Az Egyesült Királyság kormánya elismeri, hogy a Covid oltóanyagok génterápia, miután több millió adófizető pénzét adta oda a Covid oltóanyagok gyártásának növelésére az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyság kormánya közel 16 millió font támogatást ítélt oda a keményen dolgozó adófizetők pénzéből egy vegyipari óriáscégnek, azzal a feltételezéssel, hogy jelentősen növelni fogják a Covid-19 vakcinák alapvető összetevőjének számító lipidek gyártási kapacitását. Ezzel azonban a kormány kénytelen volt beismerni, hogy a Covid-19 injekciók valójában génterápia.

A kormány bejelentette, hogy 15,9 millió font támogatást ítéltek oda a Croda International Plc ("Croda") vegyipari gyártónak" az mRNS-vakcinák alapvető összetevőjének számító speciális lipidek gyártási kapacitásának növelésére az Egyesült Királyságban.

Ez a beruházás lehetővé teszi a Croda számára, amely globális piacvezető a területen, hogy jelentősen növelje a Staffordshire-i Leekben található létesítményének termelési kapacitását.

Ez azt is lehetővé teszi, hogy növeljék az Egyesült Királyságban gyártható lipidek választékát és mennyiségét - különösen a Covid számos oltóanyagában használt mRNS-lipidet.

A kibővített létesítmény 2023-tól képes lesz mintegy 3 milliárd vakcinaadag előállításához elegendő mennyiségű lipidet előállítani - ez a becslés a meglévő COVID-19 vakcinák előállításához szükséges lipidek mennyiségén alapul -, ami jelentős hozzájárulás a globális lipidellátáshoz és a jövőbeli vakcinagyártáshoz.

Sajid Javid egészségügyi és szociális gondozásért felelős miniszter elmondta: "Az itt előállított mRNS-technológia magában hordozza a meglévő és új egészségügyi veszélyek új generációs, élvonalbeli kezelésének lehetőségét".

A Covid-19 injekciós program elindítása óta a hatóságok és a mainstream média gyakran hangsúlyozta, hogy a Covid-19 injekciók ugyanolyanok, mint bármely más hagyományos vakcina, és tagadták, hogy génterápiáról lenne szó. De bárki, akit érdekel, hogy mit fecskendeznek a testébe, csak egy gyors google-keresést kellett végeznie, hogy megállapítsa, hogy a hatóságok hazudnak.

Most azonban az Egyesült Királyság kormánya a fentiekről szóló sajtóközleményében csendben elismerte, hogy a Covid-19 injekciók valójában génterápia, és tisztázta, hogy "a lipidek a COVID vakcinák, valamint más génterápiák alapvető összetevői".

A Pfizer és a Moderna Covid-19 injekciókban alkalmazott mRNS-technológiát korábban soha nem engedélyezték a lakosság körében történő alkalmazásra, és még most is csak ideiglenesen, sürgősségi használatra van engedélyezve. És ennek jó oka van.

A génszerkesztés egykor az orvostudomány forradalmasítását ígérte, amíg 1999-ben meg nem ölt egy 20 éves férfit, Jesse Gelsingert.

Jesse Gelsinger minden jel szerint kedves, éles eszű, bár nem túl ambiciózus srác volt, aki imádta a motorkerékpárokat és a profi birkózást. 1999-ben az arizonai Tucsonban élt szüleivel és testvéreivel, középiskolába járt, és részmunkaidőben szupermarketben dolgozott. Ahogy idősebb lett, egyre függetlenebbé vált, és mint sok tizenéves, egy kicsit lázadóvá; az ő esetében ez életveszélyes egészségügyi problémákhoz vezetett.

Jesse egy ritka anyagcserezavarban szenvedett, az ornitin-transzkarbamiláz-hiány szindrómában, vagy OTCD-ben, amelynél az ammónia halálos szintre emelkedik a vérben. Az OTCD-vel született csecsemők általában születésük után hamarosan kómába esnek, és agykárosodást szenvednek. A gyermekek fele egy hónapon belül meghal. Jesse-nél a hiány enyhébb változatát kétéves korában diagnosztizálták, és az állapotot fehérjeszegény diétával és napi közel 50 tablettából álló kezeléssel kezelte.

Ennek ellenére időnként egészségügyi válságba került. Amikor 17 éves volt, abbahagyta a gyógyszerek rendszeres szedését. Egy nap az apja hazajött, hogy a kanapén összekuporodva, kontrollálatlanul hányva találja. Intubálni kellett, és mesterséges kómában kellett tartani, amíg az ammóniaszintjét ellenőrzés alá nem hozták.

Így amikor egy orvos elmondta Jessének, hogy egy lehetséges OTCD-kezeléssel kapcsolatos klinikai kísérlet van folyamatban, nagyon érdeklődött. A philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem kutatói az OTC-gén javítását dolgozták ki, amely egy olyan enzimet termel, amely megakadályozza az ammónia felhalmozódását. A betegeknek a gén működő másolatát injekciózták volna be, amelyet egy adenovírushoz, egyfajta megfázásos vírushoz csatoltak (nagyon hasonlóan az AstraZeneca és a Jannsen Covid-19 injekcióihoz). Az ártalmatlanná módosított vírus megfertőzné a betegek májsejtjeit, és a hozzáadott gént beépítené a kromoszómális DNS-be.

A génterápia területe eddig csak néhány genetikai betegségben szenvedő emberen segített. A kutatók kísérleti kezelése azonban meghosszabbította az OTC-enzimhiányosnak tenyésztett laboratóriumi egerek életét, és a tudósok bíztak abban, hogy az általuk tesztelt génjavító módszerrel végül számos májbetegséget lehet majd kezelni. A kísérlet, amelyben Jesse részt vett volna, egy biztonsági vizsgálat volt, amelynek célja az OTCD-ben szenvedő csecsemők kezelése felé való elmozdulás volt, és nem a résztvevők egészségi állapotának javítása volt a célja. Jesse azonban szívesen segített, és 1999 szeptemberében Philadelphiába repült, hogy részt vegyen a kísérletben.

