"Feljegyzéseink szerint csak Mariupolban 200 ezer civil van csapdában, akiket az Azov zászlóalj fegyverrel tart fogva. A humanitárius helyzet a városokban rohamosan romlik". ...

Sok ukrán menekült Oroszországba. Az oroszok által megszállt városokban békés a helyzet.

"Nem akarok pajzs lenni": a Harkivban rekedt emberek azt mondják, elegük van abból, hogy az ukrán fegyveres erők fedezékét képezik.

Vaszilij Nebenzia állandó képviselő nyilatkozata az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ukrajnai humanitárius helyzetről szóló tájékoztatóján.

Elnök asszony,

Az Egyesült Államok állandó képviselője azzal vádolt minket, hogy nem teljesítjük a biztonságos humanitárius folyosók létrehozására vonatkozó kötelezettségeinket.

Tisztázzuk ezt a kérdést.

Hadd emeljem ki, hogy Ukrajnában a civileket nem az orosz hadsereg fenyegeti, akik nem a polgári infrastruktúrát veszik célba, hanem az ukrán radikálisok és neonácik, akik több város lakosságát túszként tartják fogva. Emberi pajzsként használják a civileket, és nem engedik őket elhagyni a városokat, még az orosz erők által szervezett humanitárius folyosók és tűzszünetek ellenére sem. Ezt számos példa bizonyítja.

 

 

Március 4-én az orosz védelmi minisztérium és I. Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes tárgyalt a Mariupoltól Zaporozsecig és Volnovahtól Denepropetrovszkig tartó humanitárius folyosók paramétereiről. Március 5-én 10 órakor kellett volna megnyílniuk. Kijev kérésének megfelelően az ICRC képviselőit meghívták a humanitárius folyosók területeire. Az orosz fél kész volt átfogó segítséget nyújtani a biztonság fenntartásához az evakuálás során. Erről időben tájékoztattuk az ENSZ titkárságát.

A Mariupolban tartózkodó ukrán radikálisok azonban megszegték ezt a megállapodást. Amint azt az Azov zászlóalj két parancsnokának lehallgatott kommunikációjából megtudtuk, a Volnovahban lévő radikálisok parancsot kaptak arra, hogy térdre kényszerítsék a humanitárius folyosók felé tartókat. Azokat, akik saját felelősségükre és kockázatukra merték elhagyni Mariupolt, az ukrán nácik az ellenőrzőpontokon lelőtték, amikor megpróbálták elhagyni a várost. Ismét rengeteg videóbizonyíték bizonyítja ezt.

Feljegyzéseink szerint csak Mariupolban 200 ezer civil rekedt, akiket az Azov zászlóalj fegyverrel tart fogva. A humanitárius helyzet a városokban rohamosan romlik. Ami a segíteni kész humanitáriusokat illeti, nem tudnak bejutni oda és megakadályozni a kibontakozó katasztrófát. Ukrajna más, nacionalista zászlóaljak által elzárt régióinak lakói ugyanilyen kétségbeejtő helyzetben vannak.

Az ukrán radikálisok napról napra világosabban mutatják meg valódi arcukat. Helyiek beszámolói szerint az ukrán fegyveres erők kirúgták a Mariupol város 1-es számú szülészeti kórházának személyzetét, és lőteret alakítottak ki a létesítményen belül. Emellett teljesen lerombolták a város egyik óvodáját.

Ezen kívül az ukrán fél határozottan elutasítja az együttműködést a Harkovból és Szumijból származó civilek evakuálásával kapcsolatban.

Figyelembe véve a sajnálatos humanitárius helyzetet és annak meredek romlását Kijevben, Harkovban, Szumiban és Mariupolban, valamint E. Macron francia elnök V. Putyin orosz elnökhöz intézett személyes kérését, az orosz fegyveres erők bejelentették, hogy 2022. március 7-én 10.00 órakor tűzszünet kezdődik, és humanitárius folyosók nyílnak Kijevből, Mariupolból és Szumiból, hogy megkönnyítsék a kijutást mind Oroszország területére (azok számára, akik ezt a logisztikailag megbízható útvonalat szeretnék használni), mind Ukrajna területére.

 

 

Tegnap este ezt az információt Kijev, az ENSZ, az EBESZ, az ICRC és más nemzetközi szervezetek szakosított mechanizmusai és más nemzetközi szervezetek minden rendelkezésre álló információs forráson keresztül, beleértve a tömegmédiát is, közölték.

Kijev hivatalos válaszát csak moszkvai idő szerint 07:10-kor kaptuk meg, és az figyelmen kívül hagyta az Oroszországba vezető humanitárius folyosókat. I. Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes hivatalos nyilatkozatban részletezte ezt, "abszurdnak és elfogadhatatlannak" nevezve az Oroszországba vezető humanitárius folyosók megnyitására vonatkozó javaslatot.

Számunkra világos, hogy a kijevi rezsim minden lehetséges módon igyekszik megakadályozni a civilek és a külföldi állampolgárok kijutását Oroszországba, attól való félelmükben, hogy amint felszabadulnak, az emberek mindenkinek elmondják az igazságot az ukrán radikálisok tetteiről.

Valójában azok az emberek, akik el tudtak menekülni a radikálisok elől, már most is ezt teszik - elmondják az igazságot a fenyegetésekről, zsarolásokról, fizikai erőszakról, civilek és külföldiek agyonlövéséről. Ennek illusztrálására hadd idézzem Szumi polgármesterét, Olekszandr Liszenko urat, aki ma egy nacionalista zászlóalj parancsnokával közösen a következő nyilatkozatot tette: "Nem lesznek zöld folyosók, egyetlen civil sem fog kilépni Oroszországba, és aki ezt megkísérli, azt lelövik".

Miközben azt mondják, hogy az ukrán civileket nem lehet evakuálni Oroszországba, az ukrán tisztviselők figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy az ukrán menekültek már jelen vannak az orosz régiókban. Több mint 168 ezer embert evakuáltak Oroszországba a különleges katonai művelet által érintett területekről, köztük 43 469 gyermeket. Az elmúlt 24 órában összesen 5550 embert evakuáltak, köztük 740 gyermeket.

19 256 személygépkocsi lépte át az Orosz Föderáció államhatárát, ebből 900 személygépkocsi az elmúlt 24 órában.

 

 

Ideiglenes szálláshelyeket szervezünk, mindegyik készen áll arra, hogy egyénileg foglalkozzon az Ukrajnából érkező civilekkel.

Sajnos a más régiókból történő evakuálás kérdései is átpolitizálódnak, csakúgy, mint a humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos kérdések.

Különösen abszurdnak tűnik Ukrajna kérése (amelyet kevesebb mint 3 órával a humanitárius folyosók megnyitása előtt fogalmaztak meg), hogy szervezzék meg az evakuálást az orosz fegyveres erők által ellenőrzött településekről. E települések lakói közül senki sem jelezte, hogy hajlandó lenne elhagyni azokat.

Békésen élnek otthonaikban, semmi sem fenyegeti őket. Ezzel párhuzamosan a nacionalista zászlóaljak által eddig ellenőrzött városok lakosságának evakuálását kérik tőlünk.

Végül pedig arra kérnek bennünket, hogy szállítsunk ukrán állítólag humanitárius szállítmányokat a Zaporozsjei terület Melitopoljába és Berdjanszkba, valamint Herszon városába. Ez is cinikusnak tűnik e városok lakosságával szemben, hiszen jelenleg ezek a területek teljes mértékben az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt állnak, és a lakosság békésen éli az életét, miközben minden szükséges dologgal ellátják őket, beleértve az orosz humanitárius segélyt is, amelyből 550 tonnát szállítottak Ukrajna különböző régióiba.....

A nehéz haditechnikai eszközök, köztük légvédelmi rendszerek, többszörös rakétavetők és bombázó tüzérség elhelyezése sűrűn lakott területeken már nem szórványos eset, hanem bevett gyakorlat az ukrán nacionalista zászlóaljak számára. A helyi lakosság tiltakozására és a felszerelések visszavonására vonatkozó követelésekre fegyverrel való fenyegetéssel válaszolnak.

 

 

A civileket túszként használó harcosok ilyen gyáva viselkedése nemcsak az erkölcsi szabályokat, hanem a nemzetközi humanitárius jogot is sérti, beleértve az 1949. évi genfi egyezmények első kiegészítő jegyzőkönyvének 57. és 58. cikkét is. Emellett számos városban, különösen Odesszában, felszereléseket helyeznek el kulturális örökségi helyszínek közelében vagy azokon belül, ami sérti az említett kiegészítő jegyzőkönyv 53. cikkét.

A civilek humanitárius folyosókon keresztül történő evakuálásának akadályozása az említett kiegészítő jegyzőkönyv 75. cikkét sérti, míg az orosz hadifoglyok kínzása, amelyről a közösségi médiában közzétett felvételek sértik az 1949. évi genfi egyezmény 14. cikkét, amely közvetlenül előírja a hadifoglyok személyiségének és méltóságának minden körülmények közötti tiszteletben tartását.

Kollégák, arra kérem Önöket, hogy adjanak megfelelő értékelést ezeknek a kirívó eseteknek. Elvárjuk, hogy az ENSZ vezetése is ezt tegye. Ellenkező esetben önök csak bátorítják az ukrán radikálisokat és neonácikat, hogy további bűncselekményeket kövessenek el.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/az-ukranok-emberi-pajzskent-hasznaljak-a-nepuket-mondja-oroszorszag