Alighogy véget ért a G20-ak találkozója Indonéziában, az orosz erők folytatták a masszív támadásokat az energetikai infrastruktúra létesítményei ellen Ukrajna-szerte. Az ukrán energiaügyi minisztérium vezetője úgy értékelte, hogy az ukrán energetikai infrastruktúra létesítményeit november 15-én érő lövések a legnagyobbak voltak az ellenségeskedések kezdete óta. November 17-én folytatódtak a masszív támadások, és ezzel megkezdődött az energetikai létesítmények elleni orosz támadások második szakasza.

Az ukrán média a Naftogaz nemzeti olaj- és gázipari vállalat vezetőségére hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz hadsereg rakétacsapásokat mért egyes gázinfrastruktúra-létesítményekre Kijev és Harkov területén.

Az ukrán gázszállító rendszer üzemeltetője nem közölte, hogy mely létesítményeket érte találat. Ezért feltételezhető, hogy a károk nem stratégiai jellegűek voltak. A célpontok valószínűleg a Harkov környéki Balakleja közelében lévő Shebelinszkij gázfeldolgozó üzem és egy bányavállalat volt a kijevi régióban.

A gázinfrastruktúra létesítményeit ért első csapások nemcsak Ukrajnának, hanem nyugati szövetségeseinek, különösen európai partnereinek is figyelmeztetést jelentenek. A kezdeti minimális kárnak minden esélye megvan arra, hogy növekedjen. Ha a gázinfrastruktúra elleni támadások folytatódnak, Ukrajna a második legfontosabb energiaforrás nélkül marad. Moszkva arra is figyelmezteti a politikai Nyugatot, hogy üljön le a tárgyalóasztalhoz, különben Európa elveszíti az esélyét, hogy Ukrajnán keresztül orosz gázhoz jusson. A gázszállításokat még meg lehet újítani a kölcsönös előnyök érdekében, vagy orosz rakéták vethetnek véget nekik.

Odessza, Vinnyica, Dnyepropetrovszk és a Lemberg környéki energetikai létesítmények is megsérültek. November 17-én estig több mint 10 millió ember maradt áram nélkül Ukrajnában - állította Vlagyimir Zelenszkij elnök.

Néhány katonai célpontot is eltaláltak az orosz rakéták.

Ocsakov városában orosz Geranium kamikaze UAV-k csapást mértek egy "logisztikai létesítményre". Az orosz légierő állítólag az Ukrán Fegyveres Erők tartalékosait vette célba, amelyek a Kinburszkij-félszigeten zajló hadműveletre készültek. Az Odesszai régióban Zastava városában egy katonai egységet semmisítettek meg. Ezenkívül a dnyepropetrovszki Juzsmash műhely is megsérült.

Az ukrán fegyveres erők viszont folytatták a támadásokat orosz területen. A Krímben egy ukrán UAV célba vette a Feodosia város közelében lévő Kafa villamosenergia-alállomást. A támadás azonban kudarcot vallott, és a létesítmény nem sérült meg.

A Krím északi részén, Dzsankojban is aktiválták a légvédelmi rendszereket, de nem jelentettek célpontokra mért csapást.

Az ukrán erők folytatták az oroszországi Belgorod régióban lévő Shebekino városának ágyúzását. A legutóbbi támadás következtében egy tizenöt éves lány megsebesült.

Egy másik célpont egy villamosenergia-alállomás volt a Belgorodi területen, ahol két transzformátor megrongálódott. Áldozatok nem voltak, az áramellátás azonnal helyreállt.

https://southfront.org/russian-strikes-on-ukrainian-gas-infrastructure/