Bassár el-Aszad szíriai elnök az RT-nek adott interjújában megfogadta, hogy országa ellenáll minden újabb török inváziónak.

A június 9-én nyilvánosságra hozott interjúban Aszad azt mondta, hogy minden újabb török invázióra "hivatalos" és "népi" ellenállással fognak válaszolni. Az elnök a továbbiakban megütközött azzal, hogy a Szíriai Arab Hadsereg (SAA) közvetlen akciót indíthat a török hadsereg ellen.

"Két és fél évvel ezelőtt összecsapás történt a szíriai és a török hadsereg között, és az SAA képes volt megsemmisíteni néhány török célpontot, amelyek szíriai területre hatoltak, és a helyzet ugyanez lesz aszerint, amit a katonai képességek lehetővé tesznek" - mondta Aszad, utalva a 2020-as nagyidlibi csatára. "Ettől eltekintve lesz népi ellenállás".

Májusban a török hadsereg és megbízottjai új hadművelet indítására kezdtek készülni a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen Észak- és Északkelet-Szíriában. Recep Tayyip Erdogan török elnök közölte, hogy országa be akarja fejezni egy 30 kilométeres "biztonságos övezet" létrehozását a határ szíriai oldalán.

A szíriai elnök megjegyzései nem voltak meglepőek. Az SAA már néhány hete erősítéseket telepít az SDF által ellenőrzött területekre.

Június 8-án az SAA az al-Mayadeen TV jelentése szerint az Aleppó északi részén fekvő Tell Rifaat és Manbij városokba, valamint az al-Haszaka északi részén fekvő al-Kamishli városba nagy erősítéseket, köztük nehézfegyvereket telepített. Erdogan elnök nemrég Tell Rifaat és Manbij városokat nevezte meg minden új szíriai török hadművelet fő célpontjaként.

Úgy tűnik, az SDF nyitottnak mutatkozik arra, hogy egy újabb török invázió esetén együttműködjön az SAA-val. Június 7-én a csoport vezetése azt mondta, hogy egyeztetnének a kormánycsapatokkal az északi és északkeleti régióba irányuló esetleges invázió elhárítása érdekében.

Oroszország, Szíria legfőbb szövetségese, szeparatista lépéseket tesz annak érdekében, hogy eltántorítsa Törökországot egy újabb szíriai inváziótól. Az elmúlt hetekben az orosz hadsereg vadászgépeket, harci helikoptereket és légvédelmi rendszereket telepített az SDF által ellenőrzött északkelet-szíriai területekre.

Aszad elnök kemény álláspontja azt jelzi, hogy a török hadsereg nemcsak az SDF-ekkel, hanem az SAA-val is konfrontációba kerülne, ha Ankara újabb inváziót indítana Szíriába.

https://southfront.org/assad-vows-to-resist-any-new-turkish-invasion-of-syria/