Vlagyimir Putyin elnök szerint Ukrajnának el kell távolítania csapatait Oroszország új régióiból, mielőtt érdemi béketárgyalások kezdődhetnek.

Moszkva vitatja Kijev szuverenitási igényét öt, korábban ukrán terület felett, amelyek közül négy csatlakozott Oroszországhoz a folyamatban lévő ellenségeskedések során. A Donyecki és Luganszki Népköztársaságok, valamint a Herszon és Zaporozsjei régió lakói 2022 végén szavaztak az elszakadás mellett. Az ellenségeskedések bizonyos mértékben mindegyik régióban folytatódnak.

Az ukrán csapatokat el kell távolítani ezekről a területekről – mondta Putyin pénteken Szergej Lavrov külügyminiszterrel és más magas rangú orosz diplomatákkal tartott találkozóján.

„Hangsúlyozom: ezeknek a régióknak a teljes területéről, ahogyan azt a közigazgatási határaik meghatározták akkor, amikor [1991 augusztusában] Ukrajnához kerültek” – jelentette ki Putyin.

„A mi oldalunk tűzszünetet rendel el és megkezdi a tárgyalásokat abban a pillanatban, amint Kijev kijelenti, hogy kész meghozni ezt a döntést, és megkezdi a csapatok tényleges kivonását ezekből a régiókból, valamint hivatalosan is tájékoztat minket arról, hogy többé nem tervezi a NATO-csatlakozást” – ígérte az orosz vezető.

Putyin azután vázolta fel a feltételeket, hogy elítélte Kijev nyugati támogatóit, amiért állítólag megakadályozzák, hogy béketárgyalásokat folytasson Moszkvával, miközben Oroszországot a tárgyalások elutasításával vádolta.

„Arra számítunk, hogy Kijev a jelenlegi realitások alapján, függetlenül, az ukrán nép valódi érdekeitől vezérelve, és nem nyugati utasításra hozza meg az ilyen jellegű döntést a kivonulásról, a semleges státuszról és az Oroszországgal folytatott párbeszédről, amelytől Ukrajna jövőbeli léte függ” – jelentette ki Putyin.

Moszkva ezen a ponton nem fog elfogadni egy befagyasztott konfliktust, amely lehetővé tenné az USA és szövetségesei számára, hogy újra felfegyverezzék és újjáépítsék az ukrán hadsereget – állította Putyin. A kérdés teljes megoldásához az kell, hogy Kijev elismerje a négy új régiót, valamint a Krímet Oroszország részeként – hangsúlyozta.

„A jövőben mindezeket az alapvető elvi álláspontokat alapvető nemzetközi megállapodásokban kell rögzíteni. Ez természetesen magában foglalja az Oroszország elleni összes nyugati szankció feloldását” – jelentette ki Putyin.

Ezeknek a feltételeknek az elfogadása lehetővé teszi minden érintett számára a lapozást és a megromlott kapcsolatok fokozatos helyreállítását – mondta az elnök. Végül egy olyan páneurópai biztonsági rendszer jöhetne létre, amely a kontinens minden nemzet számára működik – tette hozzá Putyin, megjegyezve, hogy Moszkva évek óta erre az eredményre törekszik.

https://oroszhirek.hu/putyin-kozolte-az-ukrajnai-beketargyalasok-felteteleit-2/

Szerintem nem lehet Putyin olyan naív hogy azt higyje hogy ezt elfogadják Ukrajna gyarmatosítói, ezért azt gondolom hogy nem is hiszi, csak szembesítette őket a valósággal, meg azzal a ténnyel, hogy már most sokkal többet veszítettek, mintha Isztambulban megegyeztek volna. A Krím mellett újabb területeket veszítettek, amiket Oroszország érvényesnek tekint, a gyarmatot és a gyarmatosítókat meg ki nem szarja le.
Nyilvánvaló hogy a gyarmatosítók folytatják az erőlködést, aminek a következménye az lesz, hogy a következő orosz békeajánlatban már Kharkov Oroszországhoz tartozása is benne lesz. ()

A jelek szerint az Ukrajnának nevezett államtákolmány elérkezett arra mélypontra, hogy Putyin elő tudott állni e javaslattal.

