólították a helyi civileket, és azt állították, hogy ezen az éjszakán nem fognak bejárni a várost, és arra kérték őket, hogy maradjanak a menhelyükön, és maradjanak távol a nacionalistáktól. erők

Március 5-én egyik oldal sem ért el jelentős előrelépést a frontokon. Ugyanakkor az Orosz Föderáció, a DPR és az LPR fegyveres erőinek egységei bizonyos területeken folytatták offenzívájukat.

A Luganszki Népköztársaság csapatai folytatták offenzíváját és elfoglalták Golikovot, Nyevszkojet és Katerinovkát. Az LPR csapatai továbbra is bekerítették a Szeverodonyeck-Liszichanszk agglomerációt északról, Kramatorszk felé nyomulva. Az ukrán fegyveres erők egységei heves ellenállást tanúsítanak. Az orosz csapatok tovább nyomulnak északról (Kharkiv csoportosulás) nyugat és délnyugat felé, hogy bezárják az AFU csoportosulást a térségben. Izyum közelében csaták zajlanak. Kramatorszk ágyúzását jelentették. Az Izyum-Slaviansk út vágatlan marad.

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

A hírek szerint szabadon engedték Andrej Kosjakot, az LPR JCCC-jének megfigyelőjét, akit ukrán katonák fogtak el. A sztarobilszki előzetes letartóztatásban tartották fogva, és az Orosz Föderáció fegyveres erői nemrégiben szabadon engedték.

A Donyecki Népköztársaság fegyveres erőinek egységei a Volnovakhától délnyugatra fekvő Zachatovo, Khlebodarovka, Novotatarovka, Volnovakhától délkeletről Mirne településeket vették át. 7 kilométer volt az előrejutás.

Kiégett AFU katonai járművek nagy felhalmozódását észlelték a Volnovakha melletti Donszkoje településen. Folytatódnak a harcok Volnovakhában.

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

Március 5-én Volnovakhában megölték a „Sparta” különálló DPR felderítő zászlóalj parancsnokát „Vokha” hívójellel. Korábban a „Motorola” hívójellel helyettesítette az elhunyt zászlóalj-alapítót.

"Vokha"

A Mariupol melletti aktív hadműveletek újraindítása után a DPR egységei elfoglalták Sopine falut a város keleti szélén.

Az „Azov” nacionalista zászlóalj bázisai Sopino faluban, Mariupoltól keletre. Korábban az „Azovaya” turisztikai komplexum volt ott.

Az Orosz Fegyveres Erők széles fronttal előretörő egységei Zaporizzsja területén számos települést vettek át : Marfopol, Zatishye, Malinovka, Removka, Orlinoe, Volodino a fontos közlekedési csomóponttól, Huliaipole-tól délre és keletre; Malaya Tokmachka, Novokarlovka Polohy és Orekhov irányban. A térségben működő orosz csoportosulás továbbra is sikeresen veszi körül a Volnovakha térségéhez közel és Donyecktől nyugatra koncentrálódó AFU egységeket és alakulatokat nyugatról.

Az ukrán erők megsemmisültek Kalinovka falu közelében, a DPR felszabadított részének déli részén.

Az ukrán erők megsemmisültek Kalinovka falu közelében, a DPR felszabadított részének déli részén.

Az ukrán erők megsemmisültek Kalinovka falu közelében, a DPR felszabadított részének déli részén.

Az ukrán erők megsemmisültek Kalinovka falu közelében, a DPR felszabadított részének déli részén.

Hatalmas tömeg akar fegyvert szerezni Zaporizsjában:

Harkov közelében heves harcok dúlnak . A város részben blokád alatt áll, de nincs körülvéve. Harkovból továbbra is vonattal és nyugat felé közlekedő utakon lehet elhagyni. Harkiv polgári kijáratát elzárják az orosz határ irányába. A jelentések szerint a városon belüli harcok és orosz katonai felszerelések nagy oszlopai haladtak a város felé. Az orosz rohamrepülés aktívan dolgozik.

Az UAF felrobbantotta a Szeverszkij-Donyec folyón átívelő gáton lévő hidat.

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

Március 5-én a Kijev melletti helyzet nehéz volt az előrenyomuló orosz csapatok számára, a fővárostól nyugatra heves harcok folytak. A harcok Bucha és Irpen közelében folytatódtak. Az AFU egységei megpróbáltak ellentámadást intézni az oroszok ellen. Mindkét oldalon veszteségekről számolnak be, fotók és videofelvételek a megsemmisült orosz felszerelésekről ebben az irányban. Általában a front konfigurációja ezen a területen változatlan maradt.

