Moszkva, 2023. augusztus 13. vasárnap (MB)

Ukrajna előbb-utóbb tárgyalni kényszerül arról, hogy semlegessé váljon, demilitarizálják és mentesítsék a náciktól – összegezte a Magyar Békekör tudósítója vasárnap az orosz parlament külügyi bizottsága elnökének a Telegram csatornán közzétett véleményét.

Leonyid Sluckij annak hatására fejtette ki véleményét, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a minap kijelentette: a világ egyre inkább afelé hajlik, hogy tárgyalásokat kell folytatni a konfliktus lezárása érdekében”.

„Egyre több ország kezdi megérteni az ukrajnai konfliktus valódi okait és hátterét. Európában és az Egyesült Államokban egyre többen nem támogatják a kollektív Nyugat részvételét a konfrontációban Oroszországgal, az utolsó ukránig” – írta.

Az ukrán vélemény és a rá adott orosz válasz az ukrán ellentámadás sikertelensége közepette fogalmazódott meg.

A Donbász és a Krím visszaszerzésére irányuló ellentámadást az oroszok nem csak kivédték, hanem egyes területeken, így Kupjanszknál újabb területeket vontak ellenőrzésük alá.

Értesülések szerint a sikertelen ellentámadásban elesett ukrán harcosok száma 43 ezerről 48 ezerre nőtt.

Az ukránok herszoni és nyikolájevi lakosokat „toboroznak”, hogy pótolják veszteségüket. A „toborzás” valójában rendőri kényszerítés közepette zajlik. Az utcán összefogdossák a harcképes személyeket, és szuronyokkal kényszerítik őket a frontra. A kiképzetlen szerencsétlenek átlagosan legfeljebb három napig maradnak életben. Hasonló sorsra jutott 1200 nyikolájevi, akiből négy zászlóaljat alakítottak, majd bevetették őket anélkül, hogy legalább ara tanították volna meg őket, hogyan kell kibiztosítani a fegyvert.

Ukrán katonai források szerint a veszteségek láttán „súlyos demoralizálódás” tapasztalható a katonák között.

Az orosz nyomozó bizottság Moszkvában jelentést tett közzé arról, hogy a 2022. február 24-én kezdődött ukrajnai orosz különleges katonai művelet előtt húsz ország, köztük 16 NATO-tagállam vett részt Ukrajna felfegyverzésében.

Páncéltörő és hordozható légvédelmi rakétarendszereket, tüzérségi rendszereket, tarackokat, rakétavetőket, páncélozott járműveket, tankokat, helikoptereket, pilóta nélküli légi járműveket, valamint víz alatti és felszíni drónokat – áll a jelentésben.+++

Lásd még: https://bekekor.wordpress.com/2023/08/05/az-ellentamadas-43-ezer-ukran-katona-eletebe-kerult/

Kiadta: Magyar Békekör