Arszenij Jacenjuk ukrán kormányfő bejelentette, hogy az ország nem életképes az orosz gázimport nélkül. Ukrajnának több mint 5 milliárd köbméter földgázra lenne szüksége, ezzel szemben mindössze 1 milliárd köbméternyi gáztartaléka van a hazai tározókban. A kormányfő elmondása szerint mikor megkezdték tevékenységüket, a tározókban még 5 milliárd köbméter földgáz volt. Ezt mostanra sikerült felélni, és a nyugat ígéreteivel ellentétben továbbra is csak 1 milliárd köbméter van a tározókban, pedig vészesen közeleg a fűtési szezon.
A nyugatról vezérelt puccs által hatalomra juttatott kormányfő szerint Ukrajna mostanra 30%-al csökkentette gázfelhasználását, azonban az így megtakarított gázmennyiség mindössze az ország minimumszükségleteinek ellátására lesz elég.
Hídfő.net | Arszenij Jacenjuk
Ukrajna jelenleg mintegy 5,3 milliárd dollárral tartozik az orosz Gazprom vállalatnak. Június 16 óta az országot előre fizetéses rendszerre állították át, mivel a legitim kormány eltávolítása óta Ukrajna nem fizet azért az orosz gázért sem, amit felhasznált. Június 16 óta az ország csak azt a mennyiségű földgázt kapja meg, amit előre ki tud fizetni, így Ukrajna orosz gázimportja szinte teljesen leállt. Jelenleg csak az Európai Unióba irányuló gáztranzit van folyamatban Ukrajnán keresztül.
A Gazprom számításai szerint fennáll a veszélye annak, hogy Kijev a fűtési szezon kezdetén megcsapolja majd az Európába irányuló gázvezetékeket, hogy saját célú használatát fedezze. Ebben az esetben a teljes Európai Unió gázellátása veszélybe sodródik, mivel az orosz fél a gázexportot le fogja állítani, ha az ország nyugati határán kevesebb gáz halad át, mint a szerződésben rögzítettek szerint kellene.
A Jacenjuk-kormány emiatt arra törekszik, hogy a nyugati fél az orosz gázért ne Ukrajna nyugati, hanem a keleti határain fizessen. Ebben az esetben Kijev megtehetné, hogy a Gazprom által az Európai Uniónak exportált gázt megcsapolja anélkül, hogy az orosz félnek rálátása lenne arra, mennyi haladt tovább az Európai Unióba és mennyit csapolt meg Kijev saját felhasználásra.


http://www.hidfo.net/2014/08/23/jacenjuk-ukrajna-nem-eletkepes-az-orosz-gaz-nelkul