A Zaporozsjei terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországhoz való csatlakozást - jelentette be hétfőn a terület közigazgatási vezetője.

Jevgenyij Balickij a Melitopol városában tartott regionális fórumon közölte, hogy aláírta a népszavazás megszervezéséről szóló rendeletet. A RIA Novosztyi szerint az ukrajnai régió különböző részeiről érkezett több mint 700 képviselő hagyta jóvá az ötletet.

Korábbi kormányzati tisztviselők korábbi nyilatkozatai arra utaltak, hogy a népszavazást akár már szeptember közepén megtarthatják.

Az orosz erők a február végén Ukrajna ellen indított első offenzíva során részben ellenőrzésük alá vonták a régiót. A régió északi részén, a Dnyepr folyó mentén fekvő névadó város továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll.

Az Ukrajna másik, Oroszország által ellenőrzött részén, a Herszon régióban a tisztviselők hasonló terveknek adtak hangot, hogy szavazásra bocsátják a Kijevtől való elszakadást és az Oroszországhoz való csatlakozást célzó javaslatot.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap megismételte azt a figyelmeztetést, hogy ha a két régió véghezviszi tervét, Kijev megszakít minden tárgyalást Oroszországgal. Moszkva válaszul azt javasolta, hogy az ukrán elnök forduljon az említett régiók polgáraihoz.

"A helyzet az, hogy ezt tervezik a régió lakói. Ez nem olyan, mintha mi [Oroszország] népszavazást tartanánk. Itt nyilvánvalóan meg kell érteni, hogy Zelenszkij kinek címzi ezt a kijelentést - az említett régiók ukrajnai polgárainak vagy Oroszország polgárainak? Ha Oroszország polgáraihoz és vezetéséhez, akkor mi vagyunk a rossz címzett" - kommentálta hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

 

 

Oroszország és Ukrajna között hónapok óta nem folynak béketárgyalások, mivel Kijev elutasította az ilyen kapcsolatfelvételt, és azt állította, hogy csak azután tárgyalna, miután nyugati katonai segítséggel legyőzte az oroszokat a harctéren.

A tárgyalások megszakadása előtt úgy tűnt, hogy a két ország előrelépést ért el nézeteltéréseik rendezésében. Egy március végi isztambuli találkozón Kijev ígéretet tett arra, hogy semleges országgá válik, és elfogadja a hadseregére vonatkozó korlátozásokat. Moszkva közölte, hogy e javaslatok alapján békeegyezmény-tervezetet készített, de Ukrajna nem válaszolt.

A múlt hónapban az ENSZ és Törökország közvetítésével közvetett orosz-ukrán megállapodás született arról, hogy három ukrán kikötőből újraindulhat a gabonaexport a Fekete-tengeren keresztül. A tervet két külön megállapodásban formalizálták, amelyeket Oroszország és Ukrajna írt alá a másik két féllel.

Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régióknak különleges státuszt biztosítsanak az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Pjotr Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és "erős fegyveres erők létrehozására" használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a donbásszi köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

https://alethonews.com/2022/08/08/zaporozhye-region-announces-vote-on-joining-russia/

https://www.pokolafoldon.hu/politika/zaporozsjei-regio-nepszavazast-hirdet-az-oroszorszaghoz-valo-csatlakozasrol


Augusztus 8-án az orosz erők által részben ellenőrzött Zaporozsjei terület hatóságai hivatalosan megerősítették népszavazási szándékukat. A szavazást követően Jevgenyij Balickij, a Zaporozsjei terület vezetője aláírta a népszavazás megtartásáról szóló rendeletet az Oroszországhoz való csatlakozásról.
Az orosz hadsereg jelenleg a Herszon régiót és a Zaporozsjei régió egy részét, köztük Melitopol és Energodar városokat tartja ellenőrzése alatt. Ezekben a régiókban polgári-katonai közigazgatásokat hoztak létre. Mindkettő kinyilvánította szándékát az Oroszországhoz való csatlakozásra, és jelenleg népszavazások megtartására készülnek.

A Herszon régió polgári-katonai közigazgatásának helyettes vezetője szerint a népszavazásokra mindkét területen ugyanazon a napon kerülhet sor, és a tervek szerint szeptember első felében kerül sor.

A kijevi rezsim viszont az elvesztett területeket ideiglenesen megszállt területeknek tekinti. Vlagyimir Zelenszkij elnök arra figyelmeztetett, hogy ha a déli régiókban népszavazásokat tartanak, Oroszország elveszíti "a tárgyalások minden lehetőségét" Ukrajnával. A Kreml válaszul azt állította, hogy Zelenszkij "rossz címre" ment. A népszavazásokat az említett régiók lakói tartják, nem pedig Moszkva. A Kreml szóvivője azt tanácsolta az ukrán elnöknek, hogy forduljon polgáraihoz, és kérdezze meg, miért vannak olyan sokan, akik nem akarnak az országában élni.
https://southfront.org/administration-of-zaporozhye-region-unanimously-voted-for-referendum-on-joining-russia/