Szeptember 26-án éjjel az Északi Áramlat-2 gázvezeték "A" vezetékében a csőben keletkezett lyuk miatt hirtelen nyomáscsökkenés volt tapasztalható. Ugyanezen nap este az Északi Áramlat irányítóközpontja nyomásesést regisztrált a gázvezeték mindkét vezetékében - jelentette az Északi Áramlatot üzemeltető társaság sajtószolgálata.

Ulrich Lissek, a Nord Stream 2 AG gázvezeték-üzemeltető cég képviselője tisztázta, hogy a nyomás 105-ről 7 barra csökkent a csőben lévő lyuk miatt.

Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezeték Oroszország, Finnország, Svédország, Dánia és Németország kizárólagos gazdasági övezetén és felségvizein halad keresztül. A Gazprom honlapján közzétett térkép alapján az Északi Áramlat mindkét ága a Bornholm-sziget délkeleti oldalának közelében halad el, a szivárgást pedig északkeletre észlelték. A gázszivárgás az Északi Áramlat gázvezeték közelében, a Bornholm-sziget északkeleti részén történt - közölte a dán tengerészeti hivatal.

A hajózást korlátozták a vezeték közelében lévő területen.

"Példátlan az a pusztítás, amely egy nap alatt egyszerre három, az Északi Áramlat rendszer tengeri gázvezetékének három vezetékén történt. Lehetetlen megbecsülni a gázszállítási infrastruktúra működőképességének helyreállításához szükséges időkeretet" - olvasható a Nord Stream AG jelentésében.

Az amerikai szankciók ellenére az Északi Áramlat 2 tavaly szeptemberben elkészült, és októberben elindult a műszaki gáz a B-vonalon. Tavaly év végére mindkét cső megtelt. Mivel miután Moszkva februárban elismerte a DPR és az LPR függetlenségét, a német hatóságok felfüggesztették a gázvezeték tanúsítását, úgy döntöttek, hogy annak kapacitását az északnyugat-oroszországi régiók gázellátására használják.

A Der Tagesspiegel az esetek kivizsgálásával kapcsolatban álló forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az incidens oka szabotázs lehetett.

"Nem tudunk elképzelni olyan forgatókönyvet, amely nem célzott szabotázs" - idézi a kiadvány a szövetségi hatóságok által folytatott vizsgálat egyik résztvevőjét.

Megalapozott a gyanú, hogy a vezetéket az Egyesült Államok különleges szolgálatai robbantották fel, hogy végleg leállítsák az Oroszországból Németországba irányuló gázszállításokat.

Szeptember 27-én az amerikai haditengerészet hajóinak különítménye a USS Kearsarge kétéltű támadóhajó vezetésével bejelentette, hogy befejezték a munkát a gázvezetékek állítólagos szabotázsának területén. Az amerikai hajók befejezték feladataikat a Balti-tengeren, és észlelték őket, amint a Balti-szoroson át az Északi-tengerre tartanak.

Az amerikai hajócsoportot 30 kilométerre az Északi Áramlat-1 gázvezeték állítólagos szabotázsának helyszínétől és 50 kilométerre az Északi Áramlat-2 gázvezeték szálaitól észlelték.

A vezetékeken történt incidensek sok gyanút keltettek, eközben az európai energiaválság egyre nagyobb lendületet vesz, és a tél közeledtével a helyzet várhatóan tovább romlik.

https://southfront.org/us-ships-suspected-of-sabotage-attack-on-nord-stream-pipelines/

Forrás: Gonzalo Lira @ YouTube
https://youtu.be/u6IIwltTM4Q