2022. november 20., vasárnap

Török légicsapások a kurd erők ellen Irakban és Szíriában az isztambuli bombázás után (A török határ mentén 30 kilométer széles védelmi zóna Törökország ajánlata, csak azt felejti elmondani, hogy már az országhoz kapcsolta)

November 20-án kora reggel a török Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy légicsapásokat hajtott végre kurd erők ellen Észak-Szíriában és Észak-Irakban.

A minisztérium közleményében azt írta, hogy a légicsapások a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a szíriai kurd népvédelmi egységek (YPG) bázisait vették célba, amelyeket szerinte Törökország elleni támadások végrehajtására használtak.

Törökország az YPG-t, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fő alkotóelemét a törvényen kívüli PKK egyik kiterjesztésének tekinti.

A légicsapások közvetlen válaszlépés voltak a november 13-i robbantásra, amely hat ember halálát okozta, és több mint 80 embert megsebesített a törökországi Isztambul İstiklal sugárútján. Ankara a támadásért a PKK-t és az YPG-t tette felelőssé, akik azonban visszautasították ezeket a vádakat.

"Eljött a leszámolás órája" - tweetelte a török védelmi minisztérium a légicsapások megkezdése után, hozzátéve, hogy felelősségre fogják vonni azokat, akik elkövették az "áruló támadásokat".

A minisztérium egy másik tweetben, amelyet egy célpontot ábrázoló videó kísért, közölte, hogy "precíziós csapásokat" hajtottak végre a "terroristák melegágyainak" megsemmisítésére.

Észak-Szíriában a török légicsapások az SDF által ellenőrzött területeket vették célba Aleppóban, Rakkában és al-Haszakában, köztük Kabani városát, a kurd vezetésű csoport fő erősségét.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja azt állította, hogy a török légicsapásokban meghalt az SDF hat harcosa és a Szíriai Arab Hadsereg hat szolgálati tagja, amely a kurdok által ellenőrzött területeken az Oroszország által 2019-ben közvetített tűzszünet felügyeletére települt. Ezeket a számokat azonban még nem sikerült ellenőrizni.

"Ez a bombázás egyik félnek sem kedvez" - közölte a Twitteren Mazloum Abdi, az SDF vezetője. "Mindent megteszünk, hogy ne okozzunk nagyobb katasztrófát, de ha kitör a háború, annak eredményei mindenkit érintenek".

Észak-Irakban a jelentések szerint a kurdisztáni régió több pontjára is csapást mértek, köztük a Qandil-hegységben lévő PKK-erődökre. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Mintegy 48 órával korábban az Egyesült Államok kurdisztáni fővárosban, Erbilben működő főkonzulátusa biztonsági riasztást adott ki, amelyben figyelmeztette az amerikai állampolgárokat egy közelgő török katonai műveletre Észak-Irakban és Észak-Szíriában. Ez arra utal, hogy Washington előre tudott Ankara katonai terveiről.

A török légicsapások valószínűleg további feszültségekhez fognak vezetni, különösen, ha igazak a szíriai katonai áldozatokról szóló jelentések. Ankara a jelek szerint az SDF ellen tervezi az észak-szíriai eszkalációt. Damaszkusz már figyelmeztetett egy ilyen lépés ellen.

https://southfront.org/turkish-airstrikes-hit-kurdish-forces-in-iraq-syria-after-istanbul-bombing-videos/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése