Joe Biden elnök új, szövetségi alkalmazottakra vonatkozó oltási kötelezettségei nem vonatkoznak a kongresszusi tagokra, illetve a kongresszusnak vagy a szövetségi bírósági rendszernek dolgozókra.

Biden csütörtökön két rendeletet adott ki, amelyekben a COVID elleni védőoltást írja elő a szövetségi alkalmazottak és a szövetségi kormányzatnak dolgozó vállalkozók számára. Felkérte továbbá a munkaügyi minisztériumot, hogy sürgősségi rendelettel kötelezze a 100-nál több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokat, hogy biztosítsák dolgozóik heti rendszerességgel történő beoltását vagy vizsgálatát.

Biden szövetségi dolgozókra vonatkozó rendelete azonban a végrehajtó hatalom alkalmazottaira vonatkozik. A képviselőház és a szenátus a különálló törvényhozási ághoz, a bíróságok pedig a szövetségi kormány igazságszolgáltatási ágához tartoznak.

Biden a Fehér Ház honlapján közzétett COVID cselekvési terve - "Kiút a pandémiából" - világossá teszi a vakcinamegbízás hatását.

A terv szerint: "Az elnök júliusi bejelentésére építve, miszerint megerősíti az oltatlan szövetségi alkalmazottakra vonatkozó biztonsági követelményeket, az elnök végrehajtási rendeletet írt alá, hogy ezeket az intézkedéseket egy lépéssel továbbvigye, és a végrehajtó hatalmi ág valamennyi szövetségi alkalmazottját kötelezze a védőoltásra".

"Az elnök egy olyan végrehajtási rendeletet is aláírt, amely elrendeli, hogy ezt az előírást terjesszék ki a szövetségi kormánnyal üzleti kapcsolatban álló vállalkozók alkalmazottaira is" - folytatódik a tervezet.

"Ennek részeként a Védelmi Minisztérium, a Veteránügyi Minisztérium, az Indiai Egészségügyi Szolgálat és a Nemzeti Egészségügyi Intézet befejezi a korábban bejelentett, 2,5 millió emberre kiterjedő oltási követelményeik végrehajtását."

 

A The New York Times csütörtökön a Fehér Ház tisztviselőire hivatkozva arról számolt be, hogy a rendelet nem vonatkozik azokra, akik a kongresszusnak vagy a szövetségi bíróságoknak dolgoznak.

Nancy Pelosi házelnök április 29-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a képviselőház nem követelheti meg a tagoktól az oltást. Biden bejelentését követően az említett megjegyzésekről készült videofelvételek újból figyelmet kaptak az interneten.

"Szóval a helyzet a következő. Nem követelhetjük meg, hogy valaki beoltassa magát. Ezt egyszerűen nem tehetjük meg. A magánélethez tartozik, hogy ki az és ki nem" - mondta Pelosi.

"Nem mehetek a kapitóliumi orvoshoz, és nem mondhatom azt, hogy 'Adják meg nekem azoknak az embereknek a nevét, akik nincsenek beoltva, hogy elmenjek és bátorítsam őket, vagy tudassam másokkal, hogy bátorítsák őket az oltásra.'. Szóval ezt nem tehetjük meg - nem tehetjük meg" - mondta.

Pelosi hivatala pénteken a Newsweeknek adott nyilatkozatában megismételte ezt az álláspontot, mondván, hogy a házelnök április 29-i megjegyzései "arra az intézményre vonatkoztak, amelyben ő szolgál".

"Azt mondja, hogy nem kényszerítheti a képviselőket az oltásra, ami igaz" - állt a közleményben.

Augusztusban a képviselőház 19 demokratájából álló csoport levelet írt a Capitolium kezelőorvosának, Dr. Brian P. Monahannek, amelyben arra kérte, hogy fontolja meg az oltási kötelezettség bevezetését vagy legalább heti két COVID-vizsgálat elvégzését azon képviselők és alkalmazottak számára, akik nem tudják igazolni az oltást. Eddig még nem került sor semmilyen követelmény bevezetésére.