A Facebookot és az Instagramot perekkel sújtották, amelyek szerint programjaik függőséget okoznak, különösen a fiatalok számára, és olyan pszichológiai és érzelmi károkat okoznak, amelyek egy életen át tarthatnak.

Itt az ideje! A közösségi média folyamatos megerősítő hatása a kemény drogokhoz hasonlóan a dopamin felszabadulását váltja ki az agyban.

A Bloomberg beszámolója szerint az áldozatok szövetségi bíróságokon indított perekkel vágnak vissza:

Az elmúlt héten az Egyesült Államok bíróságain benyújtott nyolc panasz azt állítja, hogy a platformoknak, köztük a Facebooknak és az Instagramnak való túlzott kitettség többek között öngyilkossági kísérlethez vagy tényleges öngyilkossághoz, étkezési zavarokhoz és alvászavarokhoz vezetett.

"Ezeket az alkalmazásokat úgy is tervezhették volna, hogy minimalizálják a potenciális károkat, ehelyett azonban a vállalati profit nevében a serdülők agresszív függővé tételéről döntöttek" - mondta Andy Birchfield ügyvéd, a kereseteket megfogalmazó Beasley Allen ügyvédi iroda egyik vezetője szerdán közleményben.

A panaszok a Meta és a Snap Inc. ellen a közelmúltban indított perek sorát gyarapítják, köztük olyan szülők által benyújtott ügyeket, akiknek gyermekei öngyilkosok lettek. A perek azt követően indultak, hogy egy volt Facebook-alkalmazott nagy visszhangot keltő vallomást tett a kongresszusban, miszerint a vállalat nem volt hajlandó felelősséget vállalni a legfiatalabb felhasználók mentális egészségének károsításáért.

 

 

Az egyik áldozat, a most 22 éves Naomi Charles azt állítja, hogy fiatal élete gyakorlatilag tönkrement, és majdnem öngyilkossághoz vezetett.

A Meta "hamisan állította be termékeinek biztonságosságát, hasznosságát és nem függőséget okozó tulajdonságait" - áll a miami szövetségi bíróságon benyújtott panaszban.

A Bloomberg szerint,

A keresetekben szereplő állítások között szerepel a hibás tervezés, a figyelmeztetés elmulasztása, csalás és gondatlanság. A panaszokat Texas, Tennessee, Colorado, Delaware, Florida, Georgia, Illinois és Missouri szövetségi bíróságain nyújtották be.

A Metaverse térhódításával a potenciális kár sokkal nagyobb lehet, mivel teljesen magával ragadó, elmosva a határokat a valóság és a fantázia között.

Ez mindenhol figyelmeztetés kellene, hogy legyen a szülőknek, hogy tartsák távol gyermekeiket a függőséget okozó platformoktól.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/a-meta-8-perben-all-a-fiatalok-eletet-tonkretevo-algoritmusok-miatt