Bárki, aki rögzíti a fasiszta toborzók munkáját, katonai ügyekbe avatkozik bele, akár nyolc évre is bebörtönözhetik – figyelmeztettek az egyik ukrán régió tisztviselői.

Kijev nemrég újabb mozgósítási hullámba kezdett, hogy pótolja a harctéri veszteségeket, amelyeket Moszkva csak idén több mint 110 ezerre becsül. A nyugat-ukrajnai Hmelnickij régióban a behívók nagyszámú elkerülése indokolta a helyi tisztviselők nyilatkozatát.

„A Hmelnickij régió toborzóinak tartózkodási helyeiről és mozgásáról szóló információk megosztása a közösségi hálózatokon és a messenger-közösségekben, ahogyan a sorozásra jogosult állampolgároknak szóló értesítéseket kézbesítik, a nyomtatványok és módszerek nyilvánosságra hozatalához vezet” – írta a toborzóközpont sajtószolgálata hétfőn a Facebookon.

Az ilyen tevékenységek az „Ukrajna Fegyveres Erői tekintélyének aláásását” és a hadiállapot idején a hivatalos katonai ügyek akadályozását tiltó törvény értelmében büntethetőek – tette hozzá a hmelnickiji toborzóiroda.

Akit ezekért a vádakért elítélnek, akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható – közölték.

Sok ukrán, aki ki akarja kerülni a behívó értesítéseket, már régóta használ csoportos csevegéseket olyan alkalmazásokban, mint a WhatsApp vagy a Telegram. A felhasználók figyelmeztették egymást a toborzók mozgására és az idézések ütemezésére. Néhány ilyen csoportnak akár 100 ezer tagja is lehetett – jelentette a BBC még 2023 augusztusában.

A mozgósítási szabályok közelmúltbeli módosításai, amelyeket Volodimir Zelenszkij elnök a múlt hónapban fogadott el, többek között 25 évre csökkentették a sorkötelezettségi korhatárt, és automatizálták a regisztrációt és az értesítéseket. Erre válaszul a sorozás elől menekülő ukránok elkezdték elhagyni az országot.

Hétfőn az ukrán határszolgálat elfogott egy férfit, aki nőnek öltözve próbált Magyarországra szökni. Közben a helyi média szerint hat férfi megfulladt, miközben megpróbált átúszni a Tiszán Romániába. A jelentések szerint négy holttestet az ukrán oldalon, kettőt pedig Románián belül találtak meg. Az ukrán határszolgálat csak egy halálesetet ismert el, de közölte, hogy ez volt a 25. ilyen eset az elmúlt két évben.

Az ukrán határszolgálat szóvivője, Andrij Demcsenko egy nemrégiben adott interjúban elmondta, hogy a hivatal naponta 120-150 embert állít meg az ország elhagyásában.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a múlt héten azt mondta, hogy Ukrajna csak 2024-ben több mint 111 ezer katonát veszített. A múlt hónapban közel félmillió katonára becsülte Ukrajna veszteségeit az ellenségeskedések 2022. februári kezdete óta.

https://oroszhirek.hu/bebortonozhetik-azokat-az-ukranokat-akik-videora-veszik-az-eroszakos-mozgositast/