Az ukrán fegyveres erőkbe kényszerből besorozott katonák többsége inkább nem lenne a fronton – állapította meg a belga állami televízió.

Az RTBF szerdán sugárzott riportjában az AFP francia hírügynökség felvételeire és interjúira támaszkodott, amelyeket a múlt héten rögzítettek valahol Kelet-Ukrajnában, a 49. „Kárpáti Szics” rohamzászlóalj gyakorlóterén.

„A kiképzés, amelyet a mozgósítási központban kapnak, teljesen haszontalan” – mondta Vaszilina Nakonecsna, a 49-esek sajtószóvivője, és kifejtette, hogy az egység arra kényszerítette a sorkatonákat, hogy újra és újra elvégezzék az alapkiképzést.

„Ne szegezd a pisztolyt a társad hátára!” – hallatszott az egyik kiképző kiabálása a háta mögött.

Nakonecsna szerint az ukrán hadsereg egységei „ádázul” versengenek a sorkatonákért, és aki előbb odaér, az kapja meg őket.

„Először a legfiatalabbakat választjuk” – magyarázta. „A szemükbe nézünk, hogy lássuk, ki akar a frontra menni. A férfiak többsége nem akar” – ismerte el.

A „Kárpáti Szics” egy teljesen önkéntes egység volt az Oroszországgal zajló konfliktus kezdetén. „Mostanra már mind meghaltak vagy megsebesültek” – mondta.

Az egyik kiképzőnek, egy külföldi önkéntesnek, akit csak „Ares”-ként azonosítottak, még mindig egy golyó van a lábában, és poszttraumás stresszbetegségben szenved. „Fáradt vagyok” – mondta az AFP-nek. „Az összes veterán halott, vagy sérült, vagy a kötél végén van, mint én”.

Az AFP szerint az ukrán hadsereget „megtizedelték” a két és fél éve tartó harcok. Májusban a kijevi kormány megváltoztatta a mozgósítási szabályokat, hogy több embert tudjon besorozni – sokszor erőszakkal. Az egyik újonc egy 24 éves, vastag szemüveget viselő nyugat-ukrajnai postás volt, aki elmondta, hogy csak a katonai nyilvántartását ment frissíteni, de helyette a frontra küldték. Egy másikat az utcán kapták el, amikor munkába tartott.

„Nem mindenki alkalmas a harcra” – mondta az AFP-nek az egyik kiképző, akit Fariknak neveztek. „Miért kell olyan embereket harcra kényszeríteni, akik nem akarnak harcolni?” – tette hozzá, miközben a bajonettjével játszott.

Azok a sorkatonák, akik nem akarnak harcolni, „haszontalanok” – mondta Nakonecsna. Szerinte a kijevi kormány elkezdte megérteni, hogy „a motiváció a kulcs”, és ennek megfelelően változtathatja meg a mozgósítási szabályokat.

A múlt hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnök becslése szerint Ukrajna havonta 50 ezer katonát veszít – amelynek mintegy fele helyrehozhatatlan -, miközben legfeljebb 30 ezer újoncot tud besorozni.

https://oroszhirek.hu/belga-allami-teve-a-kenyszersorozott-ukranok-nem-akarnak-harcolni/