London újra engedélyezte a repülőgépekre, tengeri hajókra és azok alkatrészeire vonatkozó biztosítások nyújtását Oroszországhoz kötődő szervezeteknek

London enyhítette az Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett egyes korlátozásokat, és engedélyezte, hogy a vállalatok biztosítást és viszontbiztosítást nyújtsanak Oroszországhoz kötődő jogalanyoknak.

Az "Általános kereskedelmi engedély Oroszország elleni szankciók - hajók" módosítását hétfőn jelentette be a brit nemzetközi kereskedelmi minisztérium.

"Az általános engedélyt felülvizsgálták, hogy az 1. bekezdés h) pontjából töröljék a 28. rendeletet (korlátozott árukkal és korlátozott technológiával kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások és pénzeszközök)" - magyarázta rövid közleményében a minisztérium.

"Ez lehetővé teszi az Oroszországgal kapcsolatban álló személy számára a biztosítás és viszontbiztosítás nyújtását az (1) bekezdés a) pontjában szereplő tételekkel kapcsolatban, az engedélyben foglalt szélesebb körű korlátozások és feltételek mellett" - tette hozzá. Az említett bekezdés a tengeri hajókat és a légi járműveket, azok alkatrészeit, valamint a repülőgép-gázturbinamotorokat említi.

Az EU enyhíti az orosz olajexportra vonatkozó szankciókat

 

 

Bővebben

Az EU enyhíti az orosz olajexportra vonatkozó szankciókat

Az elsősorban az orosz olajkereskedelem károsításának eszközeként tekintett korlátozásokat a jelek szerint azért függesztették fel, mert attól tartanak, hogy az ilyen korlátozások a nyersolaj árát felfelé küldenék, és tovább destabilizálnák a globális energiabiztonságot.

"Jelenleg nincs olyan brit tilalom, amely az orosz olaj globális szállítását befolyásolná" - mondta Patrick Davison, a Lloyd's Market Association, a Lloyd's biztosítók iparági csoportjának biztosítási igazgatója.

"Tekintettel a [viszont]biztosítási ágazat globális jellegére, az uniós korlátozások megléte befolyásolhatja az orosz olajszállítmányok iránti londoni étvágyat" - mondta a Financial Times vasárnapi számában.

Az EU a múlt hónapban hasonló lépést tett az Oroszország-ellenes szankciók enyhítésére. Július 21-én az EU Tanácsa engedélyezte az orosz állami tulajdonú vállalatok számára az olaj harmadik országokba történő értékesítéséhez szükséges tranzakciókat.

"A világ élelmiszer- és energiabiztonságára gyakorolt esetleges negatív következmények elkerülése érdekében az EU úgy döntött, hogy kiterjeszti a tilalom alóli mentességet az egyes állami tulajdonú jogalanyokkal folytatott ügyletekre a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos ügyletek és a harmadik országokba irányuló olajszállítás tekintetében" - közölte akkor a Tanács.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/az-egyesult-kiralysag-enyhiti-az-oroszellenes-szankciokat