A keresztesvirágú zöldségeket régóta dédelgetik egészségügyi előnyeik miatt.

Ezek közül az egyik legismertebb a szulforafán, egy szerves kén. Tanulmányok kimutatták, hogy a szulforafán támogatja a normális sejtműködést és osztódást, miközben apoptózist (programozott sejthalált) okoz vastagbél,1 máj,2 prosztata,3 emlő4 és dohányzás okozta tüdőrák esetén.5 Már heti három adag brokkoli is több mint 60%-kal csökkentheti a férfiak prosztatarák kockázatát.6

A keresztesvirágú zöldségekben található másik fontos fitokémiai anyag az indol-3-karbinol (I3C),7 amely a bélrendszerben diindolil-metánná (DIM) alakul. A DIM viszont fokozza az immunműködést, és a szulforafánhoz hasonlóan szerepet játszik a rák megelőzésében és kezelésében.8,9,9

A keresztesvirágú vegyület megtörheti az antibiotikum-rezisztenciát

Érdekes módon a kutatók most úgy vélik, hogy a DIM hatékony fegyver lehet az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók ellen is.10,11 Az Israel21c.org beszámolója:12

"Egy keresztesvirágú zöldségekből, például brokkoliból származó fitokémiai anyag lebontja azt a biofilmet, amely lehetővé teszi, hogy a baktériumok ellenálljanak az antibiotikumoknak - derül ki az izraeli Ben-Gurion Egyetem tanulmányából... A tanulmány,13 amelynek társszerzői a Közel-Keleti Egyetem és a ciprusi Girne Amerikai Egyetem kutatói voltak, a Pharmaceutics című folyóiratban jelent meg.

A tudósok megállapították, hogy a 3,3′-diindolilmetán (DIM) nevű fitokémiai anyag az esetek 65, illetve 70%-ában sikeresen lebontotta a kórokozókat, köztük az Acinetobacter baumannii és a Pseudomonas aeruginosa kórokozókat védő biofilmeket ...

Amikor a csapat DIM-et juttatott egy fertőzött sebbe, az jelentősen felgyorsította a gyógyulási folyamatot. 'Eredményeink ígéretesnek mutatkoznak az ismert antibiotikum-osztályok mellett más kutatási irányok számára is' - mondta [Ariel] Kushmaro [professzor]"."

Az antibiotikum-rezisztencia komoly probléma

Ez lehet az az áttörés, amire már régóta vártunk. Az antimikrobiális rezisztencia évtizedek óta növekszik, így a korábban könnyen kezelhető fertőzések ismét komoly fenyegetést jelentenek. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az antimikrobiális rezisztencia "az emberiséget fenyegető 10 legnagyobb globális közegészségügyi veszély egyike",14 és ennek az ember által okozott járványnak az elsődleges oka az antibiotikumokkal való széles körű visszaélés.

Az antibiotikum-túlhasználat nemcsak a humán gyógyászatban, hanem az élelmiszertermelésben is előfordul. Valójában a mezőgazdasági felhasználás teszi ki az Egyesült Államokban az összes antibiotikum-felhasználás mintegy 80%-át,15 tehát ez az emberi antibiotikum-fogyasztás egyik fő forrása.

Az állatokat gyakran kis dózisban etetik antibiotikumokkal a betegségek megelőzése és a növekedés elősegítése céljából, és ezek az antibiotikumok a húson és más állati termékeken keresztül, sőt a trágyaként használt trágyán keresztül is átkerülnek hozzánk.

A DIM képes volt 65-70%-kal gátolni a biofilmképződést az Acinetobacter baumannii és a Pseudomonas aeruginosa esetében. Amikor a DIM-et a tobramicin antibiotikummal kombinálták, a P. aeruginosa biofilm növekedése 98%-kal csökkent.
Sok kórokozó egynél több gyógyszerrel szemben is rezisztenciát, úgynevezett pánrezisztenciát fejlesztett ki, ami még problematikusabbá teszi kezelésüket. És miközben a pán-rezisztens szuperbaktériumok száma egyre nő, az ellenük kifejlesztett új antibiotikumok fejlesztése szinte teljesen leállt. A WHO szerint:16

"2019-ben a WHO 32 olyan, klinikai fejlesztés alatt álló antibiotikumot azonosított, amelyek a WHO prioritást élvező kórokozók listáján szereplő kórokozókkal foglalkoznak, és ezek közül mindössze hatot minősítettek innovatívnak. Emellett továbbra is komoly problémát jelent a minőségi antimikrobiális szerekhez való hozzáférés hiánya. Az antibiotikumhiány minden fejlettségi szinten lévő országot és különösen az egészségügyi ellátórendszereket érinti.

