2023. április 26., szerda

Nagy-Britannia szegényített urántartalmú lövedéket küldött Ukrajnának

 

London, Moszkva, 2023. április 26. szerda (MB)

Miközben a Nagy Babiloni Szajha arra készül, hogy bevonja Ukrajnát a katonai tömbbe, a brit kormány sok ezer szegényített urán tartalmú harckocsi lövedéket küldött Ukrajnának az oroszok ellen – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

A mérgező anyagot tartalmazó lőszert a Challenger 2 tankokból lőhetik ki.

James Heappey brit védelmi miniszter közölte, hogy nem vállalnak felelősséget sem az uránlövedék felhasználásával kapcsolatban, sem a talajmérgezés megszüntetéséért. A lövedéket az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsátották, hogy megnyerje a háborút az oroszok ellen – mondta.

Szegényített uránlövedéket legutóbb Jugoszlávia ellen vetett be a NATO 1999-ben. Következményeként jelentősen gyakoribbá váltak az onkológiai és egyéb betegségek. Előtte az Egyesült Államok használt ilyen fegyvert az iraki háborúban. Nemcsak az irakiak, hanem az amerikai katonák között is elszaporodtak a daganatos megbetegedések.

A Kreml szerdán figyelmeztette Nagy-Britanniát és mindazokat, akik felhasználják a szegényített uránlövedéket, hogy felelősséggel tartoznak átadásukért és felhasználásukért egyaránt.

Oroszország londoni nagykövetsége így írt: „Ne ringassák magukat a brit hatóságok abban az illúzióban, hogy kibújhatnak felelősségük alól, és kijevi klienseikre háríthatják a felelősséget saját bűneikért, a mérgező lőszerek felhasználásáért”.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése