Az elmúlt két hónapban az amerikai ingatlanpiacra összpontosító negatív hírek áradata...

Kezdődik a lakáspiaci összeomlás?

... ami előre látható volt: végül is, a jelzáloghitelek kamatlábai a rekordok leggyorsabb ütemben, évtizedes csúcsra szöktek, és az amerikai lakásárak megfizethetőségét a történelem legalacsonyabb szintjére küldték...

... csak az "1%" maroknyi része engedheti meg magának az amerikai álmot.

 

 

Sajnos ez azt is jelenti, hogy akárcsak 2007-ben, most is csak idő kérdése az ingatlanpiaci összeomlás.

Ennyit tudunk. Azt is tudjuk, hogy amint az ingatlanpiac összeomlik, a legnagyobb amerikai lakó- és kereskedelmi bérbeadó - a Blackstone magántőke-óriás - még nagyobb lesz. Ekkor fogja bevetni a rekordösszegű, 50 milliárd dolláros szárazporának egy részét (vagy egészét), amelyet éppen a közelgő lakásárak összeomlására való felkészülésre gyűjtött.

A WSJ szerint a Blackstone egy új ingatlanalap létrehozásának végső fázisában van, amely a legnagyobb ilyen jellegű eszközként rekordot állítana fel, dacolva a piaci volatilitással és az alapgyűjtés zsúfolt terepével.

A magántőke-óriás egy szerdai hatósági bejelentésben közölte, hogy összesen 24,1 milliárd dollárnyi kötelezettségvállalást kötött a Blackstone Real Estate Partners X, a fő ingatlanalapjának legújabb változata számára.

A WSJ szerint a Blackstone mintegy 300 millió dollár saját tőkét köt le, és további 5,9 milliárd dollárt osztott szét a befektetők között, amivel az alap a véglegesítéskor 30,3 milliárd dollárra emelkedik. A cég mindössze három hónap alatt gyűjtötte be az alapot, amely várhatóan a történelem legnagyobb hagyományos magántőkealapja lesz. A korábbi rekordot szintén a Blackstone állította fel, a 2019-ben felvett 26 milliárd dolláros kivásárlási alapjával. Az új ingatlanalap 50 százalékkal nagyobb lesz elődjénél, a 2019-ben felvett 20,5 milliárd dolláros alapnál.

Az ázsiai és európai ingatlanokra szánt alapokkal együtt a Blackstone-nak több mint 50 milliárd dolláros hadipénztára lesz az úgynevezett opportunista befektetésekhez, amelyek általában magasabb kockázatú, de magasabb hozamra esélyes ügyletek.

Ez a WSJ szerint "lehetővé teheti a cég számára, hogy kihasználja a nyilvános piacok visszaesését". Fordítás: egy olyan időszakban, amikor az amerikaiak tömegesen felszámolják ingatlanjaikat, hogy a gazdaság mélypontjának lezuhanása esetén likviditást biztosítsanak, a Blackstone be fog lépni, és fillérekért megveszi az összes bajba jutott ingatlant, még nagyobb jelenléttel az amerikai és a globális ingatlanpiacon.

 

 

Nem meglepő, hogy a Blackstone számos legjobban teljesítő üzletét - például a Las Vegas-i Cosmopolitan kaszinó és szálloda 2014-es megvásárlását és a BioMed Realty Trust élettudományi épületek tulajdonosának 2016-os üzletét - piaci zavarok idején kötötték.

Néhány hónap múlva nem csak a Blackstone fog fenékre halászni: idén egy sor magántőkealap van a piacon, sokan próbálnak hatalmas összegeket felvenni, még azután is, hogy a részvények estek és az üzletkötések elapadtak. Az új készpénz iránti igények megugrása túlterhelte az intézmények, például a nyugdíjalapok és az alapítványok befektetési csapatait, és azt jelentette, hogy sokan a legjobb menedzserek kivételével csak a legjelentősebbeknek tettek késedelmes kötelezettségvállalásokat.

A Blackstone új alapjának mérete és az a gyorsaság, amellyel a pénzt elő tudta teremteni, azt mutatja, hogy az intézményi befektetők még mindig szívesen vesznek részt a jó múlttal rendelkező, elismert menedzserek által kínált eszközökben. És bár a 20 milliárd dollár feletti felvásárlási alapok sora egyre bővül, még mindig viszonylag kevés a Blackstone-éhoz hasonló ingatlan megaalap.

Mint a WSJ hozzáteszi, a cég egészéhez hasonlóan a Blackstone 298 milliárd dolláros ingatlan üzletága is tematikus befektetési stratégiát követ, amelynek célja, hogy a gazdaság olyan területeit célozza meg, ahol a növekedés meghaladja az inflációt. Ennek köszönhetően négy kulcsfontosságú területre összpontosít: az e-kereskedelemhez használt raktárakra, az élettudományi irodaházakra, a bérlakásokra, valamint az utazáshoz és szabadidőhöz kapcsolódó vendéglátásra. Mind a négy területen kiválóan teljesít, és már régen a legnagyobb amerikai lakásbérbeadóvá vált, amerikaiak tízmillióinak bánatára, akik kötelességtudóan fizetnek Steve Schwarzmannak azért a kiváltságért, hogy tető legyen a fejük felett.

https://pokolafoldon.hu/great-reset/a-blackstone-50-milliard-dollaros-rekordosszeget-keszit-elo-hogy-a-kozelgo-osszeomlas-soran-felvasarolhassa-az-ingatlanokat