Az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak, mivel a gyógyszerrezisztencia világszerte terjed, ami nehezebben kezelhető fertőzésekhez és halálesetekhez vezet. Sürgősen új antibakteriális szerekre van szükség - például a WHO prioritást élvező kórokozók listáján szereplő, karbapenem-rezisztens gram-negatív bakteriális fertőzések kezelésére.

Ha azonban az emberek nem változtatnak az antibiotikumok jelenlegi használatának módján, ezek az új antibiotikumok ugyanarra a sorsra jutnak, mint a jelenlegiek, és hatástalanná válnak."

 

 

DIM a pánrezisztens baktériumok ellen

A fent idézett tanulmányban17 vizsgált négy patogén baktérium - Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii, Serratia marcescens és Providencia stuartii - mindegyike gram-negatív baktérium, és az első vizsgálatban a DIM mind a négynél 80%-kal csökkentette a biofilmképződést.

Ezek közül a Pseudomonas aeruginosa és az Acinetobacter baumannii mindkettő több gyógyszerrel szemben is rezisztens, ezért a további vizsgálatok során kifejezetten erre a kettőre összpontosítottak. Amint korábban említettük, a DIM 65-70%-kal tudta gátolni a biofilmképződést ezeknél a baktériumoknál. Amikor a DIM-et a tobramicin antibiotikummal kombinálták, a P. aeruginosa biofilm növekedése 98%-kal csökkent.

A nem gyógyuló sebek gyakran fertőzöttek pan-rezisztens baktériumokkal, és a biofilm az, ami megakadályozza a szövetek visszagyógyulását. Annak tesztelésére, hogy a DIM helyileg működhet-e ezekben a helyzetekben, a kutatók sertések szúrt sebeit fertőzték meg P. aeruginosával, majd olyan krémet alkalmaztak, amely vagy csak DIM-et, vagy csak az antibiotikum gentamicint, vagy pedig DIM-et és gentamicint együttesen tartalmazott.

A DIM-mel 10 napig kezelt sebek a biofilmképződés jelentős csökkenésének köszönhetően lényegesen jobban gyógyultak, mint a kezeletlen sebek, és a DIM plusz antibiotikum kombinációja még jobban működött. A csak gentamicinnel kezelt sebeknél nem volt javulás.

Mikor használjuk ezt a fitokémiai anyagot

A nagy dózisú C-vitaminhoz hasonlóan, amely egy másik hatásos fegyver a fertőzések kezelésére, különösen, ha intravénásan alkalmazzák, nem hiszem, hogy a DIM-et minden nap profilaktikusan kellene használni a fertőzések megelőzésére. Csak akkor kell használni, ha szükséges az antibiotikumoknak ellenálló fertőzések kezelésére, mivel valószínűleg a hatásos antibakteriális szerek mellékhatásai nélkül teszi ezt.

A keresztesvirágú zöldségek egyéb egészségügyi előnyei

Bár nem biztos, hogy néhány adag brokkolival kezelni tudsz egy pan-rezisztens fertőzést, az a tény, hogy ez az élelmiszer megoldást nyújthat az antibiotikum-rezisztencia égető problémájára, izgalmas, és csak azt mutatja, hogy a természetnek számos problémánkra van válasza - beleértve a saját magunk által okozott problémákat is.

Mindezek mellett a keresztesvirágú zöldségeknek számos más egészségügyi előnye is van, amelyeket érdemes tudomásul venni, és amelyeket egyszerűen azzal érhetsz el, ha több belőlük beiktatsz az étrendedbe. Rákellenes előnyei mellett az I3C - a DIM előanyaga - erős antioxidáns is, és segíthet a férfi és női hormonok egyensúlyában, ezáltal mindkét nemnél támogatja a reproduktív egészséget.

