2022. július 22., péntek

Az USA Nato vadászrepülőgépek szállítását tervezi Ukrajnának Oroszország elleni bevetésre

Amint arról a Washington Post szerdán beszámolt, a Pentagon aktívan készül arra, hogy új, a NATO-országokban gyártott modern katonai repülőgépeket szállítson Ukrajnának az Oroszország elleni háborúhoz.

Ez az USA ukrajnai háborúban való részvételének masszív kiterjesztése.

Az amerikai légierő vezérkari főnöke, Charles Q. Brown Jr. a lapnak elmondta, hogy a vadászgépek leszállításáról tárgyalnak. Az Aspeni Biztonsági Konferencián Brownt arról kérdezték, hogy "lehetséges-e, hogy az USA további amerikai vadászgépeket adjon el vagy biztosítson Ukrajnának?".

Erre ő azt válaszolta: "Nem orosz felszerelés lesz, azt hiszem, ennyit elárulhatok".

A "nem orosz" kifejezéssel Brown egy korábbi lengyel javaslatra céloz, miszerint Lengyelország régi szovjet MiG repülőgépeket küldene Ukrajnának. A Biden-kormányzat ezt elutasította, mert túlságosan valószínűsítette a háború eszkalálódását.

A mai napon Charles Q. Brown, az Egyesült Államok légierejének vezérkari főnöke ténylegesen megerősítette, hogy az Egyesült Államok új, csúcskategóriás NATO-vadászokat fog biztosítani az Oroszország elleni háborúhoz. Márciusban Biden megtagadta, hogy régi Migeket küldjön Ukrajnába, mert azt mondta, „ezt hívják a harmadik világháborúnak.

 

 

 

Akkoriban Biden kijelentette, hogy ez a lépés "harmadik világháborút" válthat ki: "Az a gondolat, hogy támadó fegyvereket, repülőgépeket, tankokat és vonatokat küldünk amerikai pilótákkal és amerikai legénységgel, értsék meg, ne tévedjenek, bármit is mondanak, ez lenne a harmadik világháború".

Brown javaslata azonban még provokatívabb, mint a korábbi terv, miszerint régi és félig elavult szovjet repülőgépeket küldenének be.

A Pentagon ugyanezen a napon jelentette be, hogy további négy nagy hatótávolságú HIMARS rakétaindítót küld Ukrajnának, így azok száma tizenhatra emelkedik.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán kijelentette: "Továbbra is innovatív módokat fogunk találni arra, hogy hosszú távú támogatásunkat fenntartsuk az ukrán fegyveres erők bátor férfijai és női tagjai számára. Támogatásunkat pedig arra összpontosítjuk, hogy Ukrajna rendelkezzen a technológiával, a lőszerekkel és a puszta tűzerővel, amellyel megvédheti magát."

Austin elmondta: "Az ukrán erők most nagy hatékonysággal vetik be a nagy hatótávolságú rakétarendszereket, köztük az USA által számukra szállított HIMARS-okat, valamint szövetségeseink és partnereink más rendszereit". Hozzátette, hogy "a nemzetközi közösség is keményen dolgozik azon, hogy Ukrajnát jobb partvédelmi eszközökkel lássa el".

Amerikai és ukrán tisztviselők egyre nyíltabban tárgyalnak annak a tervnek a részleteiről, amelynek célja, hogy hatalmas mennyiségű, korszerű amerikai fegyverrendszereket gyűjtsenek össze, amelyek lehetővé teszik Kijev számára, hogy ősszel nagyszabású ellentámadást indíthasson. A cél az orosz flotta elsüllyesztése és a Fekete-tengeri Krím félsziget "visszafoglalása", amelyet Oroszország a 2014-es kijevi puccs után annektált.

Volodimir Gavrilov ukrán védelmi miniszterhelyettes brit látogatása során megígérte, hogy az USA által szállított nehézfegyvereket a Krím elleni offenzívában fogja használni: "Hajó elleni fegyvereket kapunk, és előbb-utóbb megtámadjuk a flottát. Ez elkerülhetetlen, mert garantálnunk kell a lakosság biztonságát... Oroszországnak el kell hagynia a Krímet, ha országként akar tovább létezni".

