Egyre nő az ellenállás, mivel több mint 75 000 ingerült ember az Egyesült Királyságban megfogadta, hogy nem fizeti ki az áramszámláját idén ősszel, amikor az árak ismét megugranak.

"75 ezer ember ígérte meg, hogy október 1-jén sztrájkolni fog! Ha a kormány és az energiavállalatok nem hajlandóak cselekedni, akkor az egyszerű emberek fognak! Együtt érvényesíthetjük a méltányos árat és a mindenki számára megfizethető energiát" - tweetelte a "Don't Pay UK", egy névtelen csoport, amely az élére áll annak az erőfeszítésnek, hogy több mint egymillió brit bojkottálja az áramszámla kifizetését október 1-jéig.

 

 

A sztrájkra azért kerül sor, mert a magas energiaárak inflációs vihara eltörölte a háztartások jövedelmét. A britek három évtizede a legnyomorúságosabb helyzetben vannak, mivel az infláció várhatóan eléri a 13%-ot. És miközben a Bank of England (BoE) elnöke, Andrew Bailey 27 éve a legnagyobb mértékben emelte a kamatlábakat az infláció megfékezése érdekében, egyre nagyobb a recesszió kockázata.

 

 

Október 1-jén egy átlagos háztartás csaknem 300 fontot fog fizetni havonta az áramért - figyelmeztetett a BoE. Ha a megugró áramköltségeket negatív reálbér-növekedéssel párosítjuk, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a háztartásokat megszorongatják. Ez nem foglalja magában a szállás, az élelmiszer és a benzin árának emelkedését - ez a tendencia fenntarthatatlan, és társadalmi instabilitáshoz vezethet.

A Glasgow Live brit hírportál szerint a sztrájk hasonlít a "Margaret Thatcher miniszterelnök által bevezetett, a 80-as évek végén és a 90-es években a közvélemény-kutatási adó ellen indított akcióhoz". Tiltakozásul 17 millió ember megtagadta a fizetést".

Martin Lewis brit pénzügyi újságíró és műsorvezető ezt mondta a sztrájkról:

"Azt hiszem, most már pontosabban tudom kategorizálni, a nagy mozgalom, amit látok, az az energiaszámlák nemfizetését követelő emberek növekedése, a tömeges nemfizetés. Gyakorlatilag egy fogyasztói sztrájk az energiaszámlákról, és az energiaszámlák kifizetésének legitimitásától való megszabadulásról.

"Közeledünk ahhoz, hogy októberben az energiaszámlák tekintetében a közvélemény-kutatási adó pillanata következzen be, és a kormánynak kezelnie kell ezt, mert ha egyszer társadalmilag elfogadottá válik az energiaszámlák kifizetésének elmulasztása, az emberek abba fogják hagyni az energiaszámlák kifizetését, és nem fogunk mindenkit elzárni."

Eközben az Ofgem (brit energiaszabályozó) vezérigazgatója, Jonathan Brearley a BBC Radio 4 Today című műsorában szombaton azt mondta, hogy az embereknek két okból sem kellene csatlakozniuk a sztrájkhoz.

 

 

"Először is, ez mindenkinek az összes költségét fel fogja hajtani. Másodszor pedig, ha nehézségekbe ütközik a számla kifizetése, a legjobb, amit tehet, hogy felveszi a kapcsolatot az energiavállalattal".

Hozzátette: "Senkit sem bátorítanék arra, hogy visszatartsa a számla kifizetését, mert ez csak tovább rontja a helyzetet, és személyesen is hatással lesz rá".

A múlt héten az Egyesült Királyság kormánya elítélte a mozgalmat, "rendkívül felelőtlennek" nevezve azt.

"Ez egy rendkívül felelőtlen üzenetküldés, amely végső soron csak feljebb hajtja az árakat mindenki más számára, és hatással lesz a személyes hitelminősítésre" - idézte a kormány szóvivőjét a The Independent.

A Don't Pay UK úgy véli, hogy 6,3 millió brit háztartás fog áramszámla-szegénységbe kerülni ezen a télen, és még több millióan fogják érezni a kontrollálatlan infláció okozta stresszt.

A Twitteren az emberek úgy reagáltak a pillanatra, hogy "a forradalom elkezdődött" és "egy kis polgári zavargás van úton az utcáinkon és jogosan".

Talán a mozgalom részvétele kiváló helyettesítője lesz a britek között lappangó növekvő elégedetlenségnek, amely idén télen polgári zavargásokhoz vezethet, mivel milliók küzdenek majd azzal, hogy égve tartsák a villanyt, melegen a kemencét és ételt tegyenek az asztalra.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/a-forradalom-elkezdodott-75-000-brit-hagyja-abba-az-aramszamlak-fizeteset-az-inflacios-viharban