Az orosz fejlett Lancet lőszerek továbbra is súlyos emberi és anyagi veszteségeket okoznak a kijevi erőknek az egész harctéren.

Október 13-án és 14-én orosz források olyan felvételeket tettek közzé, amelyek hét, különböző frontokon a közelmúltban Lancet lőszerrel végrehajtott csapást mutatnak be. A csapások megsemmisítettek két szovjet gyártmányú T-72-es harckocsit, két amerikai gyártmányú M109 155 önjáró ágyút, egy amerikai gyártmányú Humvee páncélozott járművet, az ukrán különleges erők egy terepjáróját és egy szovjet gyártmányú Buk-M1 légvédelmi rendszert.

A Lancet, amelyet a ZALA Aero Group fejlesztett ki, olyan elektro-optikai rendszerrel van felszerelve, amely lehetővé teszi a statikus és mozgó célok felderítését, követését és rögzítését.

A Lancet-3 továbbfejlesztett változatát, amely aerodinamikusabb kialakítású, meghosszabbított X-alakú szárnyakkal rendelkezik, a jelek szerint a csapások során használták. Ez a változat nagyobb hatótávolsággal és kitartással rendelkezik, mint az eredeti Lancet-3, amelynek hatótávolsága 40 kilométer, kitartása pedig csak 40 percig tart.

Az orosz hadsereg az ukrajnai különleges művelet kezdete óta használ Lancet lőszereket a kijevi erők ellen.

Az elmúlt hetekben az orosz hadsereg kiterjesztette a lőszeres lőszerek használatát, és új típusokat vezetett be, mint például a Geranium-1 és 2, amelyekről azt feltételezik, hogy az iráni Shahed-131 és 136 másolatai. Ennek következtében a kijevi erők súlyos emberi és anyagi veszteségeket szenvedtek.

https://southfront.org/russian-loitering-munitions-destroy-tanks-howitzers-air-defense-system-of-ukrainian-forces-videos/