 

 

Szombaton az ukrán katonai hírszerzés tisztje, Vadim Szkibickij azt mondta, hogy Ukrajna HIMARS rakétavetőkkel támadja a krími célpontokat, amelyeket "polgáraink, létesítményeink és Ukrajna biztonsága érdekében meg kell semmisíteni".

Az orosz kormány tisztviselői rendkívül éles figyelmeztetésekkel reagáltak a Krím visszafoglalására irányuló ukrán offenzíva egyre nyíltabbá váló vitájára.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Washington "valódi háborúba" akarja provokálni Oroszországot: "Amerikai kollégáink... tényleg valódi háborúvá akarják változtatni ezt az ügyet, és konfrontációt szítani Oroszország és az európai államok között".

Figyelmeztetett: "Ukrajnát nemcsak fegyverekkel pumpálják tele. Arra is rákényszerül, hogy ezeket a fegyvereket egyre kockázatosabb módon használja."

Vasárnap Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője azt mondta, hogy a Krím elleni támadás "rendszerszintű fenyegetést jelentene Oroszország számára", amelyre Oroszország "világvégével" válaszolna.

Kijelentette, hogy ha Ukrajna megpróbálja visszafoglalni a Krímet, "nagyon gyorsan és keményen eljön a végítélet napja".

Geopolitikai kommentátorok arra figyelmeztettek, hogy Oroszország a Krím védelmét létfontosságú állami érdeknek tekinti, és nukleáris fegyvereket vetne be a terület védelmére.

Az ukrán védelmi miniszter meghívta az amerikai fegyvergyártó cégeket, hogy vegyenek részt ebben az amerikai-kijevi rendszerű közös vállalkozásban. Szerdán nyíltan kijelentette, hogy Ukrajnát az amerikai fegyvergyártó vállalatok "tesztpályájaként" kell használni. "Meghívjuk a fegyvergyártókat, hogy itt teszteljék új termékeiket."

 

 

A háború rendkívül veszélyes eszkalálódása egy olyan időszakban történik, amikor a konfliktus által kiváltott energiaválság egyre pusztítóbb hatással van Európa és a világ lakosságára. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán azt mondta, hogy fel kell készülni az orosz gázszállítások teljes leállítására, és ezt valószínű forgatókönyvnek nevezte.

Szerdán az EU nyilvánosságra hozta azokat a terveket, amelyek szerint a tagállamok megkezdik az energiaellátás adagolását, hogy felkészüljenek a gázszállítások téli teljes leállítására. Ugyanezen a napon az IMF arra figyelmeztetett, hogy az orosz gázszállítások teljes leállítása hat százalékkal csökkentheti egyes uniós tagállamok gazdasági teljesítményét, és recesszióba taszíthatja őket.

Alig két héttel azelőtt, hogy kiderült, hogy az Egyesült Államok NATO-gépeket szállítana Ukrajnának, a New York-i Vészhelyzet-kezelési Hivatal 90 másodperces reklámfilmet adott ki, amelyben utasításokat adott a legnagyobb amerikai város lakosságának egy nukleáris támadás esetére.

A videó elején a szóvivő bejelenti: "Tehát nukleáris támadás történt. Ne kérdezd, hogy miért vagy hogyan, mindenesetre megtörtént."

Az a rendkívüli kegyetlenség, amellyel az USA fokozza az Oroszország elleni háborúját, növeli egy ilyen katasztrofális végkifejlet nagyon is valós veszélyét.

Oleksii Reznikov védelmi miniszter egyenesen a #Ukraine -t a nyugati fegyvergyártók "tesztterületeként" írja le. Ennyit a szabadságért és a demokráciáért folytatott harcról! Az ukrán katonákat ágyútöltelékként használják a NATO mocskos proxyháborújában.

https://pokolafoldon.hu/politika/az-usa-nato-vadaszrepulogepek-szallitasat-tervezi-ukrajnanak-oroszorszag-elleni-bevetesre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése