Moszkva, 2024. szeptember 19. csütörtök (MB)

Oroszország export- és importkorlátozó intézkedésekkel válaszol a nyugati szankciókra – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

Az orosz elnök szerdán két évvel meghosszabbította a nyugati mezőgazdasági termékek behozatalára kivetett tilalmat. Az intézkedés legfőképpen az amerikai, az európai uniós, a kanadai, az ausztráliai, és a norvég agrárcikkeket sújtja, de érinti az Oroszországba irányuló magyar termékek kivitelét is. Becslés szerint kb. 100 millió eurós veszteség éri Magyarországot.

A moszkvai lépés arra utal, hogy Oroszország önellátóvá vált a legfontosabb agrártermékekből, illetve más relációból pótolja nyugati behozatalát.

A Kreml szóvivője szeptember 15-én azt is tudatta, hogy valószínűleg korlátozni fogják az uránérc, a titán és a nikkel exportot.

Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy „ez kényszerű válasz a nyugati szankció-banditizmusra”.

Az intézkedés kilátásba helyezésének hírére megdrágult a szóban forgó nyersanyagok világpiaci ára. Oroszország ugyanis a világ harmadik titán és nikkel termelője, s hatodik az uránérc kitermelésben. Vezető szerepet játszik a repülőgép- és az űrhajózási eszközgyártók ellátásában titánnal. A VSMPO-AVISMA orosz cég az összes nyugati motorgyártó fő beszállítója.+++

Kiadta: Magyar Békekör