Az I3C támogatja a máj méregtelenítési folyamatait is, és a normális, egészséges sejtek szaporodásának támogatásával segít a májkárosodások gyógyításában. A szulforafán eközben bizonyítottan antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, és javítja a vérnyomást.18 A DNS-metiláció normalizálásával támogatja az egészséges veseműködést19 és a bélrendszer egészségét20 is.

 

 

Egyszerűbben fogalmazva, a DNS-metiláció21 az a folyamat, amelynek során a DNS-molekula egy részéhez metilcsoport (egy szénatom három hidrogénatomhoz kapcsolódik) adódik. Ez a normális sejtműködés döntő fontosságú része, mivel lehetővé teszi a sejtek számára, hogy "emlékezzenek arra, hogy kik ők és hol voltak". A DNS-metiláció a vírusokkal és más betegségekkel kapcsolatos génexpressziót is elnyomja.

Csak vegyük észre, hogy a brokkoli nem egy "csodafegyver". Valójában egyes orvosok, mint például Dr. Paul Saladino, erős érveket sorakoztatnak fel amellett, hogy szinte minden zöldség kerülendő (de a gyümölcsök nem). Ennek az az oka, hogy a fitokemikáliáikból származó hormonális előnyök más életmódbeli intézkedésekkel is elérhetők.

A legfontosabb életmódbeli intézkedés az lenne, ha minden magolaj kerülne. Ha csak arra korlátozná az étrendjének megváltoztatását, hogy a magolaj a napi kalóriák kevesebb mint 2%-ánál maradjon, ahogy azt a Cronometer is megerősítette, erősen hiszem, hogy az egészsége exponenciálisan többet javulna, mint a legfinomabb bio/biodinamikus zöldségek rendszeres fogyasztása.

Ez nagyrészt azért van, mert a felesleges LA (linolsav) a legártalmasabb méreganyag az élelmiszer-ellátásunkban, és felelős a legtöbb krónikus betegségünkért. Egyéb életmódbeli intézkedések az egészség javítására a testmozgás, a rendszeres napozás csupasz bőrön és a szauna lenne. Miután ezt elmondtuk, a brokkoliban és más keresztesvirágú zöldségekben található vegyületek bizonyítottan:

 

 

Hogyan optimalizálhatjuk a brokkoli előnyeit?

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a brokkoliból, enyhén párolja három-négy percig, amíg kemény-zsenge nem lesz. Öt percnél tovább ne párolja. Így a legtöbb biológiailag hasznosítható szulforafánt tudod belőle kinyerni. Ha a főzés mellett dönt, a brokkolit legfeljebb 20-30 másodpercig blansírozza forró vízben, majd merítse hideg vízbe, hogy a főzési folyamatot megállítsa.

Ha még tovább szeretné növelni a szulforafán-tartalmat, párosítsa a brokkolit és más keresztesvirágú zöldségféléket olyan mirozináz-tartalmú élelmiszerrel40 , mint a mustármag,41 a daikon retek, a wasabi, a rukkola vagy a káposztasaláta. Ezek közül a mustármag a leghatásosabb.

Ha nem rajong az érett keresztesvirágú zöldségekért, akkor fontolja meg helyette a brokkolicsírát. Tápanyagtartalom szempontjából valójában nagyobbat ütnek, így nem kell annyit enni belőlük. A Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint mindössze 5 gramm (0,17 uncia) brokkolicsíra olyan koncentrációban tartalmazza a glükorafanin nevű vegyületet, mint 150 gramm (5,2 uncia) érett brokkoli.42

A csírák akár 100-szor több enzimet is tartalmazhatnak, mint a nyers gyümölcsök és zöldségek, ami lehetővé teszi, hogy a szervezet több vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és esszenciális zsírokat vonjon ki az elfogyasztott élelmiszerekből. A brokkolicsírát könnyen és olcsón termesztheti otthon, beltéren, és nem kell megfőznie. Nyersen fogyasztják, általában saláta vagy gyümölcslé kiegészítéseként.

Források és hivatkozások

https://www.pokolafoldon.hu/egeszseg/brokkoli-vegyulet-megoldhatja-az-antibiotikum-rezisztencia-problemat