A vörös államok csendben elfogadják a nemzeti oltási útlevelet

Még akkor is, amikor az omikron-változat lazítja a világot, az úti célok továbbra is megkövetelik az utazóktól az oltás igazolását. És egyre inkább a CDC papíralapú oltási kártya nem elég.

Bár az Egyesült Államok kormánya nem adott ki szövetségi digitális oltási útlevelet, mégis kialakult egy nemzeti szabvány. Jelenleg 21 államban, a Columbia körzetben és Puerto Ricóban érhető el a SMART Health Card, az oltások ellenőrizhető digitális igazolása, amelyet a Vaccination Credential Initiative (VCI), a köz- és magánszféra érdekelt feleinek - köztük a Microsoft, a Salesforce, az Oracle, a Mayo Clinic és más egészségügyi és technológiai nagyágyúk - globális koalíciója fejlesztett ki.

Hamarosan pedig legalább négy további államban is bevezetik a SMART Health Cards-ot. "Jelentős növekedést tapasztaltunk azon államok körében, amelyek hivatalosan is elindították azokat a nyilvános portálokat, ahol az egyének QR-kóddal ellátott SMART Health Cards formájában ellenőrizhető oltási igazolásokat kaphatnak" - mondja Dr. Brian Anderson, a VCI társalapítója és a MITRE digitális egészségügyi főorvosa.

 

 

Az amerikai államok fele vagy már elérhetővé teszi a SMART Health Cards-ot, vagy már dolgozik rajta. DATAWRAPPER

A SMART Health Cards már most is lenyűgözően széles körben elérhető az Egyesült Államokban. 200 milliónál is több amerikai töltheti le, nyomtathatja ki vagy tárolhatja QR-kódként oltási nyilvántartását. A QR-kód előhívásakor csak az egyén neve, születési dátuma és az oltási adatok láthatók. Más orvosi információ vagy személyes adat nem kerül megosztásra. Ez a kód digitális aláírással is rendelkezik, hogy biztosítsa, hogy a kártyát ellenőrzött helyről állították ki, és megakadályozza a hamisítást.

A SMART egészségügyi kártyák megkönnyítik az utazást

A magánszemélyek számára a személyes digitális oltási nyilvántartáshoz való hozzáférésnek háromféle előnye van. Először is, ez hatalmas előny az Egyesült Államokban és külföldön történő utazások során.

Az Egyesült Államokban számos beltéri kulturális látványosság és előadóhely megköveteli az oltás igazolását. "Úgy gondoljuk, hogy megnyugtatja az embereket, ha a körülöttük lévő emberek kevésbé fertőzőek" - mondja Gus Warren, a Bindle, egy egészségügyi ellenőrző alkalmazás vezérigazgatója, amely lehetővé teszi a helyszínek számára, hogy ellenőrizzék a vendégek oltási státuszát.

A Bindle egyre növekvő ügyféllistája több mint 30 államot ölel fel, a kék erősségű államoktól, mint Kalifornia és New York, az olyan vörös hajlamú államokig, mint Texas, Florida, Arkansas, Missouri és Georgia. A washingtoni Kennedy Centerben például van egy Bindle-sáv, amely a világ számos oltásellenőrző platformjáról származó QR-kódok beolvasásának gyorsforgalmi útvonalhoz hasonló hatékonyságát kínálja.

"A SMART Health Card olyan fontos fejlesztés, és a Vaccine Credential Initiative fenomenális szerepet játszott abban, hogy ez a dolog elterjedt" - mondja Warren, megjegyezve, hogy bár a Bindle több interoperábilis szabványt is elismer, a SMART Health Card a legfontosabbnak bizonyult. "Abszolút, ez lett a szabvány az egész Egyesült Államokban és Észak-Amerikában".

 

 

"Nemzetközi szinten pedig továbbra is intenzív érdeklődést tapasztalunk egy összehangolt nemzetközi megközelítés iránt" - mondja Anderson. "És ez egyáltalán nem csökkent. Szerintem épp ellenkezőleg."

Hogy mást ne mondjak: Mára minden kanadai tartomány elfogadta a SMART egészségügyi kártya ellenőrzését, csakúgy, mint Aruba, a Kajmán-szigetek, Szingapúr és Japán. Afrikában pedig a SMART Health Cardot Kenyában és Ruandában vezették be, a "Smart Africa" szövetségben részt vevő 32 afrikai ország közül az első, amely az egészségügyi nyilvántartás digitális megközelítését alkalmazza.

A vörös államok ügye

A második érv a digitális oltóanyag-ellenőrzési rendszer bevezetése mellett az, amely a vörös államok kormányzóit megingatja: A személyes egészségügyi nyilvántartásokhoz való digitális hozzáférés megadja az egyénnek a lehetőséget.

Több mint egy tucat állam indította el saját SMART Health Card-alapú portálját. Legalább hét másik állam - köztük Arizona, Mississippi és Nyugat-Virginia - egy harmadik félhez, a MyIRMobile-hoz fordult a SMART Health Cardok kiadásához. Minnesota a Docket, egy másik harmadik fél által kínált lehetőséget választotta.

A legtöbb jobboldali állam, amely SMART Health Cardot kínál, csendben, mindenféle fanfár nélkül teszi ezt. A nagy vörös Dél-Karolina azonban március végére tervezi a SMART Health Cards portál bevezetését - írja a Politico.

 

 

"Ez nem útlevél" - mondta a Politicónak Dél-Karolina oltásokért felelős igazgatója. "Ez lényegében egy Covid-kártya, amelyet az emberek a saját kényük-kedvük szerint kapnak meg, mert ez az ő nyilvántartásuk".

Utah volt az egyik első vörös állam, amely felszállt a SMART Health Card vonatra. Mike Leavitt volt utahi kormányzó, a republikánus Mike Leavitt számára, aki George W. Bush kormányának egészségügyi és humánminisztere volt, a kérdés az egyéni jogokról szól. "Mindig felmerül a kérdés, hogy kié az adat és az adatokhoz való hozzáférés joga" - mondta Leavitt a SMART egészségügyi kártyákról szóló nemrégiben tartott globális fórumon. "Egy dolog azonban vitathatatlan. Ez pedig az, hogy jogom van a saját adataimhoz. És ahhoz, hogy olyan formában rendelkezzek velük, hogy kényelmesen be tudjam mutatni azokat az általam kívánt dolgokhoz."

"Az az elképzelés, hogy a saját egészségügyi adatainkról megbízható másolatokat kapjunk, nem egy piros vagy kék állam kérdése" - csatlakozik Anderson. " Ez a saját egészségügyi adatainkkal kapcsolatos egyéni felhatalmazás. Amit a következő hónapban látni fogunk, hogy egyre több vörös állam ismeri fel és értékeli az egyes állampolgárok felhatalmazásának fontosságát az államukban."

Olvassa el a teljes történetet itt…

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/csendben-elindult-a-nemzeti-vakcinaberlet-es-a-voros-allamok-beszallnak-a-fedelzetre