A kijevi erők rendszeresen lövik a Zaporozsjei atomerőmű ipari területét, megzavarva az energiaellátást és az atomerőmű egyéb folyamatait. Azonban nem mindig az erőműben található veszélyes nukleáris létesítményeket veszik célba, mivel a szívó létesítmények megrongálása esetén nő a nukleáris katasztrófa kockázata. Szeptember vége óta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) leállították az erőmű területén végrehajtott támadásaikat. Sajnos a szünet nem tartott sokáig. Az ukrán hadsereg november 19-én újrakezdte az atomerőmű területének ágyúzását, célba véve a veszélyes nukleáris létesítményeket. A támadások még mindig tartanak.

November 19-én, helyi idő szerint 17 óra 15 perctől 17 óra 41 percig 12 lövedék érte a Zaporozsjei atomerőművet. Az ukrán erők nem csak az erőmű területét, hanem a közeli ipari zónát is eltalálták. A támadás következtében hat lövedék eltalálta az atomerőmű hűtőrendszerének részét képező permetező hűtőmedencét. Két lövedék a reaktor száraz tárolóját találta el. Három másik lövedék a 2. ellenőrzőpont területét találta el.


November 20-án reggel folytatódott a lövöldözés. A támadások helyi idő szerint 9.15 körül kezdődtek. A Rosznyergoatom orosz illetékeseinek legfrissebb adatai szerint eddig legalább 15 lövedék csapódott be az atomerőmű területén. Az ukrán hadsereg megrongálta a reaktornál lévő száraz tárolót és a 2. számú különleges alakulatot, ahol a kiégett nukleáris fűtőelemeket tárolják. Az atomerőműben eddig nem történt sugárszennyezés.

A NAÜ vezetője a zaporozsjei atomerőművet ért bombázások azonnali beszüntetésére szólított fel, kerülve a veszélyes támadások mögött álló erők megnevezését.

"A csapatunk (a NAÜ szakértői az atomerőműben) tegnap és ma reggel kapott hírek rendkívül nyugtalanítóak. Robbanások történtek ennek a nagy atomerőműnek a helyén, ami teljesen elfogadhatatlan. Bárki is áll emögött, azonnal le kell állítani. Ahogy már sokszor mondtam, a tűzzel játszanak" - mondta Grossi, a NAÜ vezetője.

A Zaporozsjei atomerőmű a Dnyeper bal partján, Energodar város közelében található. A blokkok számát és kapacitását tekintve ez Európa legnagyobb erőműve. Az atomerőműnek hat blokkja van, amelyek kapacitása egy gigawatt. A zaporozsjei atomerőművet március óta a helyi személyzet működteti, de az orosz hadsereg ellenőrzése és védelme alatt. Az erőmű létesítményei nemrégiben az Orosz Föderáció tulajdonába kerültek.

Szeptember 1-jén a NAÜ küldöttsége látogatást tett az atomerőműben, és az ügynökség több szakembere ott tartózkodott.

Egy olyan időszakban, amikor az úgynevezett politikai Nyugat az Oroszországtól érkező állítólagos nukleáris fenyegetést hangoztatja, ukrán fegyveresek szabadon támadják Európa legnagyobb atomerőművét. A kijevi rezsim továbbra is rendszeresen lövi Energodar városát és az atomerőmű területét, és nukleáris katasztrófával fenyegeti a világot.

Minden szakértő egyetért abban, hogy egy baleset ebben az erőműben nagyszabású következményekkel járna, elsősorban a kontinens nyugati részén, de maga a Nyugat semmit sem tesz ellene, sőt támogatja a terrorista kijevi rezsimet, amely nap mint nap ilyen veszélyes parancsokat ad a hadseregének.

https://southfront.org/ukraine-resumed-nuclear-terror-at-zaporozhie-npp/