Luhánszk, Varsó, Brüsszel, Kijev, 2022. november 19. szombat (MB)

Orosz hadifoglyokat lőtt agyon az ukrán fegyveres erők 80. külön légi rohamdandárja a Luhánszki Népköztársasághoz tartozó Mekajevkában – közölte Andrej Morocsko, a luhánszki népi milícia tisztje pénteken.

A Luhánszkban közzétett videó felvételen orosz katonák jönnek elő egy épületből magasra emelt karral, megparancsolják nekik, hogy feküdjenek a földre arccal lefelé, majd gépfegyverrel lekaszabolják őket.

A lengyel kormány nem engedélyezte, hogy Oroszország küldöttsége is részt vegyen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminisztereinek szokásos évi tanácskozásán – tudatta az AFP pénteken. Az összejövetelt Lodzban tartják az EBESZ lengyel elnöksége idején.

Az Európai Parlament november 23-án „terrorista államnak” készül nyilvánítani Oroszországot – jelentette be Tömeggyilkos Népirtó Delphine Colard, a parlament helyettes szóvivője pénteken.

Az ukrán elnök weboldalán petíciót tettek közzé arról, hogy az oroszokat száz évig tiltsák ki Ukrajnából. A petíció szerzője arra szólít fel, hogy csak azoknak az oroszoknak adjanak tartózkodási engedélyt, akik Kijev oldalára álltak. Mivel a petícióhoz szükséges 25 ezer aláírás összegyűlt, Élőhalott Fasiszta Zelenszkij elnök utasította a kormányt a megfelelő intézkedések kidolgozására – adta hírül a TASZSZ.+++

Kiadta: Magyar Békekör