Moszkva, 2024. augusztus 12. hétfő (MB)

Az ukrán hadsereg vasárnap éjjel drónokkal megtámadta és súlyosan megrongálta a zaporozsjei atomerőmű hűtőtornyát. A toronyban tűz ütött ki, melyet csak hétfőre virradóra sikerült eloltani. Félő, hogy a torony egy része beomlik – tudatta hétfőn reggel a Rosatom.

Európa legnagyobb atomerőműve 2022. februárban került orosz ellenőrzés alá. Azóta az ukrán hadsereg többször lőtte ágyúval a környezetét, és irányított drónokat az objektum ellen – áll a TASZSZ jelentésében.

Ukrán részről cáfolták, hogy megrongálták volna az atomerőművet, melynek hűtőtornyából füstfelhő emelkedett a magasba a tűz következtében.+++

Lásd még: https://bekekor.wordpress.com/2024/08/11/husz-km-melysegben-hatolt-be-orosz-teruletre-az-ukran-hadsereg/

Kiadta: Magyar Békekör

A fényképen a zaporozsjei atomerőmű hűtőtornyából kiáramló füstfelhő látható.

Moszkva, 2024. augusztus 12. hétfő (MB)

Nukleáris agressziónak minősítette a zaporozsjei atomerőmű ellen intézett ukrán támadást az orosz állami atomenergia-üzemeltető Roszatom elnök-vezérigazgatója.

Ilyen támadásra még nem volt példa. Az atomerőmű hűtőtornyának belsejébe kamikaze drónt irányítottak, és felrobbantották. Tizenkét percre rá még egy drónt irányítottak a helyszínre, hogy megakadályozzák a tűzoltást, mely hat perccel az első drón felrobbanása után megkezdődött – jelentette ki Alekszej Lihacsov.

A két robbanás következtében tűz ütött ki a hűtőtoronyban, teljesen kiégtek az elválasztó eszközök, főképp a műanyag gőzfogók, és a szerkezeti acél is megsínylette a tűzhatást – tájékoztatott az atomerőmű igazgatója, Jurij Csernicsuk.

Lihacsov felszólította a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (IAEA), nevezze meg a támadás felelőseit. Rafael Grossi, az IAEA vezérigazgatója ezt mindeddig nem tette meg.

Az orosz vészhelyzeti minisztérium tájékoztatása szerint sugárszennyezés nem történt, a háttérsugárzás normális szintet mutat. A tűz nem érintette az üzem működését, mert az üzem leállt. Noha a hűtőtorony súlyosan megrongálódott, nem fenyeget annak veszélye, hogy összedőlne – tudatta Csernicsuk.

Zaporozsje légvonalban 1208 km-re fekszik Budapesttől.+++

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2024/08/12/ukran-tamadas-orosz-atomeromu-ellen/

Kiadta: Magyar Békekör