Október 12-én reggel a lengyel üzemeltető szivárgásról számolt be a Németországba orosz olajat szállító Drzsba (Testvériség) vezetéken. A repedést az ország középső régiójában található Plock városától, Polichtól mintegy 70 kilométerre fedezték fel.

A lengyel üzemeltető, a PERN október 11-én késő este észlelte a szivárgást a vezeték két vezetékszálának egyikén az automatizált rendszerek segítségével. A sérült vezetékszálat azonnal lekapcsolták, a második pedig továbbra is üzemel.

Az incidens oka egyelőre ismeretlen. A PERN és az Állami Tűzoltóság mentőszolgálatai a térségbe vonultak.

Robbanást vagy tüzet nem jelentettek a térségből.

A Drusba kőolajvezeték a világ egyik legnagyobb kőolajszállító hálózata, amely mintegy 4000 km hosszú. Az orosz kőolajat Ukrajnába, Fehéroroszországba, Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába, a Cseh Köztársaságba, Ausztriába és Németországba szállítja.

Az incidenst széles körben szabotázsnak tartják. Hozzájárul az Egyesült Államok által Oroszországnak meghirdetett infrastrukturális háborúhoz, amely azonban leginkább az európai államok érdekeit érinti. A Druzsba gázvezetéken történt szivárgás az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeken a Balti-tengeren történt robbanásokat követi.

Nem meglepő, hogy a közel egy tucat országon keresztül húzódó olajvezeték Lengyelországban is megsérült. Ez az incidens az európai államok lengyel zsarolásának első jele, amelyek még mindig vonakodnak az Egyesült Államokban történt incidensek kiszolgálásától.

https://southfront.org/poland-entered-pipeline-war-leak-detected-on-druzhba-pipeline/