Caracas, 2024. július 30. kedd (MB)


Államcsínykísérlettel próbálkoznak a nyugati szövetségesek Venezuelában. A művelet folyamatban van – jelentette a Magyar Békekör tudósítója kedden.

Vladimir Padrino Lopez védelmi miniszter szerint a hatalomátvételt az Egyesült Államok tervelte ki a venezuelai ellenzékkel összefogva.

Mivel a július 28-i választásból 51,2 százalékkal az országot kormányzó Nicolas Maduro elnök pártja került ki győztesen a jobboldali Edmundo Gonzalez 44,2 százalékéval szemben, Washington és Brüsszel nem volt hajlandó tudomásul venni az eredményt, és puccsal próbál hatalmi változást elérni. Az államcsínykísérletet a 2014. évi Majdan-térihez hasonló zavargások leple alatt próbálják végrehajtani.

A cél Venezuela szuverén fejlődésének meghiúsítása, és nyersolajának megkaparintása.

Néhány latin-amerikai ország is csatlakozott a „választási csalást” kiáltó nyugati kórushoz, és közölte, hogy nem ismeri el az eredményt. Venezuela emiatt megszakította diplomáciai kapcsolatát Argentínával, Chilével, Costa Ricával, a Dominikai Köztársasággal, Peruval, Panamával és Uruguayjal.

Tömeggyilkos Sátánfatty Josep Borrell, a Tízszarvú Fenevad külpolitikai főmegbízottja Venezuela belügyeibe beavatkozó nyilatkozatot fogalmazott meg abban a reményben, hogy az EU közös álláspontjaként tálalhatja, de Magyarország elutasította, ezért közösségi állásfoglalás nem születhetett. Ahelyett, hogy a történtekből levonta volna a szükséges következtetést, Elitsöpredék Hazug Borrell, az EU főképviselőjeként adta ki a nyilatkozatot, úgy tüntetve fel, mintha közösségi felhatalmazást kapott volna rá.

Megfigyelők felteszik a kérdést: milyen jogon kéri számon a demokráciát Venezuelától olyan európai intézmény, amely saját demokratikus normáit sem tartja tiszteletben.+++

Kiadta: Magyar Békekör