Annak ellenére, hogy az ukrán légitársaságok és a kormánymédia teljes hírzárlatot tart fenn, kijutnak a hírek a Kijev légterében zajló mozgásokról, és a Donyecki Népi Köztársaságot támogató sajtóban megjelent a hír, miszerint egyre nagyobb NATO szállítmányok érkeznek Ukrajnába. A donyecki sajtó szerint Dnyipropetrovszk, Zaporozsje és Harkov területén amiatt nem működnek a repterek, mert a NATO katonai gépei érkeznek oda.
Hídfő.net.ru | NATO repülőgép Ukrajna
A "Novorosszija" oldal információi szerint 2014 december 13-án 22:30-kor két transzport érkezett az Egyesült Államokból. Két órával később két "Herkules" (Lockheed C-130 Hercules, az Egyesült Államok és a NATO országok által használt katonai szállító repülőgép) gépet is láttak elhagyni a területet, feltehetően ennyi időbe telt a kirakodás. A forrás szerint a rakomány jókora ládákban van, de azok tartalmáról semmit nem lehet tudni. Az oldal arra is rámutat, hogy Zaporozsje repterén november végén védelmi tornyok telepítésével voltak elfoglalva a kormányerők, korábban Harkov területén pedig NATO katonákat láttak, konkrétan mintegy 50 lengyel katonát. A szemtanúk elmondása alapján december 13-án az ukrán repterek lezárásával a légi irányítási szolgálat a hadsereg kérésének tett eleget.
A reptér alkalmazottai szerint egy Kijevből érkező telefonhívás után kellett mindent lezárniuk, és terrorista támadásra figyelmeztették őket. Az alkalmazottaknak emiatt nem volt feltűnő a katonák és katonai szállítmányok érkezése, mert azt valamiféle terrorellenes műveletnek gondolták. Az információ akkor jutott ki, amikor egyértelművé vált, hogy ezek nem ukrán gépek és nem ukrán katonák. A repterek határozatlan időre lettek lezárva, a civil légiközlekedés is határozatlan időre szünetel, az utasokat pedig felszólították, hogy váltsák vissza a már megvett jegyeket és vásároljanak újat egy későbbi időpontban.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/15/nato-katonai-gepek-erkeznek-az-ukran-repterekre