Rafael Grossi szerint az ENSZ nukleáris felügyelő szerve nem tudja megmondani, hogy a kár véletlen vagy szándékos volt-e.
(iearlgrey jelentése szerint Rafael Grossi látogatását a Zelenszkijjel való előre nem tervezett találkozó miatt halasztották el).

A zaporozsjei atomerőmű fizikai épségét "többször megsértették" - a NAÜ vezetője

Rafael Grossi, a NAÜ vezetője vezeti a zaporozsjei atomerőműben tartózkodó ellenőri csoportot.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője megerősítette, hogy az ukrajnai, orosz fennhatóság alatt álló zaporozsjei atomerőműben károkat okoztak, de tartózkodott attól, hogy megnevezze a bűnösöket.

"Nyilvánvaló, hogy... az erőmű fizikai integritását többször is megsértették. Véletlenül vagy szándékosan, nincsenek meg az elemeink, hogy ezt felmérjük, de ez a valóság, amit el kell ismernünk" - mondta Grossi újságíróknak, miután pénteken visszatért az ukrán ellenőrzés alatt álló területre.

"Aggódtam, aggódom és továbbra is aggódni fogok az üzem miatt, amíg nem lesz stabilabb, kiszámíthatóbb a helyzet" - tette hozzá.

 

 

Grossi, aki a NAÜ szakértői csoportját vezette, amely csütörtökön érkezett a zaporozsjei atomerőműbe, elmondta, hogy "sokat látott" a látogatás során, személyesen ellenőrizte a létesítmény néhány "kulcsfontosságú területét", köztük a vészhelyzeti rendszereket, a dízelgenerátorokat és az irányítótermeket.

Az atomenergia-ügynökség most "nem megy sehová" az erőműből - biztosította az újságírókat, megismételve, hogy az ENSZ nukleáris felügyelőszervezete állandó jelenlétet tervez a létesítményben.

A tisztviselő azt is elmondta, hogy csoportjának néhány szakértője vasárnapig vagy hétfőig az erőműben marad, hogy "mélyebbre ásson" és további adatokat gyűjtsön a jelentéshez.

Az ENSZ köszönetet mond Oroszországnak a nukleáris csapat biztonságáért

Oroszország közölte, hogy Ukrajna csütörtökön ágyúzta a zaporozsjei atomerőművet, és kommandósokat küldött annak megrohamozására, sikertelen kísérletet téve arra, hogy az ENSZ-ellenőröket "emberi pajzsként" használják fel.

Grosi elismerte, hogy látogatása során "nehéz" volt a biztonsági helyzet az erőműben. "Voltak pillanatok, amikor nyilvánvaló volt a tűz - nehéz géppuskák, tüzérség, aknavetők" - mondta, hozzátéve, hogy két-három alkalommal a dolgok "nagyon aggasztóvá" váltak az ENSZ-csapat számára.

A zaporozsjei atomerőmű március óta orosz ellenőrzés alatt áll, de továbbra is ukrán személyzet üzemelteti. A NAÜ vezetője dicsérte ezeknek az alkalmazottaknak a "hihetetlen mértékű professzionalizmusát", mondván, hogy "nyugodtnak és mozgalmasnak" látta őket.

 

 

Moszkva azzal vádolta meg a kijevi erőket, hogy augusztusban többször is célba vették a legnagyobb európai atomerőművet. Arra figyelmeztetett, hogy ezek a támadások olyan katasztrófát idézhetnek elő, amely az 1986-os csernobili katasztrófát is túlszárnyalná, mivel a radioaktív anyag eljuthatna Lengyelországba, Szlovákiába, Romániába, Moldovába, Fehéroroszországba, sőt Németországba is.

Ukrajna azt állítja, hogy az orosz erők katonai bázissá alakították az erőművet, és hogy ők maguk is lövik a létesítményt, hogy Kijevre kenjék a felelősséget.

Ukrajna azt tervezte, hogy a NAÜ csapatát "emberi pajzsként" használja - Oroszország

Oroszország többször is tagadta ezeket a vádakat, és sürgette, hogy a nemzetközi ellenőrök látogassanak el a helyszínre, hogy saját maguk is felmérhessék a helyzetet.

 

https://www.pokolafoldon.hu/politika/a-bizonyitek-elottunk-van-de-nem-latjuk