Melitopol, Luhánszk, Donyecj, Herszon, 2022. szeptember 25. vasárnap (MB)

Negyven ország több mint száz megfigyelője kíséri figyelemmel az ukrajnai népszavazást, melyen a lakosság arról dönt, hogy Ukrajnához, vagy Oroszországhoz tartozzon-e. Az ötnapos referendum második napjáig a négy régió szavazásra jogosultjainak 42,06 százaléka adta le voksát – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

A népszavazáson arra a kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolni, hogy Akarja-e, hogy a (lakóhelye szerint megnevezett) terület csatlakozzon Oroszországhoz?

A szeptember 23-27. között tartott népszavazáson Luhánszkban eddig a jogosultak 45,86 százaléka szavazott, Donyeckben 55,05 százalékuk, Zaporozsjéban 35.54, Herszonban pedig 31,79 százalékuk.

Az Oroszországba menekült ukrán állampolgárok is szavazhatnak orosz területen létesített szavazóhelyiségekben.

Az exit poll eredménye szerint a voksolók túlnyomó többsége arra szavazott, hogy az eddig Ukrajnához tartozott négy régió csaOroszországhoz csatlakozzon.

Orosz törvényhozói forrásból származó értesülés szerint a négy terület csatlakozását szeptember 30-án szentesítené az orosz parlament. Előzőleg, a szavazás befejeztével, és eredményének ismeretében szeptember 28-án rendkívüli ülésen alkotnak majd törvényt a befogadásukról.

A népszavazás azért tart öt napig, mert a lakosságnak nem szavazóhelyiségekben kell leadnia voksát, hanem mozgó voksoláson. Az üvegfalu urnákat civilek és katonák viszik helységről helységre, házról-házra, nehogy az ukrán hadsereg fiksz pontot vehessen célba, és meghiúsíthassa a voksolást. Így is több esetben előfordult már, hogy az elszakadni akaró területekre ágyútüzet zúdítottak.

De az is előfordult, hogy a népszavazás közepette ukrán katonák adták meg magukat, és kérték, hogy orosz állampolgárrá válhassanak.

A kelet- és dél-ukrajnai régiókban folyó népszavazás keddig tart.+++

Lásd még: https://www.facebook.com/bekekor/posts/pfbid031KusHrrADD5GZYn33hFLwKvfhiLmWopA2ootKuN3f2vZMVVwJ8Vbb9QH5PV8HLxkl

Kiadta: Magyar Békekör