Az ukrán katonák tüzérségi tüzet irányítanak egy civil házból:

 

A Kijevvel szomszédos Brovary területet még mindig nem támadták meg. Az orosz egységek a lakónegyedek közvetlen közelében vannak.

Csernyihiv és Szumi blokád alatt áll. Az elkövetkező egy-két napon belül nem valószínű, hogy támadás történik. Az orosz légierő Szu-34-es frontvonali vadászbombázóját emberrel hordozható légvédelmi rendszerek lőtték le Csernyihiv felett. Az egyik pilóta életét vesztette, a másikat elfogták.

 

Mikolajiv térségében a harcok a várostól északra és délre folytatódnak. A város félig körülvéve. Március 5-én estére hírek jelentek meg arról, hogy az orosz fegyveres erők kényszerítették a Southern Bugot, kibővítették pozícióit a folyó túlsó partján, Yastrebinoe faluját befoglalva, és tartalékokat vontak be, felkészülve az offenzíva következő szakaszára. művelet. Ezt az információt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

 

Az AFU-nak sikerült lelőnie az orosz légierő egyik harci helikopterét Mikolajiv közelében. A jelentések szerint a Stinger ember által hordozható légvédelmi rendszert sikeresen alkalmazták.

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

FRISSÍTÉS — 2022. 03. 6. 8:00 — Az orosz fegyveres erőket az AFU egységei visszaszorították Bashtanka, Piskik és Marianivka településekről Mikolajiv külterületén. Hadi felszerelések elvesztését jelentették. Jelenleg Mikolajivtól északra a legközelebbi orosz erők fellegvára Kasperovo-Mikolajevka faluban található. Korábban március 5-én Mikolajivtól északra az AFU és a területvédelmi egységek Peresadovka faluban szőtték meg magukat, ahol március 5-én délután katonai járműveket halmoztak fel a közelgő támadáshoz.

Odessza környékén az orosz fegyveres erők csapásokat mértek az AFU part menti létesítményeire. Nem volt légi leszállás, és a városon belüli katonai infrastruktúrára sem esett csapás.

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma a maga részéről közölte, hogy egyedül március 5-én semmisített meg : 5 radarállomást, két Buk M-1 légvédelmi rakétarendszert, a Zhitomir melletti légi csatában négy Szu-27 AFU repülőgépet lőtt le. és a légvédelmi erők Nyizsin közelében lelőttek egy Szu-25-öt. A légvédelmi erők megsemmisítettek az ukrán légierő egy Mi-8-as helikopterét és a Bayraktar TB-2 pilóta nélküli légijárművet is.

A hadművelet során összesen 2119 ukrán katonai infrastrukturális objektumot találtak el. Köztük:
74 Ukrán Fegyveres Erők parancsnoki állomása és kommunikációs csomópontja; 108 S-300, Buk M-1 és Osa légvédelmi rakétarendszer; és 68 radarállomás.

Valamint: 69 repülőgép a földön és 21 repülőgép a levegőben, 748 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, 76 rakétavető, 274 darab tábori tüzérség és aknavető, 532 darab speciális katonai jármű és 59 pilóta nélküli légi jármű.

Március 5-én az ukrán fegyveres erők szabotázs- és felderítőcsoportja kísérletet tett az orosz határ menti város, Belgorod lakónegyedeinek ágyúzására. Belgorod külvárosa irányába több lövedéket indítottak. A lövedékek nem érték el céljukat. Áldozatok vagy károk nem történtek.

Március 5-6-án megállapítható, hogy a kezdeményezés továbbra is az orosz fegyveres erők oldalán áll. Ugyanakkor az orosz offenzíva több irányban lelassult vagy leállt. Az operatív sikerek továbbra sem váltak stratégiai sikerré, ami az ország keleti részének fő AFU-csoportosulásainak vereségét jelenti.

Az orosz fegyveres erők a hadművelet következő szakaszában a stratégiai feladatok megoldására egy második csapatcsoport bevonására készülnek.

A megszállt területeken megalakulnak a nemzetőr egységei, amelyek a hátvéd és a kommunikáció védelmét szolgálják.

Az orosz fegyveres erők jelenlegi akciói megerősítik azokat a korábban közölt információkat, amelyek szerint Moszkva eredetileg 30 napos hadműveletet tervezett Ukrajnában. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy ez a terv ne valósulna meg.

TÖBB VIDEÓ:

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/haboru-ukrajnaban-10-nap-a-polgari-evakualas-sikertelen-oroszorszag-taktikai-sikereket-ert-el-strategiai-szunetet-tartott-18