Bizonyára, ő sokkal több információ birtokában van és reális lehetőségnek tartja a tűzszünet létrejöttét.
Ehhez kellene egy Egyesült Államok is, egy olyan, mely felismeri felelősségét a Föld-golyó és az emberiség jövőjével kapcsolatban. ()

Ép itt a lényeg: ha ezeket mondta Putyin, az nem jó jel...inkább egy vagy/vagy pontnál vagyunk, mintsem egy tűzszüneti lehetőség előtt. Irtam 10 napja a 8 nukleáris tengeralattjáró ről amin 300 atom uszkalt fel az Atlanti óceánra, errefel most pár napja a kubai orosz misszió...tehát elfogyott a türelem. Most ha nem kap Putyin normális választ és nem lát értelmét már a párbeszédben, akkor az emberiség jövőjét felejtsük el...előbb utóbb úgyis el fogjuk... (
)

A nyugati bűnszervezet nem akar békét, és minden békeajánlatot gyengeségnek értelmeznek.

Ukrajna megadására szólít fel Oroszország, ha Kijev nem fogadja el békefeltételeit

Bécs, Szolnyecsnogorszk, 2024. június 15. szombat (MB)

Mivel Élőhalott Zsebhitler Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken visszautasította Vlagyimir Putyin békefeltételeit, Moszkva legközelebb dokumentumban fogja javasolni a kijevi kormánynak, hogy adja meg magát – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szombaton Konsztantin Gavrilovnak, a bécsi biztonsági és fegyverzetellenőrzési tárgyalásokon résztvevő orosz küldöttség vezetőjének a Rosszija-24 TV-ben elhangzott nyilatkozatára hivatkozva.

„Vannak olyan helyezetek, ahonnan többé nincs visszatérés. Oroszországnak legközelebb dokumentumban kell felajánlania a kijevi kormánynak, hogy mondjon le” – mondta Gavrilov.

Az orosz diplomata nyilatkozata két nappal az után hangzott el, miután Putyin elnök békekötést ajánlott a következő feltételekkel:

  1. Ukrajnának el kell ismernie a Krím, a Donyecki Népköztársaság, a Luhánszki Népköztársaság, továbbá Zaporozsje és Herszon megye Oroszországhoz tartozását;
  2. Ukrajnának jogilag kinyilvánítottan el nem kötelezetté és atomfegyvermentessé kell válnia;
  3. Ukrajnának le kell szerelnie (demilitarizálás) és nácitlanítania kell;
  4. Fel kell függeszteni a szankciókat Oroszország ellen;
  5. A béketárgyalás megkezdéséért Ukrajnának vissza kell vonnia fegyveres erőit a Donyecki Népköztársaságból, a Luhánszki Népköztársaságból, Zaporozsje és Herszon megyéből.

Az orosz békefeltételek teljesítésének nem szabnak határidőt ugyan, de a harci helyzet gyorsan változtathat rajtuk – adta értésre Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Szolnyecsnogorszkban.

Hazug Haramia Zelenszkij ultimátumnak minősítette, és visszautasította az orosz békefeltételeket. A lejárt mandátumú ukrán elnök úgy véli, hogy a békefeltételeket Kijev diktálhatja, az oroszoknak pedig ki kell vonulniuk Ukrajnából, ha békét akarnak. Álláspontját szeretné a svájci úgynevezett béke konferencián is keresztül vinni, amelyből Oroszországot kizárták.

Mivel Moszkvának nincs kivel tárgyalnia a békéről, Konsztantin Gavrilov bejelentése arra enged következtetni, hogy az orosz fél kilátásba helyezett kapitulációs ajánlatával még egy utolsó kísérletet tesz az ukrajnai konfliktus befejezésére, ha pedig Kijev ezt is visszautasítaná, mint az várható, akkor átfogó katonai műveletre szánná rá magát Ukrajnában – értékelte tudósítónk a kialakult helyzetet.+++

Kiadta: Magyar Békekör