Jesse volt a 18. személy, aki megkapta a módosított vírust. A kísérletben részt vevő korábbi páciensek influenzaszerű tüneteket tapasztaltak, de nála sokkal rosszabb volt a reakció. Egy napon belül zavart lett, és sárgaság jeleit mutatta. Erős gyulladásos reakciót váltott ki, és veszélyes véralvadási rendellenesség alakult ki nála, majd vese-, máj- és tüdőelégtelenség következett be. Négy nappal az injekció beadása után Jesse-t agyhalottnak nyilvánították, és lekapcsolták az életfenntartó gépekről. Az őt ápoló orvosok és nővérek csapata megdöbbent a gyors hanyatlás és halála miatt.

A hír, hogy egy kísérleti kezelés megölt egy alapvetően egészséges önkéntest, megrázta a génterápia területét és a biológiai kutatás tágabb világát. A híradások a kísérlet kutatóit túlbuzgónak és alulgondoskodónak állították be, akik rövid úton jártak el, és figyelmen kívül hagyták a gondjaikra bízott emberek védelmét szolgáló szabályokat.

A génterápia területe egy csapásra összeomlott, és magával rántotta a csodaszerekre vonatkozó nagyszabású ígéreteket is.

Jennifer Doudna biokémikus, aki később felfedezte a CRISPR-Cas9 génszerkesztő mechanizmust, emlékszik, hogy fiatal kutatóként érezte a sokkoló hullámokat, noha munkájának semmi köze nem volt a génterápiához vagy bármilyen orvosi kutatáshoz.

"Mindannyian nagyon is tisztában voltunk azzal, hogy mi történt ott, és hogy ez milyen tragédia volt" - mondta egy nemrégiben adott interjúban. "Ez az egész génterápiás területet legalább egy évtizedre eltüntette. Még a génterápia kifejezés is egyfajta fekete címke lett. Nem akarták, hogy ez szerepeljen a támogatásokban. Nem akartad azt mondani, hogy 'génterapeuta vagyok' vagy 'génterápián dolgozom'. Ez szörnyen hangzott."

A Jesse halálát követő hetekben James Wilson, a Pennsylvaniai Egyetem Humán Génterápiás Intézetének igazgatója és a kísérletben részt vevő többi orvos megpróbálta megérteni, mi történt. Arra a lehetőségre összpontosítottak, hogy az adenovírus olyan okok miatt váltott ki végzetes immunválaszt, amelyek még nem voltak tisztázottak.

Ő és csapata arra a következtetésre jutott, hogy a tinédzser valószínűleg egy ritka jelenséget tapasztalt, amelyet antitest-függő fokozódásnak neveznek.

Eközben újságírók és szövetségi egészségügyi tisztviselők több aggasztó hiányosságot fedeztek fel a vizsgálat lefolytatásában. A kutatók például korábban azt mondták az FDA-nak, hogy szigorítani fogják a vizsgálat alkalmassági kritériumait, de ezt nem tartották be. Amikor két betegnél súlyos mellékhatások jelentkeztek, a tudósok nem tájékoztatták azonnal az ügynökséget, és nem függesztették fel a vizsgálatot, ahogyan azt előírták. Kiderült, hogy Jesse előzetes vizsgálati eredményei szerint rossz volt a májműködése, ami azt jelezte, hogy vitathatóan nem lett volna szabad megkapnia az OTC géninjekciót.

De talán a legsúlyosabbak a tájékozott beleegyezési eljárás során elkövetett hibák voltak. A kutatók nem tájékoztatták Jesset a korábbi betegek mellékhatásairól, illetve arról a két laboratóriumi majomról, amelyeket nagy dózisú adenovírusok öltek meg. Ha megfelelően tájékoztatták volna ezekről a korábbi problémákról, akkor talán kimaradt volna a vizsgálatból, és még ma is élne. Wilsont összeférhetetlenséggel is vádolták: részesedése volt abban a cégben, amely a génátviteli technológia tulajdonosa volt, és a kísérlet sikere esetén hasznot húzhatott volna belőle.

Wilson tagadta, hogy pénzügyi megfontolások befolyásolták volna a tanulmányt, és azt mondta, lehetetlen volt megjósolni, hogy Jesse ilyen rossz reakciót fog mutatni. Ennek ellenére a Gelsinger család beperelte, és az egyetem gyorsan megegyezett egy meg nem nevezett összegben, miközben nem vállalta a felelősséget Jesse haláláért. 2000 januárjában az FDA felfüggesztette a Penn Humán Génterápiás Intézetében folyó humán kutatásokat, és az egyetem végül leállította a programot.

A vizsgálatok felhívták a figyelmet a génterápiás kísérletek és általában a humán kutatások felügyeletének szélesebb körű problémáira. Az FDA és az NIH például feltárta, hogy a génterápiás kísérletekben részt vevő 691 önkéntes meghalt vagy megbetegedett a Jesse halálát megelőző hét évben; ezek közül csak 39 esetet jelentettek azonnal, ahogyan azt előírták.

A Jesse Gelsinger által elszenvedett mellékhatások és az azt követő haláleset nagyon hasonlítanak azokra a reakciókra, amelyeket számtalan ember szenvedett el világszerte a Covid-19 injekciókra, nem igaz?

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/az-egyesult-kiralysag-kormanya-elismeri-hogy-a-covid-oltoanyag-genterapia