2014. július 28., hétfő

Izrael: Baklövés lehet-e a kurdok függetlenségének elismerése zsidó részről?

Alakuló kurd-izraeli szövetség
A kurd olaj bagdadi jóváhagyás nélküli megvásárlását még az USA is rossz szemmel nézi, és minden államot felszólított ennek elkerülésére, hiszen ezzel jogi kockázatnak teszik ki magukat. A Törökországból kihajózott egymillió hordó kurd olajat végül Izrael vette meg az iraki és amerikai intések ellenére. A hajó az askelóni kikötőbe érkezett, ahol rögtön aznap megkezdték a hordók kirakodását. Arra a kérdésre azonban nem érkezett válasz, hogy a nyersolajat izraeli finomítókba szállították, vagy csupán tárolják későbbi eladásra vagy elszállításra. 

Tradicionális kurd népviselet

Az olaj megvásárlásával azonban Izraelnek kevesebb vesztenivalója, mint az európai finomítóknak, ugyanis nem köti szerződés az iraki olajra, hiszen Irak is tagja a több arab államot tömörítő Izraellel szembeni olajbojkottnak. 
Évekig volt spekuláció tárgya, hogy vajon Izrael mennyire támogatja a kurd függetlenséget, amely több oldalon is problémákba ütközhet. Június végén azonban Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentése, miszerint országa teljes mértékben támogatja egy független kurd állam létrehozását, nyilvánvalóvá tette a választ. 
Amjed Rasheed, a nagy-britanniai University of Durham doktorandusza szerint Izrael olyan gyorsasággal ismerné el a független Kurdisztánt, mint ahogy az Egyesült Államok tette Izraellel 1948-as kikiáltásakor: tizenegy percen belül.
A kurdok támogatásával és országuk megalapításával Izrael egy közel-keleti szövetségessel gazdagodhat, amely politikai és gazdasági szempontból is előnyére válhat, ugyanakkor a törökországi kurdok kérdése miatt még inkább elmérgesítheti kapcsolatát Ankarával, amely nem támogatja egy független kurd állam létrejöttét. 
 „A kurdok mindig barátként tekintettek Izraelre, mivel rengeteg kurd zsidó él Izraelben, valamint rengeteg zsidó lakik Kurdisztánban”, nyilatkozta Khaider Domle, a kurdisztáni Duhok Egyetem szakértője.
Emellett Izrael a kurdokkal való barátságot és szövetséget a szerintük nyilvánvaló közös pontra, vagyis a két nép szomszédos országok általi elnyomására építi, sőt, egy izraeli szerző, Arutz Sheva még ennél is tovább megy, hiszen szerinte Izrael egyenesen felelősséggel tartozik a kurd nép felé, akik ugyanúgy a szomszédok pusztításától szenvednek, mint ők.
Elemzők szerint Izrael hatalmas öngólt rúghat a kurdok támogatásával és Kurdisztán elismerésével, hiszen a palesztinok jelen helyzete jobban hasonlít a kurdokéhoz, mint az izraelieké. A kurdok önrendelkezési jogának támogatása és államuk elismerése pedig egyértelműen magával vonná a következtetést, hogy ha az egyik népnek joga van az önrendelkezésre, akkor ugyanez megilleti a másik népet, vagyis a palesztinokat is.
Milyen ocsmány játékot űznek a zsidók a szemünk előtt...

Bíró Dalma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése