UKRAJNA-SZERTE SZÁMOS RAKTÁR VAN, AHOL ÉVEK ÓTA ROSSZUL TARTJÁK A VESZÉLYES ÉS BETILTOTT NÖVÉNYVÉDŐ SZEREKET.

Egy bombázás és bombázás, amely történetesen ezeket a raktárakat érné, pusztító következményekkel járna.

2009-ben (lásd még itt) kutattam a növényvédő szerek problémáját Ukrajnában. Nem csak a felhasználás a probléma, hanem a tárolás is. A kiterjedés és a veszély pedig óriási.

A következőket találtam:

Tamara Gurzhiy, "Lejárt és tiltott növényvédő szerek problémája Ukrajnában", Független Ökológiai Információs Ügynökség, Harkiv, Ukrajna (angol fordítás):

"Húszezer-25.000 t [tonna] lejárt vagy tiltott növényvédő szereket tárolnak 4000 ukrán raktárban. Ez komoly veszélyt jelent az emberekre és a környezetre. Az arzénvegyületek erősen mérgezőek a szarvasmarhákra. A halál néhány órán belül bekövetkezik... A peszticidraktárak többségét nem hosszú távú használatra tervezték. A vegyszereket ellopják és illegálisan eladják az embereknek. A raktárak teteje idővel beomlott, a peszticidek csomagolása nem megfelelő, a különböző természetű peszticidek spontán kémiai reakciók katalizátorává válhatnak, amelyek kiszámíthatatlan eredménnyel járnak. A spontán tűz nagy területen terjesztheti a mérgeket. A lejárt szavatosságú és tiltott növényvédő szerek felhasználása ukrán nemzeti probléma".

 

 

Valóban volt egy tűz 2009-ben.

Szimferopol, október 17. (Interfax-Ukrajna): "Dzsankojban (Krím) kigyulladt egy növényvédőszer-raktár... mintegy 200 tonna növényvédőszer és magnézium-klorid... a raktárból mintegy 40 tonna növényvédőszert vittek el...". Mennyire terjedtek el a mérgező felhők? Ez volt a valódi oka a hamis 2009-es jelentéseknek, miszerint Ukrajnában egymillió ember betegedett meg sertésinfluenzában?

"BRNO, Csehország, 2009. szeptember 23. /CNW/ - A Milieukontakts partner IHPA (Nemzetközi HCH és Peszticid Szövetség) szerint legalább 7 millió moldáviai és ukrajnai lakos egészségét súlyosan veszélyezteti egy régi növényvédőszer-raktár. Az IHPA gyors uniós fellépésre szólít fel, hogy hatástalanítsák ezt az "Európa legnagyobb vegyi időzített bombáját"."

"...[a] nyugat-ukrajnai Kalush egykori gyárában nem kevesebb, mint 10 000 tonna felesleges hexaklórbenzol (HCB) készlet van. Különösen a Dnyeszter folyó mentén való elhelyezkedés teszi a helyzetet rendkívül veszélyessé: egyetlen áradás és a nagy koncentrációjú méreg mintegy 7 millió ember természetes élőhelyét szennyezné be Ukrajna nyugati részén és Moldáviában."

"Összességében Európában, Közép-Ázsiában és a volt Szovjetunióban több tízmillió lakost fenyegetnek a növényvédő szerek. Csak Ukrajnában 4500 tárolóhelyen több mint 30 000 tonna régi növényvédő szert tárolnak, amelyek a szovjet korszak örökségei. Az anyagok 2001 óta tilosak. A csomagolások általában csak öt-tíz évig tartanak ki. Ha ennyi idő alatt nem történik semmi, akkor az anyagok egyszerűen a talajba vagy a vízbe kerülhetnek...".

Ma (22.2.25.) bizonyítékot kerestem arra, hogy Ukrajnában megoldódtak ezek a borzalmas problémák. Eddig nem találtam semmit. Viszont rábukkantam egy 2020-as tanulmányra: "Környezeti monitoring és ajánlások a növényvédőszer-szennyezés szintjének csökkentésére Ukrajna Zhytomyr régiójában":

 

 

"Környezeti monitoringot végeztek a tiltott és nem megfelelő növényvédő szerek tárolására és ártalmatlanítására szolgáló létesítményekben. Megvizsgálták a talaj, a víz és a mezőgazdasági termékek peszticidtartalmát Ukrajna Zhytomyr régiójában, és felmérték a szerves klórpeszticidek felhalmozódását az édesvízi kéthéjú kagylókban. A Zhytomyr régió raktárai 137 raktárban közel 392,18 t [tonna] peszticidet tartalmaznak, amelyek közül 11 megfelel a követelményeknek, 36 tűrhető, 90 pedig rossz állapotban van...".

Nem biztató.

Kétlem, hogy az oroszok vagy akár az ukránok pontos térképet adtak volna át a katonai parancsnokságuknak mindezen növényvédőszer-raktárakról.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/figyelmeztetes-putyinnak-es-az-ukran-hadseregnek