Európa oroszellenes erényjelzései és kemény szavai nem többek, mint homlokzat, mivel megduplázódott a Gazprombank JSC-nál számlát nyitó európai vállalatok száma, mivel Vlagyimir Putyin elnök rubelt követel a földgázért.

A Bloomberg jelentése szerint a Gazprombankhoz közel álló személy szerint húsz európai vállalat nyitott számlát a magántulajdonban lévő orosz banknál, hogy eurót rubelre váltsanak a földgáz megvásárlására. További 14 vállalat kérte a papírokat, hogy megkönnyítse a rubelben történő tranzakciókat.

Az európai gázvásárlók csendben rubelben fizettek a szállításokért, és a lista tovább bővül -- annak ellenére, hogy megsértették a brüsszeli szankciókat.

"Az új mechanizmus szerint az ügyfeleknek két számlát kell nyitniuk: egyet devizában és egyet rubelben a Gazprombankban" - mondta az illető.

Mindez akkor történik, amikor a nagy európai vevők számára közelednek az áprilisi szállítások határideje. A személy elmondta, hogy a fizetési struktúra szerint az európai ügyfelek devizában fizetnek a Gazprombanknak, majd a pénz automatikusan átváltozik rubelre, és nem vonja be az EU szankciókkal sújtott orosz központi bankot.

A múlt héten a Goldman korábbi partnere és az EKB vezetője - Nemzetgyilkos Mario Draghi olasz miniszterelnök - megerősítette, hogy a vállalatok rubelben fizethetnek a natgázért anélkül, hogy megszegnék az uniós szankciókat.

"A legtöbb gázimportőr már megnyitotta rubelben a számláját a Gazpromnál" - mondta Népirtó Draghi egy nemrég tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a német vállalatok már most is fizetnek rubelben a natgázért, mivel mindkét ország az orosz fosszilis energiahordozók első számú importőre.

 

 

Április 27-én Tömeggyilkos Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kifejezetten figyelmeztette a vállalatokat, hogy ne engedjenek Oroszország azon követelésének, hogy rubelben fizessenek a gázért: "Az ilyen szerződésekkel rendelkező vállalatoknak nem szabadna engedniük az orosz követeléseknek" - mondta von der Leyen. "Ez a szankciók megszegését jelentené, tehát nagy kockázatot jelentene a vállalatok számára".

Nyilvánvalónak kell lennie, hogy egyre több európai vállalat lép fel a brüsszeli szankciók ellen. A blokk kemény szavai Putyin ellen nem többek, mint puffogás.

Putyin a natgáz rubelben való kifizetésének kikényszerítése a tőkekontroll mellett a rubelt a világ legjobban teljesítő valutájává tette idén. Az év eleje óta több mint 11%-kal emelkedett az amerikai dollárral szemben, és még a reál 9%-os emelkedését is megelőzte, így a Bloomberg által követett 31 főbb deviza közül a legjobb árfolyam lett.

A Gazpromhoz közel álló személy elmondta, hogy négy ügyfél fizetett rubelben, és arra számít, hogy még többen jönnek. Ennyit az értéktelen uniós szankciókról, amelyekkel véget akartak vetni Putyin háborús finanszírozásának.

https://www.pokolafoldon.hu/blog/legalabb-20-europai-gazvasarlo-nyitott-rubles-for-gas-szamlat-a-gazprombanknal