2014. július 5., szombat

Nyugati és orosz hadgyakorlat egyidőben a Fekete-tengeren

Mintegy 20 hajó, 20 vadászgép és helikopter, valamint a tengerészgyalogság és a parti őrség bevonásával tart hadgyakorlatot Oroszország fekete-tengeri flottája, amit a területen kezdődő NATO hadgyakorlattal egy időben fognak megtartani. A NATO fekete-tengeri hadgyakorlatát az orosz haditengerészet emellett kiképzési feladatokra is felhasználja, a képzések célja az ellenséges haditengerészet egységeinek megsemmisítése, tengeri és parti légvédelem megszervezése. A fekete-tengerei flotta tengeralattjáró elhárítási műveleteket is folytat majd a NATO flotta jelenlétének ideje alatt. Ugyanakkor a Védelmi Minisztérium szerint, miközben a parti egységek és a tengerészgyalogság összehangolt gyakorlatokat hajtanak végre, a flotta vadászgépei felderítési műveletet folytatnak és célozzák az ellenséges hajókat.
Hídfő.net | Fekete tengeri flottaKészülődés ellenséges flotta megsemmisítésére (korábbi felvétel, Admiral Kuznyecov)
A fentiekből látható, nem hadgyakorlatokról van szó, - a NATO az orosz határ közelében csapásmérő erőt von össze, az orosz honvédelem pedig éles helyzetként készül az ellenség megsemmisítésére. Emlékezzünk, a NATO haditengerészetének fekete-tengeri jelenléte mivel végződött a USS Donald Cook esetében: a USS Donald Cook április 10-től tartózkodott a Fekete-tengeren, ahol az orosz légierő egy Szu-24-es vadászgépe hajtott végre figyelmeztető rárepüléseket. Másfél órán keresztül tucatnyi alkalommal közelítette meg az amerikai hajót, aminek az orosz gép zavaró-berendezése miatt semmilyen elektronikája nem működött. Az esetet követően a Donald Cook visszatért egy romániai kikötőbe, ahol új legénységet kapott, mert az előző gárda egy az egyben beadta a lemondását. A hajó a legmodernebbnek számító Aegis rendszerrel volt felszerelve, ennek ellenére az orosz légierő egyetlen, korszerűtlen vadászgépe elég volt ahhoz, hogy a NATO flotta egyik legmodernebb egysége ócskavasként sodródjon a vízen.
Ezúttal sem lesz másként: a Védelmi Minisztérium elmondása szerint a NATO hajók állandó célpontban lesznek. Vagyis az orosz vadászgépek fel vannak készülve arra, hogy az ellenség elektronikáját kiüssék, ha a NATO "hadgyakorlat" éles helyzetbe fordulna.
Az Itar Tass hírügynökség is említette, hogy a jelen lévő egységek a valós harci helyzethez legközelebb álló körülmények közt cselekszenek, a tisztek gyorsan változó környezetben a döntéshozatali képességet javító gyakorlatokat végeznek. Július 4-én, közvetlen a NATO "Sea Breeze" hadgyakorlatának kezdete után orosz részről cirkálórakétákat indítottak éleslövészetben, valamint Szu-24 vadászgépek hajtottak végre szimulált támadásokat tengeri célpontok ellen. Több orosz sajtóorgánum is katonai szakértőkre hivatkozva állítja, hogy a NATO két éven belül nyílt offenzívát indíthat Oroszország ellen.


http://www.hidfo.net/2014/07/05/nyugati-es-orosz-hadgyakorlat-egyidoben-fekete-tengeren

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése