2022. január 29., szombat

Tömeggyilkos Antikrisztuskövető Ursula von der Leyen magatartása nem felel meg az uniós jog által megkövetelt átláthatóságnak

Egy újságíró, Alexander Fanta, a netzpolitik.org munkatársa 2021 májusában információszabadság-kérelmet nyújtott be a von der Leyen és Bourla közötti szöveges üzenetek nyilvánosságra hozatala érdekében.

A Bizottság azonban kijelentette, hogy egyáltalán nincs birtokában ezeknek a közléseknek. A szövegek és más rövid üzenetek "természetüknél fogva olyan rövid életű dokumentumok, amelyek elvileg nem tartalmaznak fontos információkat a Bizottság politikáival, tevékenységeivel és döntéseivel kapcsolatos ügyekről" - írta a Bizottság főtitkára. E tekintetben "a Bizottság nyilvántartási politikája elvileg kizárná az azonnali üzenetküldést". Ez azt jelenti, hogy ha a Bizottság valamit titokban akar tartani, akkor egyszerűen használhatja a WhatsAppot.

A szóvivő nem válaszolt arra a kérdésre, hogy von der Leyen Bourlának küldött üzeneteit törölték-e, léteznek-e még, vagy a Bizottság egyszerűen nem tudja. A bizottság nem volt hajlandó megmondani, hogy léteznek-e az üzenetek - annak ellenére, hogy von der Leyen maga is utalt rájuk egy médiainterjúban.

Von der Leyen hivatalának válasza a közte és Bourla közötti szöveges üzenetekkel kapcsolatban arra késztetett, hogy panaszt nyújtsanak be az uniós ombudsmanhoz, Emily O'Reillyhoz.

A Pfizer több szerződést is aláírt a Bizottsággal a "vakcinájára" vonatkozóan. A legutóbbi 2021 tavaszán, amikor az EU Bizottsága megállapodott abban, hogy a korábban meghatározottnál magasabb áron 1,8 milliárd adagot vásárol a Pfizertől - így a gyógyszeripari óriás a Bizottság fő beszállítója -, amelyet 2021 vége és 2023 között kell leszállítani a 27 uniós tagállam között.

 

 

Az áttörést a tárgyalásokon állítólag a von der Leyen és Bourla közötti közvetlen kommunikáció hozta meg, akik telefonbeszélgetésekben és üzenetekben részletesen megvitatták a vásárlást. Ők ketten több mint egy hónapon keresztül gyakori telefonos és sms-kapcsolatban álltak egymással, miközben az üzletet próbálták tető alá hozni.

A nyilvánosság azonban keveset tud az üzletről, a Bizottság nyilvánosságra hozott egy előzetes megállapodást és a Pfizerrel kötött adásvételi szerződést, de a szállítási árat és a felelősségi záradékokat kifeketítette.

A bizottságot bírálták az mRNS Covid injekcióért kialkudott magas árak miatt, egy elemzés szerint az EU 31 milliárd eurót (25 milliárd font) fizetett az előállítási költség felett - számolt be a Guardian.

Nyáron az EU Bizottsága elutasította a Fanta által benyújtott FoI-t. "Azt sem akarja elárulni, hogy az üzenetek még mindig léteznek-e, vagy időközben már törölték őket. Az átláthatóság hiánya miatt panaszt tettünk az uniós ombudsmannál, Emily O'Reillynél" - írta a Fanta.

Tegnap O'Reilly ombudsman közzétette ajánlásait a Bizottságnak. Szerinte az, hogy von der Leyen személyes hivatala nem próbálta azonosítani a szöveges üzeneteket, "hivatali visszásságnak" minősül. Ennek orvoslására O'Reilly azt javasolta, hogy a Bizottság kérje fel az elnök személyes irodáját, hogy "keresse meg újra a releváns szöveges üzeneteket".

Eközben hat hónappal ezelőtt von der Leyen tartotta a 2021-es európai ombudsmani "Jó ügyintézésért járó díj" elnevezésű rendezvényen a fő beszédet, amelyben azt mondta:

"Amikor a Bizottság elnöke lettem, azt mondtam, hogy minden uniós intézménynek nyitottnak és feddhetetlennek kell lennie az etika, az átláthatóság és a feddhetetlenség terén. A tisztességes vizsgálatokon és ellenőrzéseken alapuló valódi partnerségben és a felhasználás cseréjében az Ön panaszok értékelése, az Ön ajánlásai segítették a Bizottságot a fejlődésben és az élen járásban. Bizottságom megmutatta, hogy készen állunk és hajlandóak vagyunk javítani munkamódszereinken."

