Az embargót sürgető országok nem biztos, hogy találnak alternatív nyersolajszállítókat

Az EU és az Egyesült Királyság nemrégiben bejelentette, hogy az év végéig megtiltja az orosz kőolaj vásárlását, válaszul Oroszország ukrajnai katonai műveletére.

Washington már teljes tilalmat hirdetett az orosz olajra. Moszkva eközben arra figyelmeztetett, hogy nyersolajának elzárása "katasztrofális következményekkel járna a világpiacra nézve", és ezt a nézetet a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) vezetője, Mohammed Barkindo is megerősítette, aki nemrégiben figyelmeztette az EU tisztviselőit, hogy lehetetlen lenne pótolni az orosz olaj betiltása esetén kieső mennyiségeket.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője és második legnagyobb exportőre. A fenyegető energiaválságtól való globális aggodalmak közepette a nyugati országok alternatív szállítók után kutatnak.

Norvégia
Norvégia Oroszország után Európa második legnagyobb olajszállítója: 2021-től az EU olajimportjának 8%-át biztosítja, szemben Oroszország 27%-ával. Naponta mintegy 4 millió hordó kőolaj-egyenértéket szivattyúz, és az előrejelzések szerint 2024-ig 9%-kal növeli termelését. Az ország márciusban bejelentette, hogy új engedélyeket kínál fel olaj- és gázfúrásokra, többek között az Északi-sarkvidék eddig feltáratlan területein. Tágabb értelemben azonban Norvégia kitermelése a globális nyersolaj iránti teljes keresletnek mindössze 2%-át teszi ki, ami azt jelenti, hogy kis szereplőnek számít. Eközben az új fúrási helyek feltárása és fejlesztése időbe telik - idő, amellyel Európa nem rendelkezik.

Kazahsztán
A volt szovjet köztársaság büszkélkedhet a Kaszpi-tenger térségének legnagyobb bizonyított kőolajkészletével. Nyersolajexportjának nagy része Európába irányul, és az ország kőolajimportjának mintegy 6%-át teszi ki. Kazahsztán azonban Oroszországra támaszkodik, hogy nyersolajának nagy részét a nyugati olajmezőiről Dél-Oroszországon keresztül a Novorosszijszkban található oroszországi fekete-tengeri olajterminálba vezető csővezetéken keresztül exportálja. Ez felveti azt a kérdést, hogy a kazah olaj Európába jöhet-e, ha Oroszországon keresztül szállítják.

 

 

Nigéria
Az ország szintén Európa olajszállítói közé tartozik, a kontinens kőolajszükségletének mintegy 6%-át fedezi. Korábban az Egyesült Államokba szállított olajat, de Kanada lépett a helyébe, amikor az utóbbi növelte olajhomok-kitermelését. Nigéria bizonyított készletei az éves fogyasztás 237,3-szorosának felelnek meg. Az ország azonban küszködik a működő finomítók hiánya miatt, miközben a finomított kőolaj teszi ki Nigéria importszámlájának legnagyobb részét (mintegy 17%-át). Ez azt jelentheti, hogy az ország aligha tudna a nyersolajexport fellendítésére összpontosítani, miközben az otthoni tartályok üresen állnak.

Közel-Kelet
A közel-keleti országok rendelkeznek a világ bizonyított kőolajkészleteinek közel felével és a tartalék termelési kapacitás nagy részével. Az infrastruktúrába való alulberuházás, a politikai konfliktusok és - Irán esetében - a szankciók azonban akadályozhatják a régió képességét arra, hogy segítségére legyen, amikor a Nyugat elveszíti az orosz olajat. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek például az OPEC tartalék termelési kapacitásának nagy részét képezik. Szaúd-Arábia azonban többször is elhárította az USA kéréseit, hogy az OPEC által elfogadott, a Covid-19 utáni emelésen túlmenően növelje a kitermelést. Elemzők szerint mindkét ország nem valószínű, hogy Ázsiából Európába irányítaná az olajszállítmányokat, mert félnek attól, hogy elveszítik a régió fő vásárlóját, Kínát. Irak és Líbia szakértők szerint növelhetné a kitermelést, de a belpolitikai problémák ezt valószínűtlenné teszik. Marad Irán, amely bár teljes mértékben felkészült a nyersolaj-kitermelés növelésére, még mindig amerikai szankciók alatt áll, és a globális hatalmakkal kötött 2015-ös nukleáris megállapodás felélesztésére tett erőfeszítések továbbra sem hoznak eredményt.

Brazília
A világ 11. legnagyobb olajexportőrének számító Brazíliát nemrégiben az USA arra kérte, hogy növelje olajkitermelését. Ezt az orosz olajra vonatkozó tilalmat követően az USA-ban megugró benzinárak váltották ki. Bár az Oroszországból származó olaj az USA nyersolajimportjának mindössze 8%-át teszi ki, az ellátást övező bizonytalanság a hazai árakat az egekbe szöktette. Brazília azonban elutasította Washington kérését. Az ország állami olajvállalatának, a Petrobrasnak a közleménye szerint a kitermelés mértékét nem diplomáciai megfontolások, hanem üzleti stratégia határozza meg, és a termelés jelentős rövid távú növelése logisztikailag nem lenne lehetséges.

 

 

Venezuela
Washington megkereste a világ legnagyobb bizonyított olajtartalékával büszkélkedő Venezuelát is, és ígéretet tett arra, hogy enyhíti az országgal szembeni szankciók egy részét, cserébe az USA-ba irányuló olajexport fellendítéséért. Később azonban Washington a hírek szerint visszalépett az ajánlattól, annak ellenére, hogy Caracas azt mondta, hogy legalább napi 400 000 hordóval növelni tudná a kitermelést.

Egyesült Államok
Az Egyesült Államok a világ legnagyobb nyersolajtermelője, 2021 decemberében napi 11,6 millió hordónyi kitermeléssel. Ugyanakkor az ország egyben a világ legnagyobb olajfogyasztója is, a világ összes kőolajának mintegy 20%-át használja fel, ami nettó importőrré teszi. Az Egyesült Államok potenciálisan növelhetné a kitermelést, és több nyersolajat adhatna el Európának, de az amerikai olaj nagyon könnyű, és alkalmatlan a piacok által igényelt dízel és benzin előállítására, mind Amerikában, mind Európában.

Kanada
Kanada a világ ötödik legnagyobb olajtermelője, és a világ harmadik legnagyobb bizonyított olajtartalékával rendelkezik. Az ország azonban korlátozott csővezeték-kapacitással és exportinfrastruktúrával rendelkezik, és szinte az összes olajat alacsony áron pumpálja az észak-amerikai piacra. Márciusban Kanada természeti erőforrásokért felelős minisztere ígéretet tett a termelés növelésére az európai energiaválság megoldása érdekében, de aggodalomra ad okot, hogy az ország mennyi extra olajat tud pumpálni, tekintve, hogy a nyugat-kanadai termelés már tavaly télen is rekordszint közelében volt. Kanada állítólag csak napi 200 000 hordóval tudja növelni olajkitermelését. Ez csak abban segítene, hogy az USA pótolja az 500 000 hordó orosz kőolaj elvesztése miatt keletkezett hiány egy részét - és nincs egyértelmű időkeret arra vonatkozóan, hogy Kanada mikor tudná leszállítani ezeket a hordókat.

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/meg-tud-e-elni-a-nyugat-orosz-olaj-nelkul