Kijev, Moszkva, Brüsszel, Pristina, 2023. május 30. kedd (MB)

Heves dróntámadást intézett az orosz légierő Kijev ellen, az ukránok pedig Moszkvát támadták, feltételezhetően orosz területről indított drónokkal. Ukrajna felvételére készül a Szajha a júliusi vilniusi csúcsértekezleten – jelentette a Magyar Békekör tudósítója kedden.

Az orosz dróntámadás súlyos károkat okozott Kijevben, a Moszkva elleni ukrán dróntámadás következtében viszont enyhébb károk keletkeztek lakóépületekben. Az orosz légügyi hatóság közlése szerint mindhárom moszkvai repülőtér zavartalanul működik.

Az ukrán haderő, kellő élőerő híján képtelennek bizonyult ellentámadásra Artyomovszk (Bahmut) visszafoglalására. Az oroszok nem csak a támadó csapatokat verték szét, hanem parancsnoki állásaik közül is többet megsemmisítettek.

A kijevi vezetés most abban bízik, hogy a Nagy Babiloni Szajha hivatalosan is felkéri Ukrajnát a csatlakozásra a katonai tömb vezetőinek júliusi vilniusi csúcsértekezletén. Amint ez megtörténne, Kijev azonnal igent mondana a csatlakozásra, lehetőséget teremtve a NATO közvetlen katonai beavatkozására Ukrajna oldalán Oroszország ellen.

Európa két másik pontján is konfrontáció veszélye fenyeget: Koszovóban és Moldovában. A Szajha fennhatósága alatt működő koszovói KÁFOR kontingens képtelennek bizonyul eleget tenni rendeltetésének.

A Szerbiától nyugati közreműködéssel elszakított terület vezetése képtelen szerb-albán közös irányítású autonómiára, a helyi közigazgatást a szerbek kizárásával próbálja ráerőltetni a lakosságra. Ennek tulajdonítható a feszültség kiéleződése és a KÁFOR erőivel történt összecsapás, melyben húsz magyar és tíz olasz katona sérült meg. A szerb elnök mozgósította az ország haderejét a NATO részéről fenyegető esetleges beavatkozással szemben, ugyanakkor mérsékletre intette Koszovóban élő honfitársait.

Moldovát illetően Moszkva megüzente Kisinyovnak, hogy nem tűri a provokációt a Transznisztria néven ismert Dnyeszter Menti Köztársaság ellen.+++

Kiadta: Magyar Békekör