Örülünk Galícia, Spanyolország északnyugati régiójának lakosaiért, ahol néhány hónapja a kötelező védőoltás bevezetését fontolgatták.

Lásd ezt az idén februári beszámolót - Spanyolország galíciai egészségügyi törvénye tartalmazza a kötelező védőoltást és még sok minden mást ...

Az alábbi történet dátuma 2021. július 23.

Az Alkotmánybíróság a jelenlegi törvénnyel bezárja az ajtót a kötelező védőoltások előtt

Jóváhagyja a kötelező oltás felfüggesztésének fenntartását Galíciában, mert "kényszerítő testi beavatkozást feltételez, és az állampolgár akaratán kívül gyakorolják".

MELCHOR SAIZ-PARDO

Az Alkotmánybíróság szinte véglegesen bezárta az ajtót az előtt, hogy a közigazgatás még világjárvány esetén is elrendelhesse a kényszeroltást, legalábbis a jelenlegi jogszabályokkal.

A bíróság plénuma egyhangúlag úgy döntött, hogy fenntartja az 5. cikkely 5. pontjának felfüggesztését. 38.2. b) pontjának fenntartását, amely felhatalmazza a regionális egészségügyi hatóságokat arra, hogy a közegészségügyet súlyosan veszélyeztető helyzetekben a fertőző fertőző betegségek (bármelyik, nem csak a covid-19) elleni védekezés érdekében kötelező védőoltást írjanak elő a galíciai állampolgárok számára.

Összefoglalva, az Alkotmánybíróság, amelynek előadója Andrés Ollero bíró volt, azzal érvel, hogy az oltásellenes intézkedés nem rendelhető el, mivel jelenleg nincs jogi fedezet az oltás megtagadásának büntetésére. A határozat hangsúlyozza, hogy a kötelező védőoltás nem olyan megelőző intézkedés, amelyet a különleges közegészségügyi intézkedésekről szóló 3/1986. sz. organikus törvény kifejezetten előirányoz, így nincs olyan jogi ernyő, amely fedezné a kényszerinjekciót, amely "az állampolgár akaratán kívül végrehajtott, kényszerítő jellegű testi beavatkozással jár".

A bíróság azt állítja, hogy a galíciaiak kényszeroltását engedélyező rendelkezés felfüggesztésének feloldása, amelyet tavaly áprilisban rendelt el, "biztos és tényleges károkat okozhat, amelyek helyrehozhatatlanok vagy nehezen helyrehozhatók, amennyiben a védőoltást a polgár akarata ellenére kényszerítik ki".

Tavaly tavasszal a Garanciabíróság automatikusan "készenléti állapotba" helyezte az új egészségügyi törvény egy részét, miután elfogadta a központi kormány által március 30-án benyújtott, alkotmányellenességre vonatkozó fellebbezést, amelyet az Alberto Núñez Feijóo regionális végrehajtó testület által támogatott és a regionális parlament által jóváhagyott rendelet reformja ellen nyújtott be.

Alapvető jogok

Pedro Sánchez kormánya fellebbezett a törvény ellen, azzal az indokkal, hogy az korlátozza a polgárok alapvető jogait, amit szerves törvényen, nem pedig regionális rendeleten keresztül kellene megtenni.

A most pénteken kihirdetett döntés bírósági források szerint nem a végső döntés ebben a vitában, de előrevetíti az Alkotmánybíróság álláspontját, amely valószínűleg nem fog ellentmondani önmagának egy olyan döntéssel, amely ellentmond a mai határozatnak.
Számos jogi szakértő az egészségügyi válság kezdete óta amellett érvel, hogy a kötelező védőoltást csak a jelenlegi, 1986-os közegészségügyi törvények alapos reformjával vagy egy járványtörvénnyel lehetne bevezetni.

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/a-spanyol-alkotmanybirosag-nemet-mond-a-kotelezo-vedooltasokra