* (1:45-nél) A kötelező tartalékrátát épp most emelték nálunk:
„Április 1-jétől 5 százalékról 10 százalékra emelkedik a kötelező tartalékráta mértéke.”
https://index.hu/gazdasag/2023/03/29/bankrendszer-penz-teremtes-inflacio-tokepiac-tartalekrata-mnb-jegybank/
De nem volt ez mindig így, 1-2 % is volt korábban, vagyis ekkor a betétek összegének 50-100-szorosát is kiadhatták a hitelt felvevőknek.

** (3:27-nél) A Ponzi-rendszer a csalás egy olyan formája, amely a befektetőket csábítja, és a korábbi befektetőknek nyereséget fizet ki az újabb befektetők pénzeszközeiből.
A Charles Ponzi olasz üzletemberről elnevezett rendszer elhiteti az áldozatokkal, hogy a nyereség törvényes üzleti tevékenységből (pl. termékértékesítésből vagy sikeres befektetésekből) származik, és nem tudják, hogy a pénzeszközök forrása más befektetők.
A Ponzi-rendszer mindaddig képes fenntartani a fenntartható üzlet illúzióját, amíg az új befektetők újabb és újabb pénzeszközökkel járulnak hozzá, és amíg a befektetők többsége nem követeli a teljes visszafizetést, és továbbra is hisz a nem létező eszközökben, amelyek állítólagos tulajdonosaivá válnak.
(magyarul: piramisjáték)

Ez csak egy pár perces összefoglalója a jelenlegi (csaláson alapuló) pénzrendszernek. Akit bővebben érdekel, itt egy nagyon jó dokumentumfilm (vigyázat, hosszú):
https://www.youtube.com/watch?v=GpHthE8q-XE
Ez meg egy rövidebb (A pénz mint adósság):
https://www.youtube.com/watch?v=jKO3aKMR8_o

Forrás:
https://www.bitchute.com/video/VWW91JNgWFB8/