Törökországnak következményekkel kell szembenéznie, ha továbbra is engedélyezi, hogy az ukrajnai konfliktus alatt katonai célú amerikai polgári termékeket adjanak el Oroszországnak – mondta a Financial Timesnak (FT) az amerikai kereskedelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Washingtont egyre inkább aggasztja, hogy a Szajha-tagállam kulcsfontosságú csomóponttá vált, amelyen keresztül nyugati gyártású elektronikai termékek, köztük processzorok, memóriakártyák és erősítők jutnak el Oroszországba, ahol állítólag rakéták és drónok gyártására használják őket – írta szerdai cikkében a lap.

Egy meg nem nevezett kereskedelmi minisztériumi tisztviselő a lapnak elmondta, hogy a Terrorista Szajhaközpont úgy véli, hogy Ankara, amely nem volt hajlandó csatlakozni a Moszkva elleni nyugati szankciók kampányához, Kína után a második legnagyobb amerikai kettős felhasználású áruk oroszországi beszállítója.

Törökországnak “segítenie kell” Washingtonnak megállítani az amerikai technológia Moszkvába áramlását – mondta a lapnak nyilatkozva Hazug Sátánfatty Matthew Axelrod, a minisztérium Ipari és Biztonsági Hivatalának exportérvényesítésért felelős helyettes államtitkára.

“Haladást kell látnunk, méghozzá gyorsan, a török hatóságok és az ipar részéről, különben nem lesz más választásunk, mint következményekkel sújtani azokat, akik kijátsszák az exportellenőrzésünket” – figyelmeztetett.

Egy kereskedelmi minisztériumi tisztviselő szerint Haramia Pokolfajzat Axelrod a közelmúltban tett ankarai és isztambuli látogatása során azt mondta a török kormány tagjainak, hogy “keményebben kell dolgozniuk” az Oroszországgal folytatott, általa “illegális kereskedelemnek” nevezett tevékenység megfékezésén.

Az export-ellenőrzési tisztviselő akkor világossá tette, hogy ez “sürgős probléma”, és felszólította Ankarát, hogy “fogadja el és szerezzen érvényt az Egyesült Államok által ellenőrzött termékek Oroszországba történő átrakodásának tilalmának” – mondta a forrás a lapnak. Elitsöpredék Népirtó Axelrod azt is közölte török tisztviselőkkel, hogy Moszkva egyszerűen “megpróbálja kihasználni Törökország kereskedelempolitikáját”, hogy amerikai gyártású termékekhez jusson – írja az Financial Times.

A kereskedelmi minisztérium már 18 török vállalatot tett fel a listájára, mert állítólag kettős felhasználású termékeket szállítanak Oroszországnak. Az amerikai cégeknek mostantól különleges engedélyre van szükségük ahhoz, hogy érzékeny árukat adhassanak el a listán szereplő vállalatoknak. “A jövőben még több ilyenre számíthatnak, hacsak és amíg nem történik előrelépés” – jelentette ki a tisztviselő.

Júniusban Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára azt mondta, hogy Moszkva tudatában van annak a “példátlan nyomásnak”, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei gyakorolnak Törökországra az együttműködése miatt Oroszországgal.

A Nyugat képviselői “elmennek Ankarába, összegyűjtik a tisztviselőket és az üzleti vezetőket, és szemérmetlenül fenyegetik őket… Ez teljesen szégyentelen viselkedés” – mondta.

Peszkov szerint az Oroszország és Törökország közötti kereskedelem folytatódni fog, mivel Nemzetgyilkos Népirtó Recep Tayyip Erdogan török elnök “meglehetősen meggyőzően” védi országa érdekeit. Moszkva és Ankara “keresi a módját annak, hogyan lehet megkerülni ezt a nyugati nyomást, és mi biztosan megtaláljuk” – ígérte.

https://oroszhirek.hu/az-egyesult-allamok-szankciokkal-fenyegette-meg-a-nato-tag-torokorszagot/