Von der Leyen, aki Brüsszelbe költözése előtt Németország védelmi minisztere volt, nem sokkal azután, hogy 2019-ben Berlinből Brüsszelbe távozott, hasonló botrányba keveredett. Egy olyan mobiltelefon miatt bírálták, amelyet letöröltek, és amelyről úgy vélték, hogy kulcsfontosságú bizonyíték volt egy általa vezetett német védelmi minisztériumi beszerzési botrányban. Bár tagadta, hogy bármi rejtegetnivalója lenne, amikor ez kiderült.

 

 

Normálissá vált, hogy az Európai Bizottság visszatartja a Covid-injekciókkal kapcsolatos információkat: a szerződéseket nagyrészt eltitkolják, és megtagadják a benne foglalt információk nyilvánosságra hozatalának engedélyezését - írta az Italy 24 News, a Covid alatt tabu lett az érintettek függetlenségének és szentségének megkérdőjelezése. Az egész játék egyik főszereplője a Bizottság és annak elnöke.

Az Italy 24 News is megjegyezte: "a gyógyszeripar a befizetéseiken keresztül az EMA ügynökség, a gyógyszereket értékelő európai uniós ügynökség költségvetésének 86%-át támogatja".

Ezen kívül Ursula férje, Heiko von der Leyen az Orgenesis orvosi igazgatója, egy amerikai biotechnológiai vállalaté, amely sejt- és génterápiákra specializálódott, ugyanazokra a technológiákra, amelyeket a gyógyszeripari vállalatok a Covid ellen használt mRNS "vakcinák" esetében alkalmaznak. Ugyanazok a "vakcinák", amelyekre a felesége, a Bizottság elnöke gyorsan lezárta a Pfizerrel kötött sürgősségi szerződéseket.

Az Egyesült Királyság miniszterei személyes számlákat használnak

A személyes számlák használata a szerződések biztosítására emlékeztet arra, ami tavaly az Egyesült Királyságban derült ki.

Boris Johnson, Matt Hancock és Lord Bethell a jelentések szerint mindannyian magán e-mail fiókokat vagy WhatsApp-ot használtak kormányzati ügyek intézésére, nemzeti jelentőségű ügyeket megvitatva - a Covid-19 elterjedésétől az idősotthonokban a jövedelmező kormányzati szerződések odaítéléséig.

A Good Law Project feltette a kérdést: Miért választják a miniszterek a hivatalos csatornák helyett a személyes fiókok használatát?

 

 

"Úgy tűnik, úgy gondolják, hogy ez egy kiskapu az ellenőrzés elkerülésére. Ha a politikusok úgy gondolják, hogy a bíróságok felügyelete vagy az információszabadságra vonatkozó kérések kikerülése elől a privát e-mailek és a WhatsApp használatával kitérhetnek, akkor felmerül a kérdés: mi rejtegetnivalójuk van?" - tette hozzá.

"A kormány hónapok óta megtagadja, hogy átadja a bizonyítékokat az Abingdon Health, a 85 millió font értékű szerződéseket verseny nélkül odaítélő tesztelő céggel kapcsolatos kihívásunkban. Tegnap bíróság elé vittük a kormányt, hogy harcoljunk ezekért a bizonyítékokért - és jó napunk volt" - írta a Good Law Project 2021. szeptember 22-én: "a bíró elrendelte Matt Hancock WhatsApp-üzeneteinek és személyes e-mail fiókjainak átkutatását [és] Lord Bethellnek tanúvallomást kell tennie a bíróság előtt, hogy - egyszer és mindenkorra - megmagyarázza, mi történt a telefonjával".

Néhány nappal korábban a Daily Mail arról számolt be, hogy "a harcba keveredett peer Lord Bethell" lemondott, miután a Covid 90 millió fontos ügyleteihez kapcsolódó 33 000, a privát e-mail címéről érkező e-maileket vizsgálták. Távozása az Egészségügyi és Szociális Ellátási Minisztériumból azt követően történt, hogy lemondásra szólították fel, mivel nem a hivatalos, hanem a személyes kommunikációs csatornákat használta.

"Kiderült, hogy Lord Bethell nemrég lecserélte a mobiltelefonját, és a régi telefonon lévő adatok már nem biztos, hogy visszakereshetők... A kormány ügyvédei korábban azt mondták, hogy a régi telefon hat hónappal ezelőtt "tönkrement", és a rajta tárolt adatok nem voltak a cseretelefonon... Az elveszett információk között állítólag WhatsApp és SMS üzenetek is voltak" - írta a Daily Mail.

Úgy hangzik, mintha Lord Bethell és von der Leyen tippeket adtak volna egymásnak, hogyan kerüljék el az ellenőrzést.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése